Salut

Salut estudia administrar les vacunes contra la Covid primer amb unitats mòbils i després a diversos punts centralitzats

Mendioroz diu que les properes setmanes es treballarà en una eina d’intel·ligència artificial per millorar el rastreig

Salut estudia un pla de vacunació contra la Covid-19 que contempli l’administració de vacunes primer amb unitats mòbils i després a punts centralitzats a diversos llocs de Catalunya. Així ho ha avançat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que ha remarcat que de moment es tracta d’un esborrany. Per la seva banda, el coordinador de la unitat de seguiment de la covid-19, Jacobo Mendioroz, ha dit que les properes setmanes es començarà a treballar en una eina d’intel·ligència artificial per millorar el rastreig de contactes, que intentarà creuar dades per detectar la confluència en l’espai-temps de persones contagiades i contactes. Mendioroz ha detallat que ara hi ha gairebé 3.000 persones treballant en el rastreig.

En el marc de la comissió de Salut, Argimon ha explicat que el Departament està treballant en un pla de vacunació per poder vacunar unes 450.000 persones durant el primer trimestre de l’any. De moment, la primera opció de Salut és fer-ho primer amb unitats mòbils i després amb punts centralitzats a diversos llocs del territori. El secretari de Salut Pública ha explicat que caldrà detallar molt bé el pla, perquè el fet que s’hagi de conservar les vacunes a -80 graus i que al cap de 5 dies de temperar-les ja perdin les seves qualitats fa “molt difícil” l’administració.

Pel que fa a les dades epidemiològiques, Argimon ha celebrat que els contagis es redueixin a un bon ritme (concretament, cada setmana n’hi ha un 35% menys de mitjana), però ha admès que la situació és diferent en els ingressos a UCI, amb una baixada d’entre un 1% i un 3% al dia. En aquest sentit, ha demanat responsabilitat a la ciutadania en el marc de la flexibilització de les restriccions –especialment en els casos de la restauració- per tal d’evitar una tercera onada de cara a Nadal o Reis i ha avisat que venen “uns mesos complicats” i “un hivern cru i dur”.

Rastreig

Mendioroz ha detallat a la comissió que a Catalunya hi ha unes 3.000 persones treballant en el rastreig. Concretament, hi ha 1.753 gestors covid, 520 persones dedicades a la vigilància i 250 a les trucades per informar contactes, a banda dels gestors covid a les escoles. Segons ha indicat, això implica uns 38 rastrejadors per cada 100.000 habitants, i ha recordat que la xifra recomanada està en 18.

Per tot això, Mendioroz ha defensat que el sistema és “potent” i que ha millorat molt des de la primera onada. Tot i això, ha explicat que una de les mancances està en la detecció dels contactes, ja que sovint les persones positives no els recorden tots. En aquest sentit ha explicat que les properes setmanes començaran a treballar en un sistema d’intel·ligència artificial que pugui creuar dades de tots els casos que declarin ser a llocs concrets amb la seva mobilitat i les prediccions que pugui fer el sistema, de manera que l’eina podria “donar alarmes” sobre la confluència en l’espai-temps de positius i no positius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona