Salut

Madrid restringeix la mobilitat en 37 àrees sanitàries pel virus

Ayuso anuncia noves mesures després de dies de caos i una situació crítica

Descarta el confinament i l’estat d’alarma

Redueix els aforaments en espais públics al 50% i limita les reunions a sis persones

Després de dies d’inacció, amb una situació epidemiològica alarmant segons els experts i després que la premsa internacional es fes ressò del desori, la coalició del PP i Cs que governa la comunitat de Madrid va anunciar ahir noves mesures per intentar frenar la propagació de la Covid-19. Madrid restringirà la llibertat de moviments des de dilluns que ve i durant 14 dies en 37 zones sanitàries, les més afectades pel virus, però descarta el confinament i també que es decreti l’estat d’alarma.

“Hem d’evitar de totes totes l’estat d’alarma i el confinament, perquè són un desastre econòmic”, va dir la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, en la compareixença per anunciar les mesures, prèvies a la reunió que tindrà dilluns amb el president espanyol, Pedro Sánchez, per avaluar la situació.

Concretament, les restriccions afecten 26 zones de l’àrea sanitària repartides en sis districtes de la capital que se sumen a onze àrees més de vuit municipis de Madrid. “Queden restringides les entrades i sortides d’aquestes zones”, va especificar Díaz Ayuso, excepte, va dir, per qüestions bàsiques com ara anar a la feina, al metge, tenir cura de persones dependents, una citació judicial o per anar a l’escola. Dins d’aquestes zones, es tancaran parcs i jardins i es reduiran els aforaments al 50%. És a dir, s’arribarà a una situació similar a la de la primera fase de la desescalada.

Les restriccions afectaran 855.193 persones, un 13 % de la població de la regió, però on es produeixen un 25% dels contagis. A tota la comunitat de Madrid es limiten les reunions a sis persones, el nombre màxim ara era de deu, es redueixen els aforaments als bars, restaurants, comerços i centres educatius no reglats un 50% i s’avança l’horari de tancament.

En la compareixença Ayuso va anunciar també un milió de tests per saber l’abast de la pandèmia. La situació de Madrid és de les pitjors d’Europa, un fet que s’atribueix al desori en la gestió. Un caos que es va poder visualitzar fins a l’últim moment amb l’ajornament de la compareixença en dues ocasions. Primer estava anunciada a les onze del matí, després al migdia i finalment va ser a la tarda.

Abans, però, el president català, Quim Torra, va instar Ayuso a prendre decisions i aplicar confinaments. “A Madrid s’haurien de fer confinaments com els que vam fer nosaltres a Lleida. Ara el Segrià és una de les millors zones del país. No puc entendre com no s’han portat a terme encara aquests confinaments”, es va lamentar Torra dirigint-se tant al president espanyol com a la presidenta madrilenya. També hi va fer al·lusió la consellera Alba Vergés, que va afirmar que des del Departament de Salut han estat donant al llarg de l’estiu “missatges de prudència” i “alertant” de la Covid-19, tot i saber que és una època “d’activitat i de gaudi”. “Hem hagut de fer tot això i d’altres no ho feien en els mateixos termes. Si deixes que el virus vagi fent, el virus es multiplica”, va indicar en ser interrogada sobre la situació de Madrid.

La CE tanca un segon contracte per adquirir vacunes

La Comissió Europea (CE) va tancar ahir un contracte amb les farmacèutiques Sanofi-GSK, el segon que firma l’executiu comunitari des de l’aconseguit amb AstraZeneca, que permetrà adquirir fins a 300 milions de dosis de la seva futura vacuna contra el coronavirus.

Europa supera els cinc milions de contagis

Els casos de la Covid-19 confirmats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) van arribar ahir als 29,9 milions a tot el món, i a Europa, amb xifres d’infeccions diàries que ja superen les del març i l’abril, es va superar la barrera dels cinc milions de contagis.

El Regne Unit es planteja un altre tancament

El ministre de Sanitat britànic, Matt Hancock, va admetre ahir que el govern conservador no descarta decretar un segon confinament nacional com a últim recurs per frenar la Covid-19. “Farem el que sigui necessari per garantir la seguretat dels ciutadans”, va dir a la BBC.

La Xina guanya el virus amb controls als viatgers

Mentre gairebé tota la resta del món continua afectada per la pandèmia, la Xina –on tot va començar– ja encadena 33 dies sense cap contagi en un àmbit local, tot i que continuen arribant infectats de fora. Els controls i quarantenes a tothom que arriba al país són una de les claus de l’èxit.

Israel comença el segon confinament

Després d’un bloqueig de tres mesos, Israel, amb més de 5.000 casos diaris, va decretar un altre confinament, que va iniciar ahir, coincidint amb el Nou Any jueu. La mesura, que durarà tres setmanes, obliga a quedar-se a casa i a no desplaçar-se més enllà de 500 metres del domicili.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona