Salut

L’acceleració dels contagis compromet la desescalada

Els experts recomanen calibrar el creixement abans de relaxar mesures i el govern diu que el Nadal pot estar “en risc”, però Salut confirma el canvi de fase

L’empitjorament de les dades s’esperava a finals de setmana

Sis centèsimes poden no donar per a gaire, però ahir van ser suficients per encendre de nou les alarmes al centre de control de la pandèmia a Catalunya. I també per evidenciar, un cop més, la descoordinació del govern. Sis centèsimes és el que ha augmentat en un dia la velocitat dels contagis al país (ara és de 0,84) i també el marge de creixement que té la Rt fins al límit de 0,9, a partir del qual, teòricament, no es podria canviar de fase en la desescalada. Amb tot, malgrat que la portaveu del govern, Meritxell Budó, alertava ahir del “risc que no es pugui preservar el Nadal” en cas que les dades epidemiològiques de la Covid-19 empitjorin encara més, la consellera de Salut, Alba Vergés, no té intenció d’aixecar el peu de l’accelerador. A les portes del pont de la Puríssima, assegura que el repunt en les dades entra en les previsions i no posa en risc l’avanç de tram del pla de reobertura.

Si bé és cert que aquest creixement de sis centèsimes en la Rt no representa un canvi radical en el panorama actual, ja que només indica que la regressió de la pandèmia s’ha alentit, també ho és que la dada va agafar per sorpresa els experts de diferents centres que treballen dia a dia analitzant les dades. Tant és així que des del grup Biocomsc de la UPC se’n feien creus i van contactar amb el Departament de Salut per veure si aquest creixement podia tenir a veure amb un error de càlcul. I és que els experts comptaven que l’estabilitat en la transmissió de la pandèmia –feia dies que oscil·lava entre 0,77 i 0,78– s’allargaria, com a mínim, fins a finals d’aquesta setmana. Era llavors, a partir de dijous, que es preveia un canvi en els indicadors, perquè ja haurien passat deu dies des de la tornada a l’activitat de bars i restaurants.

El cap de medicina preventiva de l’hospital Clínic, l’epidemiòleg Antoni Trilla, creu que aquest augment de la transmissió “pot ser circumstancial” i recomana “veure com evoluciona en els propers dos o tres dies per aclarir si indica o no una tendència a l’alça”, moment en què, si es confirmés, caldria valorar com s’ha de procedir.

“Independentment de si aquesta és una pujada real o no, és evident que a finals d’aquesta setmana n’hi haurà una. Segur. Però no podem precisar-ne la magnitud”, alerta Daniel López-Codina des de la UPC. Així doncs, al grup de biologia computacional en sistemes complexos ho tenen clar: “S’han relaxat les mesures i hi ha més contactes; per tant, hi ha més infeccions i, per tant, hi haurà més velocitat. La incògnita és fins quan pujarà. Si supera l’1, ja creixerem i la pandèmia s’autoalimentarà. Així doncs, no s’ha d’avançar en la desescalada fins que les coses estiguin molt clares”, adverteixen. “Si ens equivoquem, serà difícil tornar enrere”, hi afegeix el físic López-Codina.

El catedràtic del departament d’enginyeria informàtica i matemàtiques de la URV Àlex Arenas encara va més enllà i pronostica que, a l’entorn del Nadal, l’epidèmia ja estarà creixent per sobre de l’1 a Catalunya. “És el que indiquen els nostres models i el que passa si incrementes la mobilitat i no poses noves mesures que ho compensin”, indica el físic. “Si es confirmés aquest creixement caldria actuar ràpidament, perquè n’hi ha per preocupar-se i l’anticipació és clau.”

Tercera onada a la vista

“Si mantenim la capacitat de testeig i rastreig actual, sense canviar de fase i assumint que no es tancaran serveis, les projeccions de la tercera onada fan fila de tsunami”, referma Àlex Arenas, que assegura patir molt pel que passarà aquest pròxim pont. Tampoc no ho veu clar el president del Col·legi de Metges, Jaume Padrós. Havent constatat que les dades “no són bones”, alerta que “la tercera onada és a la porta” i, per tant, implora a tothom actuar de manera responsable.

Segons el pla de reobertura de Govern, si el dia 7 de desembre, enmig del pont de la Constitució, la Rt no supera el 0,9 s’hauria de concretar l’entrada al tram 2 de la desescalada. No fer-ho, com recomanen els experts, comprometria la celebració del Nadal, perquè l’accés a la fase 3, que permet la lliure mobilitat i reunions de deu persones, està previst per al 21 de desembre, però també hauria de recular en el calendari, atès que teòricament almenys han de passar dues setmanes entre els canvis de fase.

La consellera de la presidència, Meritxell Budó, defensa que el creixement d’ahir “pot indicar que la tendència s’està invertint” i que cal seguir de prop la situació perquè “estem en risc que les dades se’ns disparin i no puguem preservar el Nadal”.

En canvi, la consellera Vergés no es mostra tan alarmada pels indicadors epidemiològics: “D’acord amb el que prevèiem, seguim amb la baixada, possiblement menys intensa. Encara pot alentir-se en els pròxims dies i, sobretot, la setmana que ve. Però això ja estava previst després d’aquest primer tram de la reobertura d’activitats. Seguim cridant a la prudència i al compliment de mesures sense pensar que això pugui posar en perill l’avanç de fases del pla de reobertura.” Ja ho veurem.

LES FRASES

Encara es preveu més creixement i no s’haurien d’aixecar mesures fins que les coses estiguin clares
Daniel López Codina
investigador del BIOCOMSC (UPC)
Sense fer canvis en la situació que tenim, les projeccions de la tercera onada fan fila de tsunami
Àlex Arenas
Físic de la URV

Un 75% de les residències, sense virus

Catalunya té un miler llarg de residències, 1.047 concretament, i tres quartes parts estan netes de virus. Actualment n’hi ha 783 en què no consten infectats de SARS-CoV-2. Per contra, segons dades de la Generalitat, n’hi ha gairebé un centenar (98) que es troben en una situació greu, amb malalts, contagis i risc al seu interior. Això suposa que un 9,4% dels centres estan en situació greu i tenen el semàfor en vermell, per bé que són cinc residències menys que la setmana passada. A banda, un 16% dels geriàtrics (166, onze menys que la setmana passada) tenen alguna persona contagiada, però són casos controlats i estan en fase d’estabilització.

La majoria dels centres amb la situació més compromesa es troben a l’àrea metropolitana de Barcelona. Fins avui, 4.326 persones han mort a les residències catalanes per culpa de la Covid-19, nou de les quals, en l’última setmana. En aquest balanç, però, no s’hi compten els residents que han mort en hospitals o centres sociosanitaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona