Salut

Salut centra l’atenció en els contagis a Girona i preveu un empitjorament al país

Està acabant de validar un sistema de test ràpid que abaratiria i facilitaria la detecció de positius

Preveu reduir les quarantenes la setmana vinent

Girona és el punt del país que més preocupa l’equip que gestiona la lluita contra el coronavirus al país. Amb el brot de Lleida clarament desactivat i el de Reus en procés de fer-ho (la setmana vinent es podrien aixecar les restriccions), els indicadors epidemiològics als municipis de Girona i Salt atreuen totes les mirades. El risc de rebrot a la zona –742 i 441 punts, respectivament– són els valors més alts de tot Catalunya. Al Principat el risc és de 150. “Estem millor, però encara no estem bé”, admet el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. “Girona és la zona on hem d’estar més a sobre perquè és el focus més preocupant, però esperem que la corba baixi de resultes de les mesures aplicades”, hi afegeix el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz.

Argimon calcula que, en termes generals, d’aquí a final de mes els marcadors començaran a empitjorar, “perquè tenim més mobilitat, més interacció social, més concentració de població a les zones metropolitanes i ha començat l’activitat escolar”. En aquest sentit, el secretari de Salut remarca que, en cas que hi hagi un positiu en una classe, el “més raonable” és que la resta del grup continuï anant al centre, on una unitat mòbil s’encarregaria de fer les proves PCR a tots els alumnes de cop. A més, arran de l’aparició dels primers centres amb més d’un grup confinat, Salut aclareix que abans de tancar l’escola sencera s’ha d’estudiar si hi ha hagut transmissió interna. “Seria estrany, perquè les escoles estan preparades amb moltes mesures”, indica Mendioroz.

Salut va indicar ahir que ha adquirit una primera sèrie de tests ràpids per detectar els positius de coronavirus en només uns minuts. Es tracta d’una prova que està donant “resultats esperançadors” i que es podria aplicar de manera massiva, ja que el seu cost pot estar per sota dels 10 euros, mentre que les PCR poden representar uns 120 euros. S’ha provat amb pacients d’alta càrrega viral dels principals hospitals del país, però ara s’ha de valorar quina fiabilitat tenen en altres entorns, com ara els cribratges massius.

Menys quarantenes

El secretari de Salut preveu anunciar dilluns vinent una retallada en la durada de les quarantenes, en la línia de les mesures que han pres altres administracions. A França, per exemple, ja és de deu dies. La qüestió, però, és que els experts consultats per Salut tenien opinions molt diverses i ara se’ls està contactant de nou per consensuar una solució que generi el màxim consens. “No hi ha una solució única. En totes guanyes per un costat o perds per l’altre”, diu Argimon. El pla que hi ha ara mateix damunt la taula preveu que hi hagi durades diferents en funció de si l’afectat és o no “personal essencial”.

Pel que fa a la flexibilització de les visites a les residències, ja en vigor, s’habiliten en funció de la situació de la residència i no del risc a la zona. Es poden fer en un 95% dels centres però hi ha limitacions: un màxim de tres persones, amb cita prèvia, i el temps que indiqui el centre.

LES XIFRES

742
risc de rebrot
a la ciutat de Girona, el més alt del país. A Salt és de 441 i en el conjunt del país, de 150.
762
pacients ingressats
als hospitals del país per complicacions de la Covid-19. D’aquests, 134 són a l’UCI.

Es doblen cada dia els casos de confinaments escolars

rosa m. Bravo

Les dades de confinaments a les escoles que ahir va fer públiques el Departament d’Educació mostren que cada dia s’ha anat doblant, aproximadament, el nombre de grups aïllats respecte del dia anterior. El curs va començar amb nou grups aïllats, dimarts n’hi havia 17; dimecres, 34, i ahir, 68. Els últims positius s’han detectat en un total de 52 centres. Els contagis s’estan produint tant en llars d’infants com en escoles i instituts de titularitat pública i privada. 13 dels centres estan situats a la ciutat de Barcelona i la resta de casos es distribueixen entre els diferents serveis territorials, excepte el de Terres de l’Ebre, que no n’ha registrat cap. Ahir van començar l’activitat lectiva les escoles Juncadella, de Sant Vicenç dels Horts, i l’escola Ridolaina, de Montellà i Martinet. Estan tancades la llar d’infants Petit Montessori i l’escola bressol municipal de Gràcia. L’escola de Terrassa, tancada per vespes, obrirà dilluns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona