Salut

Els MIR encaren la segona setmana d’aturades amb la previsió d’un seguiment “massiu” i posicions encara “allunyades”

El col·lectiu sanitari reclama millores formatives, laborals i salarials

Els MIR encaren una segona setmana de jornades de vaga, de dilluns a divendres, amb la previsió que el seguiment serà “massiu” i reconeixen que les posicions per assolir un acord estan encara “allunyades”.

El portaveu del col·lectiu, Àlex Mayer, ha explicat que estan “molt contents” pel seguiment de les tres jornades d’aturada de la setmana passada, que xifren en “entre un 80 i un 90%”.

Tot i això, reconeixen que les negociacions no han avançat com voldrien i que el que els hi proposen les patronals i el departament de Salut està “lluny del que podria ser una proposta per reflexionar i pensar en deixar les mobilitzacions”. La mobilització, convocada per Metges de Catalunya, reclama millores formatives, laborals i salarials.

En concret, els MIR exigeixen un increment salarial de la jornada ordinària. Tot i les diferències entre convenis, la retribució de la jornada ordinària, sense les guàrdies, oscil·la entre els 900 i 1.100 euros en el primer any de residència, amb petits increments durant els anys següents. També demanen una millor retribució de les guàrdies, entre altres reivindicacions.

A més de l’àmbit retributiu, els residents tenen dos blocs més de demandes. Pel que fa al formatiu, demanen que se’ls garanteixi que el 15% de la jornada ordinària es destina a la formació i una correcta supervisió de la seva feina, entre altres reclamacions.

En l’àmbit laboral, demanen que la jornada ordinària sigui de 35 hores setmanals, com a la resta de l’estat espanyol, i que es respecti la normativa pel que fa als descansos. Així, exigeixen que, després d’una jornada, algunes de 24 hores, es compleixin les 12 hores de descans mínim ininterromput, així com les 36 hores continuades de descans setmanal.

En aquest sentit, Mayer ha explicat que la proposta d’un increment del 5% del sou -un 6% fins l’any vinent- està “lluny” del que podrien considerar “mínim i just”. A nivell laboral, ha afirmat que les 36 hores ininterrompudes setmanals de descans és una “proposta de mínims” i pel que fa als temes formatius ha apuntat que també hi ha “poquetes concessions”.

Sobre aquest últim punt, la proposta que els hi han fet arribar és crear una comissió per acabar d’estudiar les seves reclamacions però el col·lectiu afirma que aquest estudi ja es podria estar fent ara i assolir els acords en el marc de la negociació de la vaga.

Mayer ha instat les patronals a fer alguna proposta concreta que puguin acceptar i ha explicat que ells treballaran per fer una contraproposta i poder així avançar en la negociació.

De moment però, aquest dilluns tornaran a la vaga i la previsió és que l’aturada s’allargui fins divendres. Encaren aquesta segona setmana de mobilitzacions “amb tota la força i moltes ganes”. “La gent està molt ‘enxufada’ i disposada a seguir lluitant per tenir un acord que permeti una millora, encara que sigui discreta, de les nostres condicions”, ha valorat Mayer.

Si aquest acord no arriba no descarten allargar la vaga. Tot i això, el portaveu ha afirmat que l’objectiu és poder arribar a un acord com abans millor. “El que volem és tornar als hospitals i a la formació, però sempre que hi hagi una proposta amb cara i ulls”, ha declarat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona