Salut

Oriol Mitjà creu que la decisió de fer confinament domiciliari a Madrid hauria de ser “quasi immediata”

L’epidemiòleg critica que Fernando Simón “no té les habilitats” ni el currículum “ni la talla” per gestionar la pandèmia

Assegura que es faran 15.000 tests en esports juvenils, corals i visites a residències per garantir la seguretat

L’epidemiòleg Oriol Mitjà ha apostat pel confinament domiciliari a Madrid “de forma quasi immediata”. En declaracions a RAC1, ha valorat que la situació és molt dolenta i ha criticat que s’estan fent “poquíssims” tests. Ha afirmat que una de les solucions seria fer un testeig a tots els madrilenys però ha apuntat que la decisió que ell estaria a punt de prendre és el confinament estricte. “Haurien de fer un confinament a casa de tal manera que no hi hagués contacte entre la ciutadania”, ha valorat.

Mitjà també ha criticat la gestió feta pel director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, de qui ha dit que “no té les habilitats” per gestionar la pandèmia.

Mitjà ha afirmat que Simón és “molt bona persona” i bon orador i que no se li qüestiona la dedicació, però ha afegit que sí se li qüestiona si té les habilitats per gestionar una pandèmia. I al seu parer no les té. “No té el currículum per fer això, no té la talla”, ha manifestat. Ha assegurat que així li va transmetre també l’expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, qui li hauria dit que el comitè científic espanyol havia “fracassat” i no s’havia deixat ajudar per l’ambaixada de la Xina.

L’epidemiòleg ha continuat assegurant que Simón no té especialitat MIR i no s’ha dedicat al camp de l’epidemiologia, sinó que és molt bo en els treballs de camp, la logística i l’anàlisi de dades descriptives. “Explica molt bé la part descriptiva però no volem això, volem que ens digui què hem de fer per reduir incidències i números de morts”, ha afegit.

Ha apuntat que a l’Estat “agrada molt més algú trempat” però ha insistit que si es parla de vides humanes “és molt més important que hi hagi persones que no sigui tan temprades però molt més efectives a l’hora de prendre decisions”. En aquest sentit, ha assegurat que l’acció de Simón “ha estat molt pitjor que la que han posat en marxa a altres països amb els mateixos coneixements” i que el coneixement de científics d’altres zones és “infinitament superior”.

Comitès d’experts

Mitjà ha apuntat també que hi ha hagut una “manca de reacció per organitzar comitès d’experts que lideressin la pandèmia” tant a l’Estat com a Catalunya: “Ho han fet igual de malament”. També ha criticat que la gestió de la pandèmia ha estat “molt polititzada”.

15.000 testa esports juvenils, corals i residències

Mitjà ha explicat que des de l’Hospital Germans Trias i Pujol i en col·laboració amb l’Institut Català de la Salut (ICS) es farà una prova amb 15.000 tests de Covid entre participants a esports federats juvenils, corals i familiars que visiten residents. Ha explicat que és una estratègia per garantir la seguretat en activitats que estan permeses ja que si es coneix que són negatius en el moment de l’activitat se sap que no podran contagiar a la resta. D’altra banda, ha confiat que l’experiència que es farà a la Sala Apol·lo es pugui ampliar a altres esdeveniments i situacions però ha valorat que encara és “molt d’hora” per plantejar-se públic als camps de futbol.

Segons l’epidemiòleg, si l’estratègia funciona caldrà decidir quines són les prioritats. Per a Mitjà, la llista hauria d’estar encapçalada per les situacions més crítiques, com l’accés a residències i després decidir en quin ordre es prioritzen les activitats escolars, empresarials, es esdeveniments culturals i esportius.

Empitjorament en els propers mesos

Mitjà ha pronosticat que la situació empitjorarà e n els propers mesos perquè el SARS-CoV-2 “sobreviu millor en temperatures fredes” i, a més, augmentaran les trobades en llocs tancats. Ha afegit però que quina serà la situació en dos mesos depèn de quines mesures es prenguin per contrarestar aquest augment de la incidència “que ha d’ocórrer de forma natural”.

Segons l’epidemiòleg, la letalitat és ara la mateixa que en la primera onada però, en canvi, es detecten molts més casos i això fa que la situació no empitjori més. Ha confiat que si es manté l’estratègia de cribatges massius i que es pugui incorporar la dels antígens per tal de mantenir el nombre de morts “molt baixet”.

Amb tot, ha previst que les restriccions –com la de les trobades de màxim 6 persones - siguin “les mateixes” durant tot l’hivern i que al Nadal no es pugin fer esdeveniments amb molta gent, com són les cavalcades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Balanç satisfactori de la quinzena edició del festival Flors i Violes

palafrugell

Miquel Carreras, nou membre del Consell d’Administració de l’IAS

girona
MEDI AMBIENT

Aigua És Vida diu que no n’hi ha prou amb dessalinitzadores mòbils

girona
SOCIETAT

La pluja altera la programació de la Santa Creu de Figueres

FIGUERES
societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat