Salut

La ‘coronapaga’ als sanitaris arriba tard i amb retallades

Els treballadors de l’ICS esperen cobrar-la aquest mes, després de no haver-la percebut a l’agost com tocava

Professionals de la concertada denuncien que els han pagat menys del que s’havia anunciat

La paga extra que el Departament de Salut va prometre als professionals sanitaris per compensar el sobreesforç dut a terme en l’atenció als casos de Covid-19 no està tenint, de moment, l’efecte gratificant que perseguia. D’una banda, els treballadors adscrits a l’Institut Català de la Salut (ICS) no l’han rebut al mes d’agost com estava previst. De l’altra, entre el personal de la sanitat concertada que sí va cobrar la bonificació divendres passat, hi ha queixes pel fet que és inferior al que s’havia anunciat en presentar-la.

L’ICS, l’entitat pública més important del país, va advertir els seus treballadors abans que rebessin la nòmina de l’agost que no els podria fer efectiva la bonificació. Adduïa que els seu sistema de gestió del personal no estava preparat per establir de manera àgil quina havia estat la presencialitat de cada treballador durant l’època d’atenció més intensa als efectes de la Covid i, per tant, no en podia calcular l’import. Cal recordar que la coronapaga podia oscil·lar entre els 350 i els 1.350 euros en funció de la tasca del treballador i del percentatge de temps que hagués treballat entre l’1 de març i el 31 de maig. L’ICS té 5.000 treballadors i gestiona 300 equips d’atenció primària i vuit grans hospitals de referència a tot el territori.

Altres empreses que tenen concert amb CatSalut sí que han lliurat ja la compensació als treballadors, que han l’han rebut amb una sensació agredolça, en veure que les quantitats són menors que les que la consellera de Salut, Alba Vergés, havia anunciat a principis de juny.

Segons denuncien els treballadors, el decret que regula la coronapaga establia pagaments únics de quantitats preestablertes basant-se en la presencialitat de cada treballador i la seva categoria, però, a l’hora de fer els pagaments, CatSalut ha imposat un criteri de doble proporcionalitat. Per posar un exemple pràctic, els metges havien de percebre 1.000 euros en cas d’haver treballat menys del 50%, 1.200 si s’estava entre el 50 i el 80% i 1.350 si s’havia prestat assistència durant més del 80% de la jornada laboral. En realitat, els agreujats asseguren que el percentatge de presencialitat s’ha fet servir per calcular la forquilla en què està cada treballador i després també s’ha tornat a aplicar per calcular el percentatge de la paga que li correspon. Així doncs, un metge que hagi treballat un 25%, en comptes dels 1.000 euros de la seva franja, n’haurà rebut 250.

En veure que els números no quadraven amb allò promès, els representants dels treballadors van demanar explicacions a les direccions dels seus centres, que, segons la seva versió, s’han justificat assegurant que havien seguit les pautes de càlcul indicades pel CatSalut, que també s’aplicaran a l’ICS.

“Només ens faltava que no paguessin el que havien dit, retallant aquests imports de manera arbitrària i premeditada, fent interpretació i execució d’un decret llei, com si CatSalut tingués competències per fer-ho”, expressaven ahir fonts del sindicat Catac, que defensa els treballadors de l’administració i de les empreses de serveis que treballen en el sector públic a Catalunya. “Potser s’han adonat que els 140 milions d’euros que van prometre no donaven per a tots o, pitjor encara, volen estalviar-se una part dels diners que havien d’anar dirigits als professionals que ho van donar tot lluitant contra la pandèmia”, reblava el sindicat Catac.

LA XIFRA

140
milions d’euros
és la xifra global que Salut va anunciar que destinaria a les compensacions per als sanitaris.

L’epidèmia entra en una fase d’estabilitat tensa

Així ho indica el secretari de Salut Pública, després que la velocitat de propagació hagi baixat a 1 i el risc de rebrot no ha variat gaire (186). La situació, però, s’està complicant a la ciutat de Tarragona.

Atac informàtic contra l’hospital Moisès Broggi

Un ciberatac al centre situat a St, Joan Despí n’ha bloquejat part del sistema. L’Agència de Ciberseguretat creu que no s’ha perdut informació i confia a recuperar l’operativitat sense pagar als pirates.

Un sanitari d’Igualada supera 172 dies a l’UCI

L’Àngel, un auxiliar d’infermeria amb vint anys d’experiència a l’UCI de l’hospital d’Igualada, va ingressar el 16 de març a la seva unitat per una insuficiència respiratòria greu. N’ha sortit 172 dies després, havent esdevingut la persona de l’Estat que ha superat una estada més llarga a l’UCI. Tot i que diverses complicacions va fer témer per la seva vida, ara recuperarà el to físic a l’Institut Guttmann.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró