Salut

L’Alzheimer, una de les principals preocupacions per a la salut

Una enquesta assegura que dues de cada tres persones han tingut algú del seu entorn amb Alzheimer

La majoria de la població reclama més inversió en recerca

Una enquesta elaborada per la Fundació Pascual Maragall en motiu del Dia Internacional de l’Alzheimer afirma que l’Alzheimer és una de les principals preocupacions de la població de l’Estat espanyol pel que fa a la salut. Concretament, el 64% de la població el considera una condició de salut preocupant, conjuntament amb el càncer (70%); També l’ictus (47%) i la Covid-19 (44%). L’enquesta, titulada Actituds i percepcions de la població espanyola sobre l’Alzheimer, ofereix per primera vegada a l’Estat informació detallada sobre les percepcions, els coneixements i les actituds de la població respecte de l’Alzheimer i la seva recerca.

Les dades assenyalen l’impacte que la malaltia té a la societat, perquè dos de cada tres ciutadans tenen o han tingut en el seu entorn una persona que ha tingut Alzheimer. En el 28% dels casos es tracta d’un familiar de primer grau.

D’altra banda, l’informe incideix en la importància de la recerca. Una de les dades que ha sorprès la fundació és que el 61% dels enquestats considera que cal augmentar la inversió que s’hi destina i el 72% opina que l’aparició de la Covid-19 no hauria de llevar rellevància a la recerca d’altres malalties, com les degeneratives. Sobre aquesta qüestió, la majoria dels enquestats consideren que les línies de recerca prioritàries han d’estar enfocades a trobar un tractament per curar i prevenir la malaltia. En aquest sentit, el president de la Fundació Pasqual Maragall, el doctor Arcadi Navarro, explica que “la major part dels esforços en recerca s’han dirigit a malalties amb elevades tasses de mortalitat, en detriment d’aquelles que causen un major nombre d’anys de vida amb discapacitat i dependència, com seria l’Alzheimer”. És per això que el juliol passat la Fundació Pasqual Maragall va presentar una proposta al Congrés dels Diputats en què sol·licitava que es doti de recursos suficients la recerca de malalties com l’Alzheimer i es treballi en el desenvolupament d’un nou model de cures de llarga duració.

LA XIFRA

900
mil persones de l’Estat tenen Alzheimer o demència, xifra que podria triplicar-se els pròxims anys.

LA FRASE

Fa anys que recollim firmes per demanar més recerca i recursos socials per atendre les famílies.
Cristina Maragall
presidenta de la fundació pasqual maragall

Els reptes i la Fundació Pasqual Maragall

La presidenta de la Fundació Pasqual Maragall, Cristina Maragall, assegura que l’enquesta mostra una “sintonia entre el coneixement de la malaltia i la realitat”, però lamenta que, malgrat la consciència de la població, encara sigui tanta la càrrega econòmica que comporta la malaltia. Concretament, són 21.000 euros l’any per família el que costa tenir cura d’un malalt d’Alzheimer i, ara per ara, el 80% del cost l’assumeixen les famílies. Per això Maragall reclama a l’administració més recursos per fer-se càrrec de l’atenció social de les persones amb Alzheimer i les seves famílies. A més, Maragall reivindica la recerca com a l’única solució real per a la malaltia i indica que, tot i que s’hi dediquen recursos, “encara són pocs”. En aquest sentit, destaca que els darrers anys la recerca de l’Alzheimer ha canviat de paradigma i que la fundació treballa amb “l’estudi de la prevenció de la malaltia en persones sanes” en un estudi anomenat Alpha que té en compte 3.000 persones sanes. Per tal de commemorar el Dia Mundial de l’Alzheimer la fundació ha llançat el lema #undiaperoblidar, per sensibilitzar la població sobre la importància d’invertir en recerca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona