Salut

Sanitat proposa quatre nivells de risc per unificar les mesures

Un esborrany del ministeri estableix els criteris per fixar el grau d’alerta de cada zona i també les restriccions que li corresponen

Se’n debatrà la viabilitat en la reunió interterritorial de dimecres

El Ministeri de Sanitat ha proposat un nou esquema d’indicadors per classificar els diversos territoris de l’Estat en funció del nivell de risc epidemiològic. Són un seguit de paràmetres sobre el volum dels contagis i la capacitat del sistema sanitari per traçar-los i atendre’ls que determinarien quina és la perillositat a cada zona. Associada a aquesta classificació, hi ha un seguit de mesures mínimes que s’hi haurien d’aplicar per contenir la Covid-19. Els responsables del Departament de Salut estan estudiant la proposta i en la reunió interterritorial de dimecres en debatran el contingut amb la resta de comunitats i el ministeri.

L’objectiu és disposar d’una guia que permeti aplicar les mesures de control necessàries amb un criteri homogeni i evitar disputes polítiques i tècniques com les que hi ha hagut a Madrid. Per tant, s’evitaria el desconcert de la població i que territoris amb pitjors dades que Catalunya tinguin mesures més laxes: a Madrid, amb estat d’alarma i tancament perimetral, els bars continuen oberts.

El nivell d’alerta es dividiria en baix, mitjà, alt o extrem, en funció del nombre de casos nous en relació amb la població, el percentatge de positivitat, la traçabilitat dels contagis i l’ocupació dels hospitals i les UCI, entre altres aspectes. Cadascun d’aquests estadis portaria associades unes intervencions mínimes.

Catalunya, en alerta 3

D’acord amb aquesta classificació, Catalunya es trobaria en una fase de risc alt (3), com el País Basc, mentre que Madrid i Navarra tindrien un perill extrem (4). Per merèixer aquest nivell d’alerta, cal superar els 250 positius per cada 100.000 habitants, el 15% de positivitat de proves PCR i tenir més del 25% de les UCI ocupades.

En el nivell 3, es restringirien les reunions a sis persones, els bars només podrien obrir les terrasses al 50%, les residències anul·larien les sortides, el transport públic només acceptaria el 30% de l’aforament i els comerços, el 25%. En aquest punt, les autoritats podrien valorar la necessitat d’establir restriccions de mobilitat a la zona, excepte per motius de feina, educació o salut. En l’estadi més greu, ja s’hi podrien afegir “mesures excepcionals, prèvia avaluació específica de la situació, que podrien incloure la limitació de la mobilitat de les persones”.

Cribratge per sorpresa a Mataró Parc

Salut ha fet el primer cribratge en un gran centre comercial per estudiar la presència del virus en aquest perfil d’entorn i de població. Sense fer una crida prèvia, dissabte va recollir 3.000 mostres a Mataró, on el risc de rebrot s’eleva a 780 punts, força més que els 406 del conjunt del país. A Catalunya ahir es van reportar 2.835 nous casos, 16 morts i 115 ingressos més. Els experts assenyalen la franja d’edat entre 20 i 29 anys com la que més impulsa els contagis. A Barcelona, la nit de dissabte es van detectar 37 trobades per fer botellón, amb més de mig miler de persones implicades en total. Al Catllar (Tarragonès) es va aturar una festa amb 130 persones sense mesures i amb entrades a 50 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona