Salut

Els metges recelen del difús pla de reforç de la primària

Salut anuncia la contractació de 3.811 professionals sanitaris però no n’aclareix ni el repartiment ni d’on traurà els 306 facultatius

Metges de Catalunya diu que és una quantitat “irrisòria”

La Generalitat va presentar ahir un pla de reforç de l’atenció primària que suposarà la contractació de 3.811 professionals i una inversió de 127 milions fins al 2022. Segons el vicepresident, Pere Aragonès, enguany ja s’ampliarà la plantilla amb 1.979 professionals de diferents perfils i s’hi destinaran 46 milions d’euros. El pla, que també pretén optimitzar els processos de treball i millorar la tecnologia i la disponibilitat d’espais, s’ha accelerat per la Covid i, per tant, tindrà una part dels recursos destinats a combatre la pandèmia i una altra que es quedarà de manera estructural per reforçar el sistema d’atenció primària.

Ni Aragonès, ni la consellera de Salut –Alba Vergés– ni el director del Servei Català de la Salut –Adrià Comella– no van especificar quins seran els recursos per lluitar contra la Covid i quins els definitius. I no va ser l’única inconcreció de la presentació. Es va oferir una llista de noves incorporacions (306 metges, 220 infermeres, 750 assistents d’infermeria, 750 assistents clínics, 112 treballadors socials, 150 nutricionistes i 115 psicòlegs) que no encaixa ni amb el total de contractacions ni amb les previstes per a enguany. Tampoc no es va concretar com s’ho farà CatSalut per contractar més de mig miler de metges i infermeres, tenint en compte que no n’hi ha de disponibles en el mercat laboral.

Entre la resta de perfils que es reforçaran, hi haurà la figura de l’assistent clínic, que alliberarà els metges i infermeres del gran volum de tasques, algunes burocràtiques, que han hagut d’assumir darrerament. A més de l’assistència ordinària, la primària fa proves PCR, participa en els cribratges massius, identifica contactes dels contagiats, fa el seguiment dels positius, gestiona les baixes laborals i una part de la plantilla s’ha derivat a reforçar l’atenció a les residències. A més, en breu també haurà de fer de suport per a les escoles, dur a terme el pla d’atenció a les persones de més risc i reprendre les vacunacions infantils i recuperar les endarrerides. “La pressió sobre la primària és i serà creixent. Per això calia aquest reforç”, alerta el director de CatSalut.

L’anunci de la reforma arriba quan, després de dos anys, diversos òrgans assessors de Salut amb professionals del sector estaven a punt de lliurar a la consellera l’informe sobre com s’hauria de reformar la sanitat. “Estic seguríssima que anirà en la mateixa direcció que hem decidit, perquè la línia està marcada de fa temps”, va dir Vergés quan li van preguntar per aquest tema.

Pressió angoixant

El sindicat Metges de Catalunya (MC) va reaccionar a l’anunci de la Generalitat mostrant els seus dubtes sobre l’eficàcia del pla, atès que “la falta de personal al primer nivell assistencial és angoixant i la contractació anunciada de 306 nous facultatius és irrisòria”. El sindicat referma que Salut té dificultats per incorporar nous facultatius al sistema i ho demostra amb dades: arran dels acords de sortida de vaga del 2018 es va comprometre a contractar 309 nous metges de família i només n’ha incorporat poc més de cent.

MC recorda que l’atenció primària ha perdut més de 900 facultatius en l’última dècada a conseqüència de les retallades i, per tant, considera que la nova contractació de 306 professionals “és del tot insuficient”. Segons les seves estimacions, caldrien un miler de facultatius per atendre en condicions òptimes la població i recuperar l’activitat ajornada.

Mesures ampliades a Reus i cribratge a diferents municipis

Salut ha ampliat les restriccions a Reus durant quinze dies més. A més, a partir de dilluns iniciarà cribratges a Rubí i a Sant Joan de les Abadesses, on han detectat diversos brots sense relació.

Una escola obrirà més tard per una mestra contagiada

L’escola Joan Juncadella de Sant Vicenç dels Horts no arrencarà el curs el dia 14. La plantilla docent està en quarantena perquè una mestra ha donat positiu en Covid-19 i començarà les classes el 17.

La UB no pot contractar els docents necessaris

R.M.B

La Universitat de Barcelona (UB) afrontarà el curs amb una docència que combinarà les classes presencials amb les telemàtiques sense poder contractar més professorat per l’infrafinançament que pateix el sistema. La UB ha invertit 2,3 milions per arrencar el curs. 1,8 milions s’han destinat a la compra de portàtils, i mig milió a dotar les aules d’aparells per gravar les classes.

Alta per al darrer pacient de la primera onada

L’hospital de Bellvitge ha donat d’alta el darrer pacient que encara atenia des de la primera onada de la pandèmia. El Carlos, de 55 anys, va ingressar amb un pronòstic molt greu el 18 d’abril.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós