Salut

Argimon apressa Madrid a restringir-hi la mobilitat

Lamenta que “fa una setmana que emboliquen la troca” i alerta que “si el virus es mou, tots tindrem problemes”

Als casos positius a l’escola se’ls farà la serologia per si es pot evitar la quarantena

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va apressar ahir Madrid a restringir la mobilitat de la zona per evitar que el virus s’escampi a altres territoris. “Ja fa una setmana llarga que fugen d’estudi i s’han de prendre decisions”, va dir abans de recordar que Catalunya “no és una illa i, si el virus es mou, tots tindrem problemes”. Argimon no va entrar a valorar quines mesures serien les més idònies per a la comunitat, però sí que va posar en relleu que, en cas de confirmar-se que Madrid deixa de fer proves PCR als contactes estrets dels positius, “tècnicament s’estaria acceptant que es troba en una fase de mitigació franca, com la que hi havia al març i a l’abril, quan es va haver de restringir la mobilitat”.

“No estic demanant que es talli el TAV o el pont aeri, però potser s’hauria de pensar a reduir-ho. Alguna cosa haurem de fer, però no he de ser jo qui ho demani. En tot cas, seran ells que ens hauran de donar una solució en la interterritorial de demà”, hi va afegir Argimon, amb referència a la reunió prevista per avui.

En tot cas, el secretari de Salut va refusar de ple que l’evolució del virus a Madrid sigui comparable amb la situació a Girona, un dels punts del país amb la situació més delicada ara mateix. S’hi ampliaran les mesures restrictives dues setmanes més i es faran nous cribratges en altres àrees de salut per controlar els contagis.

Un altre focus que capta l’atenció dels especialistes és a les Terres de l’Ebre. En una gran empresa de Roquetes, s’hi ha declarat un brot que ha requerit un cribratge específic, del qual han sorgit 88 casos positius (el 22% de la plantilla), que han fet pujar clarament els marcadors de la zona.

Malgrat això, la situació epidemiològica al país continua millorant. La velocitat dels contagis (0,94) indica que l’epidèmia no creix i també és favorable el descens en la positivitat de les PCR, que se situa en el 5,7%. L’índex de rebrot torna a baixar i, amb 163 punts, és pràcticament idèntic al de fa quinze dies.

En aquest període, però, hi ha hagut una setmana de pujada continuada i una segona de baixada, de manera que s’ha creat una nova dent a la corba. El secretari de Salut pronostica que aquesta serà una tendència habitual: “Anirem fent petites oscil·lacions amunt i avall. Seria ideal no créixer gaire en les pujades i, si pot ser, anar baixant una mica més en les baixades.” El cap de la Unitat de Seguiment de la Covid-19, Jacobo Mendioroz, insisteix que l’evolució de les corbes “depèn del comportament i de com ens protegim, així que, si fem un esforç, les corbes baixen”.

Tot i no voler-se pronunciar gaire pel que fa a les mesures que caldria aplicar a Madrid, Argimon sí que es va mostrar crític amb el govern estatal quan li van preguntar pel reial decret llei aprovat pel Consell de Ministres que autoritza la contractació excepcional de personal sanitari extracomunitari o que no hagi aconseguit plaça en la passada convocatòria de MIR. Argimon va recordar que la Generalitat ja va eliminar aquest requisit el 2018. “Ho han fet perquè sembli que fan alguna cosa, però res més”, va dir.

Doble prova escolar

Salut farà la prova serològica als positius que es detectin amb el cribratge de PCR a les escoles. Així podran determinar si alguns dels positius ja tenen anticossos perquè són fruit d’infeccions antigues que ja no tenen potencial per contagiar els companys. Si aquest fos el cas, Salut permetria al grup bombolla continuar treballant amb normalitat al centre escolar. “Creiem que no serà un cas freqüent, però si a la llarga veiem que hi ha una certa incidència mantindrem aquesta doble prova per evitar tantes quarantenes com sigui possible”, assenyala Mendioroz.

LA XIFRA

34.892
proves PCR
s’havien fet fins ahir a alumnes, professors i personal escolar des que va començar el curs.

Mediadors per aturar el brot a Roquetes

Per aturar el brot a l’empresa avícola Padesa de Roquetes, on hi ha 237 afectats, Salut ha activat mediadors culturals que informen les diverses comunitats de les mesures preventives.

Els MIR denuncien les guàrdies sense descans suficient

Més d’un miler de metges interns residents (MIR) en vaga van seure ahir a l’avinguda Maria Cristina de Barcelona amb coixins i llençols per denunciar les llargues guàrdies i la falta de descans.

46 residències en situació greu i en vermell

46 residències d’ancians, el 4,4% de les 1.048 que hi ha a Catalunya, estan en situació greu de coronavirus, amb persones infectades i classificades amb el color vermell, vuit més que fa una setmana.

Sants no detecta cap viatger amb febre

Les càmeres de control de temperatura als viatgers que van entrar en funcionament el juliol passat a l’estació de Sants no han detectat cap viatger (de les 259.000 persones que hi han passat) amb una temperatura superficial de 37,5 graus o més i, per tant, tots han pogut pujar als TAV o als trens de llarga distància. A l’estació d’Atocha de Madrid se n’han detectat tres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona