Salut

Illa diu que no se sap com evolucionarà la Covid en pròximes setmanes

Diu que la prioritat ara és “combatre la segona onada”

El PP li recorda les manifestacions del 8-M i Cs vol una avaluació independent de la gestió

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha reconegut aquest dimarts que encara no se sap com evolucionarà la segona ona del coronavirus en les pròximes setmanes, que el virus trigarà mesos a anar-se’n i ha pronosticat que serà difícil doblegar la corba. “La prioritat ara és combatre aquesta segona onada, que encara no sabem com evolucionarà en les pròximes setmanes i mesos”, ha sostingut Illa al Senat després de ser interpel·lat per Ciutadans.

Tant el PP com Cs han interpel·lat al ministre per l’evolució de la pandèmia a Espanya, interpel·lacions en les quals han criticat que aquest país sigui un dels més afectats del món també en la segona ona, tingui una de les mortalitats més altes per milió d’habitants per culpa de la Covid-19 i una de les majors taxes de sanitaris contagiats.

El ministre ha insistit que la segona onada de coronavirus és diferent de la primera: la mortalitat ara se situa entorn de l’1%, enfront del 12% de març, es detecten entre el 60 i el 80% dels casos, enfront del 10% de març i abril, i el 40% són asimptomàtics.

A més, les hospitalitzacions estan en el 10% i l’ocupació de llits d’unitats de vigilància intensiva en el 18%. No obstant això, ha emfatitzat que el virus es comporta diferent en diferents territoris i que ara el “principal punt de preocupació” està en la Comunitat de Madrid.

Illa ha indicat que no n’hi ha prou amb estabilitzar el nombre de contagis, sinó que és @necessari baixar la incidència acumulada per sota de 50, i ha recordat que són diverses les ciutats europees que estan adoptant mesures per a frenar l’avanç del virus.

Quant a la polèmica sobre l’evolució de la pandèmia a Madrid, el ministre ha defensat que ell “mai” ha posat en dubte les dades de cap comunitat autònoma, si bé ha matisat que cal prendre les dades amb molta precaució per a avaluar l’avanç, perquè, “una vegada que la incidència acumulada puja a uns certs nivells, ’corbar-la’ no és fàcil”.

Des del PP, el senador Antonio Alarcó ha dit que el Govern ha portat “absolutament malament” la crisi sanitària, ha criticat que les manifestacions del 8 de març van ser el començament d’“una tragèdia que segueix aquí” i que l’Executiu hagi dictat mesures “ad hoc” per a la Comunitat de Madrid que no tenen a veure amb l’evidència científica. El titular de Sanitat li ha respost que sempre ha actuat en “radical defensa” de la salut pública i amb el suport de la ciència.

Per la seva banda, la senadora de Cs Lorena Roldán ha criticat que Espanya torni a ser dels països més afectats durant la segona ona, com si no s’hagués après res de la primera: “Això que està passant ara ja ho hem viscut, estem en el dia de la marmota, atrapats i parlant una altra vegada de restriccions”, ha lamentat. Roldán ha exigit al Govern que es faci una avaluació independent de la gestió de la pandèmia, al que Illa ha contestat que es realitzarà una vegada es controli la segona ona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot

Comença l’espectacle

Barcelona
VIDRERES

Tres grans illes de contenidors als accessos d’Aiguaviva Parc

VIDRERES
Equipaments

Reclamen a Collboni un casal d’avis als jardins de Pedralbes

Barcelona
Patrimoni

Jornades sobre el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Barcelona
Urbanisme

Obre el primer tram d’un carril bici a la travessera de les Corts

Barcelona