Salut

Pròrroga de restriccions a Girona i Salt

El secretari de Salut Pública avança que les restriccions s’allarguen

El Procicat ho ha de confirmar

Es farà un altre cribratge a l’àrea gironina

Parcs infantils i espais d’esport a l’aire lliure seguiran tancats

Les restriccions decretades ara fa quinze a Girona i Salt per prevenir els contagis de la Covid-19 vencien avui, dimecres, però es mantindran. En espera del decret del Procicat que haurà de confirmar la durada i el detall d’aquestes mesures, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ho va avançar ahir. “Si la gent ajuda, aquestes restriccions a l’àrea de Girona es podran aixecar més aviat”, hi va afegir Jacobo Mendioroz, subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències de l’Agència de Salut Pública. En la mateixa atenció als mitjans, Argimon també va avançar que s’està preparant un dispositiu per a “un futur cribratge comunitari entorn de la capital gironina”.

Sense canvis immediats

La confirmació exacta es farà amb la publicació al DOGC del nou decret del Procicat, amb tota probabilitat entre avui i demà. Tanmateix, l’anunci d’aquesta pròrroga de les restriccions no ha estat una sorpresa ni als dos ajuntaments ni entre el sector de l’hostaleria, que és un dels més afectats per les mesures. “Tenim una bona evolució, les mesures que hem pres estan tenint efecte, i per tant, veiem lògic mantenir les restriccions com a mínim 15 dies més. És imprescindible treballar per la recuperació econòmica i social de la ciutat, i això només ho podrem fer des d’una situació de control del coronavirus a casa nostra”, diu Marta Madrenas, alcaldessa de Girona. Les mesures de l’Ajuntament es mantindran vigents de manera automàtica quan sigui oficial la pròrroga de les mesures del Procicat. De fet, el decret municipal en vigor actualment ja ho dictaminava així. Es mantindran, doncs, a Girona i Salt les mesures que els dos municipis van adoptar per limitar la vida social i acompanyar les directrius del Procicat: tancament de parcs infantils, d’instal·lacions esportives a l’aire lliure, i prohibició de trobades, pícnics o barbacoes en paratges com les Deveses. L’altre gran bloc de restriccions que es prorroga és el que afecta el sector de la restauració: limitacions d’aforament a un màxim del 50% en restaurants i bars, prohibició de consumir a la barra, i distàncies mínimes que s’han de respectar entre les taules a les terrasses.

Controls a Salt

A Salt, l’alcalde, Jordi Viñas, tampoc s’ha sorprès per l’anunci: “Ho donava per fet. Sabem per experiència que els decrets del Procicat es van allargant.” Sobre el balanç d’aquestes dues últimes setmanes, Viñas remarca que l’Ajuntament de Salt no només va controlar el compliment de les restriccions sinó que es van adoptar mesures extres (tancaments dels parcs infantils i instal·lacions esportives al carrer, i prohibició de trobades a les Deveses). Creu que el canvi meteorològic d’aquests últims dies ha ajudat a fer els controls més fàcils. En canvi, els controls s’han reforçat als establiments comercials i de restauració de Salt. En aquests últims quinze dies s’han fet prop de noranta controls a establiments i s’han establert nou sancions a locals de restauració per no portar mascareta o per qüestions d’aforaments. “Seguirem fent aquests controls, volem actuar amb contundència perquè cal que siguem tots conscients que estem en una pandèmia, hem de seguir les directrius que ens marca Salut i  reduir al màxim les trobades socials per limitar el risc de contagi”, diu l’alcalde.

LA DATA

16/09/20
Entraven en vigor
per 15 dies les restriccions del Procicat a Girona i Salt; es prorroguen unes setmanes més.

LA XIFRA

9
sancions
s’han tramitat a locals de restauració de Salt en els últims 15 dies, per incomplir les restriccions.

Repunt dels indicadors

Les últimes dades de l’evolució de contagis a la regió sanitària de Girona publicades per Salut també abonen la pròrroga de les restriccions ordenades pel Procicat a Girona i Salt. Segons les dades d’ahir, el risc de rebrot a la regió se situava en 208,63. Aquesta xifra suposaria un repunt respecte a les dades del dia anterior, en què el risc de rebrot era de 193, 94. La mateixa tendència a l’alça també s’observaria pel que fa a les dades dels municipis de Girona i Salt. A Girona el risc de rebrot era ahir de 481,54 i a Salt, de 808,05. El dia anterior el risc de rebrot era de 428.67 a Girona i de 817,62 a Salt. Amb tot, aquestes variacions d’un dia per l’altre no necessàriament marquen una tendència i caldrà esperar en els propers dies per tenir una valoració més global. Tot i això, es confirma una tònica: els indicadors de l’evolució dels contagis havien millorat en les últimes setmanes, però el risc de rebrot tant a Girona com a Salt se situa encara per sobre de la mitjana de la regió i avala el manteniment de les restriccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona