Salut

El govern espanyol assegura que podrà administrar les vacunes tan bon punt rebin l’autorització de l’EMA

Sanitat preveu rebre uns 140 milions de dosis però avisa que alguna de les set vacunes amb acord de compra anticipada pot no obtenir el vistiplau

El ministeri de Sanitat remarca que la quantitat de dosis que tindrà cada autonomia no està tancada

El govern espanyol garanteix que totes les vacunes contra la Covid-19 que es distribueixin a l’Estat tindran el “màxim rigor” i es disposarà de dosis per començar a administrar-les “immediatament després” que rebin l’autorització de l’Agència Europea del Medicament (EMA).

Així ho ha assegurat aquest dilluns la directora de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps), María Jesús Lamas Díaz, un dia abans del Consell de Ministres on està previst aprovar l’estratègia de vacunació que concretarà quins grups tindran prioritat a l’hora de rebre les primeres dosis.

Sanitat preveu rebre prou unitats de les set vacunes del coronavirus que formen part dels acords de compra anticipada europeus amb diversos fabricants per immunitzar tota la població de l’Estat.

La previsió és que dels prop de 1.400 milions de dosis que haurien d’arribar a la Unió Europea (UE) i que permetrien fer 800 milions d’immunitzacions, un 10% sigui per a Espanya, uns 140 milions de dosis que servirien per a 80 milions d’immunitzacions. Amb aquesta quantitat s’aconseguiria no només la cobertura a l’Estat sinó també facilitar l’accés a altres països que tenen més difícil accedir a les vacunes.

La Comissió Europea (CE) ja ha tancat contractes de compra anticipada de les vacunes que preparen Sanofi, Janssen, Astrazeneca i Pfizer-BioNTech. A més, estan molt avançats els acords amb Novavax i Moderna i queda una última amb Curevac.

Lamas ha afirmat que el fet que es negociï amb les farmacèutiques “no compromet el rigor” de les vacunes i ha volgut deixar clar que en cap cas s’administraran sinó tenen el vistiplau de l’EMA. De fet, la directora de l’Aemps ha apuntat que alguna de les set vacunes no obtingués l’autorització. Tot i això, des de Sanitat esperen disposar d’una quantitat que permeti donar una cobertura suficient.

En qualsevol cas, ha subratllat que “si les agències consideren que [les vacunes] mereixen l’autorització, hi haurà dosis per administrar immediatament després que siguin administrades”. A més, ha remarcat que es reforçaran els sistemes de farmacovigilància per assegurar que durant tot el temps que s’administrin aquestes injeccions el balanç entre benefici i risc sigui favorable.

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha recordat que Espanya té una “experiència enorme en vacunació massiva” i disposa dels 13.000 centres relacionats amb l’Atenció Primària que distribuiran les vacunes.

En aquest sentit, ha posat en valor que “en set setmanes” i “en ple pic” de la segona onada de la pandèmia de coronavirus s’ha vacunat de la grip a 14 milions de persones.

Simón ha destacat el paper de les autoritats autonòmiques en la definició de l’estratègia de vacunació que aprovarà demà el Consell de Ministres i ha dit que el procés “no es pot fer sense les comunitats autònomes”.


El govern espanyol remarca que la quantitat de dosis de la vacuna contra el coronavirus que rebrà cada autonomia no està tancada
La Generalitat ha explicat aquest dilluns que, d’acord amb la informació que reben del ministeri de Sanitat, preveu rebre 350.000 dosis de Pfizer per començar a administrar-les a finals de gener.

Fonts del ministeri de Sanitat afirmen que només han tingut converses inicials i que la discussió sobre el repartiment només ha començat. És per això que subratllen que no es pot donar per fet que les quantitats que es reparteixin siguin aquestes. Les mateixes fonts apunten que l’estratègia de vacunació s’anirà concretant a mesura que les autoritats sanitàries autoritzin les vacunes.

Des de Sanitat expliquen que el més probable és que la vacunació no sigui obligatòria, però tampoc descarten aquesta possibilitat. A més, avisen que durant un temps caldrà mantenir les mesures de distància social i l’ús de mascareta per molt que hagi arribat la vacuna, ja que ho farà de forma escalonada. L’ordre de vacunació dels col·lectius vulnerables també dependrà de l’ordre d’arribada de les vacunes i les seves característiques.

L’estratègia de vacunació no serà quelcom fix, apunten les mateixes fonts. Pel que fa als 13.000 punts de vacunació, són aquells espais relacionats amb l’atenció primària en els quals ja es vacuna d’altres malalties, però dependrà de les condicions de les vacunes que acabin arribant que s’utilitzin tots, només algun o s’hagin d’ampliar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona