Salut

Segona onada de restriccions

El govern activa mesures “doloroses però necessàries” per frenar l’augment desbocat de casos dels darrers quinze dies

Activarà línies d’ajut per al sector de la restauració, el més afectat per les noves limitacions

Crida a la implicació individual per evitar ser confinats

Interior demana als ciutadans que denunciïn els incomplidors
L’acceleració dels contagis s’ha fet notar també a les residències

La segona onada de la Covid-19 creua Europa de bracet amb una segona onada de restriccions. “La primavera passada vam perdre massa vides. Ara cal anticipar-se i actuar de forma decidida per no arribar tard i per no haver de prendre decisions encara més restrictives d’aquí a unes setmanes.” Amb aquesta determinació, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va presentar ahir un nou paquet de mesures aprovades pel comitè del Pla d’Emergències de Protecció Civil (Procicat) que, si tot va com el govern preveu, haurien d’entrar en vigor aquesta pròxima mitjanit.

El govern, que fa una setmana es plantejava la reobertura del sector de l’oci nocturn amb funcions de restauració, ha optat ara per tancar els bars i restaurants de tot el país durant un període mínim de quinze dies. Només podran continuar oberts aquells que vulguin servir a domicili o habilitar la recollida al local per consumir a casa. Aquestes mesures, malgrat anar acompanyades d’ajuts econòmics al sector per superar el tràngol, no van ser gens ben encaixades per les associacions de restauradors. La Generalitat preveu destinar 40 milions d’euros en ajudes directes al sector i també ha anunciat una línia d’avals per dotar els empresaris de liquiditat en cas que sigui necessari.

Els comerciants també lamenten les noves limitacions d’aforament que els han imposat, amb l’afegit que no hi ha mesures econòmiques per contrarestar-ho. Els gimnasos i les sales d’espectacles i cinemes també se senten greument perjudicats. En qualsevol cas, l’executiu insisteix que totes aquestes mesures “són les que toquen en aquest moment d’acord amb les recomanacions dels experts”.

La Generalitat treballa amb l’escenari que les noves mesures entraran en vigor divendres, però abans hauran de passar un últim escull: la ratificació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Aragonès no preveu “cap altra cosa que no sigui l’aval, perquè es tracta de mesures justificades que responen a criteris mèdics i epidemiològics”. En tot cas, caldrà veure-ho, perquè l’alt tribunal ja ha tirat enrere anteriorment mesures que la Generalitat considerava lògiques.

Més enllà de la restauració, les noves limitacions també afecten el comerç, l’esport i la cultura, entre altres sectors. Però, per damunt de totes les mesures [vegeu el gràfic], encara hi ha recomanacions molt més importants per al conjunt de la ciutadania. La fonamental: reduir de manera dràstica la mobilitat i les interaccions socials fora del grup de convivents habituals.

“Ara és molt necessari que reduïm al mínim la interacció social. I això és dolorós però imprescindible. Tothom que pugui teletreballar, ho ha de fer. Totes les trobades socials prescindibles s’han d’ajornar. Tota aquella activitat ajornable, l’hem de deixar per més endavant”, recordava la consellera de Salut, Alba Vergés, que hi insistia: “No estem demanant un esforç extraordinari a sectors concrets, sinó a tota la societat, als 7,5 milions de catalans.”

L’executiu admet que activar el nou plec de mesures ha comportat prendre “decisions difícils” i diu ser “conscient de les conseqüències socials i econòmiques que això implica”, però no hi veia cap altra sortida: “Tots els experts avisen que tenim al davant temps complicats.

Crida a la delació

Tant és així, que el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va demanar públicament “als ciutadans que compleixen les normes” que, si detecten que algú no ho fa, com per exemple un veí que reuneix a casa més de sis persones de grups de convivència diferents, ho denunciï a les forces de seguretat. Respecte a la capacitat per controlar el compliment de les recomanacions, Sàmper veu obvi que no hi pot haver un policia a cada casa i apel·la a la responsabilitat, però també anuncia que hi haurà un “control més exhaustiu per part de la Guàrdia Urbana i dels Mossos que no pas el que hi va haver en la primera onada”.

El conseller d’Interior recorda que incomplir les normatives pot comportar multes d’entre 300 i 6.000 euros, en cas de reincidència. Remarca que aquest règim sancionador té una intenció dissuasiva i no recaptatòria, però deixa clar que ja s’han interposat 60.000 denuncies, de les quals ja s’han cobrat el 5%.

Nous ERTO

Els establiments obligats a tancar per les noves restriccions podran demanar les noves modalitats d’expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) que s’apliquen en cas de rebrot i que es van aprovar a finals de setembre. El tipus escollit dependrà de com quedi l’activitat de cada empresa. Els negocis que hagin de tancar del tot tenen l’opció d’acollir-se a un expedient d’impediment, amb una bonificació del 100% de les cotitzacions socials, si tenen menys de 50 treballadors i del 90% per la resta de companyies. D’altra banda, les empreses que sí que poden prestar serveis però amb restriccions –com ara els bars i restaurants– podran tramitar un ERTO de limitació. Aquestes possibilitats, doncs, també estaran a l’abast d’establiments com sales de jocs, parcs d’atraccions, centres d’estètica i massatge, que hauran de tancar, i per a teatres, cinemes, auditoris i gimnasos, que veuran reduït de nou l’aforament. El sector cultural, que recentment havia començat a recuperar certa activitat després d’una aturada de molts mesos, també lamenta aquest nou pas enrere. Serà especialment dur per al teatre i els músics. De fet, l’evolució dels contagis fins i tot ha provocat la suspensió del concert per a un miler de persones que s’havia de fer aquest mes a la sala Apolo en el marc d’una investigació científica sobre l’eficàcia dels test ràpids d’antígens.

La desaparició de la serp

Tot i la voluntat de no afectar negativament la recuperació econòmica del país, la decisió d’adoptar totes aquestes restriccions ha resultat inevitable per al govern. I l’ha pres en el moment en què s’ha constatat que els indicadors per seguir l’epidèmia es disparaven i creixien de manera espectacular en comptes de serpentejar amb pujades i baixades, com havia pronosticat el secretari general de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

Només cal comparar les darreres dades oficials de Salut amb les que s’havien reportat quinze dies enrere per veure que el panorama s’estava transformant completament. “Llavors estàvem detectant una mitjana de 7.000 casos setmanals, una xifra que, tot i ser més alta del que volíem, estava consolidada en els dos mesos que feia que teníem l’epidèmia força estabilitzada. Ara hem crescut de manera intensa i ja són més de 12.000 casos a la setmana”, argumentava la consellera Vergés. Tot aquest volum afegit de positius implica, en primer lloc, més pressió al sistema de rastreig i seguiment dels contactes. D’aquí a uns dies, però, això es pot traduir en més hospitalitzacions i pressió al sistema sanitari i, a la llarga, tenint en compte que la velocitat dels contagis continua creixent (ara és d’1,37), es podria esperar que cada centenar de positius infectessin 137 persones més.

Malgrat que Salut continua ampliant el volum de proves PCR efectuades (actualment en pot fer 30.000 al dia), la taxa de positivitat de la prova també ha canviat força, passant del 6 al 8% en pocs dies. És un senyal evident que el coronavirus s’està escapant del control sanitari.

La constatació arriba en el recull diari de nous casos. Ahir en van ser 1.510, 23 morts i 40 nous ingressos hospitalaris que eleven el total a 1.024 persones. El canvi de tendència, segons Vergés, també s’ha fet notar a les residències per a la gent gran. N’hi ha 61 amb brots actius i s’han detectat 220 casos i 41 morts els darrers set dies. Per això les PCR periòdiques als treballadors s’ampliaran al conjunt del país i no només a les zones de més risc.

LES FRASES

Són moments complicats i mesures doloroses, però calia actuar per no arribar al límit del col·lapse
Pere Aragonès
vicePresident de la Generalitat
Si tothom fa cas de les recomanacions, podrem recuperar aviat les activitats del dia a dia
Meritxell Budó
portaveu del Govern
Busquem l’equilibri entre la vitalitat del país i l’evolució de la pandèmia, i ho havíem de fer ara
Alba Vergés
Consellera de Salut

Ajornada la vaga de metges per l’augment de casos

El sindicat Metges de Catalunya ha desconvocat la vaga de metges d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut per la situació epidèmica al país. El sindicat anteposa l’atenció a la població a la defensa de les seves reivindicacions, per bé que avisa que quan la pandèmia ho permeti reprendran les protestes per exigir a l’ICS el compliment íntegre de l’acord de sortida de l’anterior vaga, el 2018. Metges de Catalunya havia convocat quatre jornades de vaga, de les quals encara quedaven pendents de complir la d’avui i la de demà. El sindicat assegura que ha pres aquesta decisió “en anteposar la cura de la salut de la població a la legítima i justa defensa de la millora de les condicions laborals i salarials del personal mèdic, el qual pateix, des de fa molts anys, una sobrecàrrega de treball asfixiant que fa saltar pels aires els més mínims estàndards de qualitat assistencial”.

En les dues primeres jornades de vaga, el seguiment per part dels facultatius no va ser tan intens com el de fa dos anys. Ahir, els metges van protestar davant del Departament de Salut amb maletes per acomiadar-se del sistema de Salut. Segons el sindicat, que també té convocada una nova vaga dels MIR per la setmana vinent, hi va haver un seguiment del 45%, mentre que l’ICS ho deixa en un 15%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona
opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Alcalde de Calonge i Sant Antoni

Figueres perfora un pou de 200 metres de profunditat per buscar aigua

figueres