Salut

Argimon augura que la pandèmia “empitjorarà” i “vindran moments molt complicats”

Avisa que en els propers dies i setmanes la situació “demanarà el màxim de tothom”

Salut confia en reduir els ’botellons’ amb la reobertura dels locals d’oci nocturn

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha advertit aquest dimarts que la situació epidemiològica de la Covid-19 “seguirà empitjorant” i ha alertat que “vindran moments molt complicats”.
Els casos de coronavirus aniran a l’alça els propers dies perquè això és el que indiquen “algunes prediccions” i “alguns elements de mobilitat”, ha advertit Argimon durant una roda de premsa.
El responsable de Salut ha constatat que les dades als territoris propers empitjoren i ha recordat que Catalunya no és una illa, motiu pel qual cal estar “molt alerta”.
“És una situació que ens demanarà el màxim de tothom en aquests propers dies i setmanes”, ha assegurat.
Argimon ha assegurat que el departament de Salut “redoblarà l’esforç” i la “determinació” en l’estratègia de cribratges i l’ampliació de la investigació dels positius, a més de perfeccionar el sistema de detecció i rastreig.
El subdirector general de Salut Pública, Jacobo Mendioroz ha afegit que l’epidèmia “creix perquè és difícil respectar les regles sempre”. És per això que ha apostat per “mantenir un nivell més ampli de coses que es puguin fer ja que les PCR no eviten els contagis inicials”.

Pel que fa a l’estat de l’epidèmia a cada una de les regions sanitàries de Catalunya, Argimon ha destacat que la bona notícia és que ja s’han aixecat les mesures de restricció a la Cerdanya pel descens de la corba a l’Alt Pirineu i l’Aran. A Girona s’estan reforçant els cribratges escolars a Salt i a Anglès. Lleida té un comportament millor en aquests moments, tot i que encara s’ha de reduir la corba per sota de 100.

Els portaveus han destacat la situació de les Terres de l’Ebre i en particular han parlat del brot en un escorxador de Padesa, que en pocs dies va passar de 80 a 300 casos i afecta treballadors que resideixen a Amposta, Roquetes i Tortosa. “Creiem que és un exemple il·lustratiu (...) És una bona prova de la capacitat infectiva del virus”, ha dit Mendioroz. Salut treballa per tallar totes les cadenes de contagi, però si no ho aconsegueixen, amb la progressió actual, “en dues setmanes hi haurà més de mil casos només a les Terres de l’Ebre”, ha advertit.

Més cribratges a les escoles
D’altra banda, Argimon també ha explicat que en les tres setmanes de curs escolar s’han fet pràcticament 100.000 PCR a persones del cens escolar, dada que contrasta amb les 117.472 PCR que s’havien fet des de l’inici de la pandèmia fins al 13 de setembre. “Anirem pujant la intensitat de l’activitat de cerca de contactes estrets a les escoles i anirem creixent en les estratègies per trobar-los”.

Cavalcades i castanyada “sense aglomeracions”
Per Argimon preveure les mesures que es duran a terme per les Cavalcades de reis no té sentit. “Queda molt, tres mesos és una eternitat”, ha exposat. Delgado ha indicat que el criteri ha de ser que “les activitats que comporten aglomeració no es poden celebrar”. “Buscarem què es pot fer i què no, queda molt i tenim altres reptes pel camí”, ha reblat.

Pel que fa a la festivitat Tot Sants, ha apuntat que, a part de “les línies vermelles d’evitar les aglomeracions i el contacte físic”, es podran celebrar “bona part de les activitats”, com per exemple anar al cementiri, sempre amb les mesures establertes. En canvi, no es podran celebrar les festes de Halloween “per la limitació de sis persones”.

Argimon: “L’oci regulat ens ajudarà a disminuir l’oci no tant regulat”

ACN

El departament de Salut confia que l’obertura aquest dimecres dels locals d’oci nocturn sense fer ús de la pista de ball permeti reduir les festes il·legals i els botellons.

“L’oci regulat ens ajudarà a disminuir aquest oci no tant regulat”, ha argumentat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en la roda de premsa que ha ofert aquest dimarts per informar de la situació de la pandèmia de Covid-19 a Catalunya.

Argimon ha apuntat que a l’hora de prendre mesures com aquestes el departament ha de fer “una mica de balanç de risc, què perdem per un costat i per l’altre”, en el sentit que confia que aquesta mesura redueixi els botellons i les festes il·legals.

Segons salut, l’obertura d’aquests locals també ha de permetre millorar la traçabilitat “en el supòsit que haguem tingut algun brot en aquests espais nocturns”.

El responsable de Salut ha assegurat que la mesura està “en coneixement” del ministeri de Sanitat, amb qui ha explicat que mantenen “una relació més que cordial” i amb qui no hi ha “cap confrontació”. També ha dit que si la mesura no surt bé faran marxa enrere.

De la seva banda, el sotsdirector de Protecció Civil, Sergi Delgado ha volgut deixar clar que “no hem de pensar que reobren les discoteques amb l’activitat de ball, perquè això és una línia vermella”. Ha precisat que aquests establiments podran obrir amb taules i cadires a la pista de ball per al consum de begudes o aliments, o per oferir activitats musicals.

Les mesures que està previst que aquest dimecres aprovi el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) inclouen l’autorització de l’obertura dels locals d’oci nocturn per a desenvolupar determinades activitats que comportin nivells de contacte i interacció social de menys risc. Hi haurà persones assegudes durant la majoria del temps que dura l’activitat, i poc moviment i interacció social amb altres persones que comparteixen l’activitat.

Pel que fa als horaris d’obertura, es mantindran els corresponents a l’activitat per a la qual es disposi de llicència o autorització, però no més enllà de les tres de la matinada i sense que puguin admetre nous clients a partir de les dues. Mentre aquestes activitats no disposin d’un pla sectorial propi, restaran subjectes al Pla de represa del sector cultural d’arts escèniques i musicals i, quan desenvolupin activitats de restauració, al Pla d’acció del sector de la restauració.

En qualsevol cas, i en això tant Argimon com Delgado han insistit molt, es mantenen suspeses les activitats de ball a interior o a l’exterior. No obstant, les pistes de ball o espais assimilables es poden habilitar per instal·lar-hi taules i cadires per al públic assistent a actuacions. L’entrada requerirà un registre previ. La distància interpersonal mínima serà d’1,5 metres en el servei de barra i entre les taules o agrupacions de taules també serà d’1,5 metres, amb un màxim de 6 persones per taula o agrupació de taules.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot

Comença l’espectacle

Barcelona
VIDRERES

Tres grans illes de contenidors als accessos d’Aiguaviva Parc

VIDRERES
Equipaments

Reclamen a Collboni un casal d’avis als jardins de Pedralbes

Barcelona
Patrimoni

Jornades sobre el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Barcelona
Urbanisme

Obre el primer tram d’un carril bici a la travessera de les Corts

Barcelona