Salut

“Canvi brusc”: es manté la fase 1

Catalunya no avançarà dilluns en la reobertura pel canvi de tendència i l’augment dels contagis

El govern demana als ciutadans “que es quedin a casa”

Vergés garanteix la mobilitat per poder assistir als àpats i trobades

La taxa de reproducció de la pandèmia ha crescut en només quatre dies de 0,78 a 0,92 i tot indica que encara ho farà més entre avui i demà. Ha estat “un canvi brusc”, en paraules de la consellera de Salut, Alba Vergés, que confirma, però, una modificació preocupant en els indicadors epidemiològics que ja es va començar a apreciar quatre dies després d’iniciar el primer tram de la desescalada, amb l’obertura de bars i restaurants. Amb aquest repunt, que encara no s’ha traduït en més contagis ni en més ingressos hospitalaris, Salut ha optat per la prudència quasi exigida pels experts i ha descartat que Catalunya passi dilluns a la fase 2. La proposta va ser aprovada ahir pel Procicat per un període de quinze dies, i implica que el perímetre de confinament de cap de setmana continua sent el municipi, que no obriran els centres comercials i que bars i restaurants no ampliaran l’aforament interior fins al 50%.

“Esperàvem un repunt però no amb aquesta rapidesa”, va admetre el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que va insistir en “la reducció de la mobilitat i la interacció social” per capgirar aquesta “inflexió ràpida”.

“No és un pont ordinari”

La decisió es va prendre en dijous, justament el dia en què molta gent aprofita per marxar a segones residències per esquivar el confinament de cap de setmana. La perspectiva d’un pont i amb la possibilitat d’un canvi de fase va fer que ahir a primera hora ja es detectés un 3% més de mobilitat que dijous de la setmana passada. Per tant el missatge per intentar frenar la diàspora va ser contundent. Sergio Delgado, sotsdirector de Programes de Protecció Civil, va fer “una crida clara i directa a no sortir avui [per ahir] i romandre a les nostres llars”, i va apel·lar a la responsabilitat col·lectiva per “no abordar aquests dies de festa com un pont ordinari”. Tot i això, el trànsit de sortida de l’àrea metropolitana de Barcelona, per exemple, va mantenir l’augment dels darrers dijous, i l’accés a la Cerdanya va continuar sent dens, però sense cues.

Delgado va anar més enllà i va posar de manifest que hi ha “una pressió social per intentar fer el que fem normalment”. Es va referir a demandes d’ajuntaments per muntar pistes de gel o organitzar cavalcades. I va alertar que les restriccions han de servir “per aquest no pont i per les festes de Nadal, perquè s’està posant una incògnita sobre en quin estat hi arribarem”.

Nadal, l’excepció

L’anunci que Catalunya no passarà a la fase 2 de la desescalada aquest dilluns i, per tant, que és molt possible, llevat que es reverteixi de forma clara la tendència actual, que tampoc pugui passar a la fase 3 el 21 de desembre, va fer témer per un moment que el pla de Nadal, presentat només un dia abans, es pogués reconsiderar. Només en la fase 3 es permet el moviment per tot Catalunya, i moltes famílies compten poder canviar de municipi i fins i tot de comarca per passar les festes amb amics o familiars. Vergés, però, va ser clara en aquest sentit. “Tothom podrà anar a reunir-se amb els seus éssers estimats. Ho hem de poder garantir”, va afirmar la consellera. Això sí, aquesta flexibilització, que es donarà fins i tot si Catalunya no està ja en la fase 3 per Nadal, es reduirà només als dies de Nadal, Cap d’Any i Reis. “Totes les interaccions socials excepte les trobades assenyalades s’haurien d’evitar”, va subratllar Vergés, que va recordar que el pla de Nadal deixa ben clar amb quins condicionants s’han de celebrar les reunions familiars, “restringint-les a dues bombolles i no superant les tres bombolles en tot el període de Nadal”. De totes maneres, la consellera no va voler tancar les portes a una revisió dels trams. “D’aquí a Nadal queden dies. Tenim un pla i anirem donant solucions a tots els temes que puguin sorgir.

Vergés va insistir que si s’ha decidit no passar de tram ha estat “per responsabilitat davant l’empitjorament de les dades d’aquests dies”. Entre altres coses, perquè amb el nombre actual de pacients a l’UCI –encara n’hi ha 438, quan havien arribat a dir que no flexibilitzarien mesures fins que arribessin a 300–, “gestionar un rebrot seria complicat”. Va demanar la implicació de totes les administracions i també de la ciutadania. “Sé que portem mesos, que hi ha molta fatiga, però no ens podem relaxar”, va afegir, i es va mostrar esperançada que “entre totes i tots hem de poder canviar-la”.

No pujar per sobre d’1

Argimon també va apel·lar a la responsabilitat per intentar estabilitzar de nou la velocitat de contagi i aconseguir que continuï baixant. Va deixar molt clar que només aquest indicador ha empitjorat, i de rebot també el risc de rebrot, però que l’alarma s’ha produït perquè s’ha aturat el procés de millora. “De baixar a un ritme del 6% o 7% diari i aconseguir passar de 30.000 casos setmanals a 8.500, la reducció s’ha anant reduint fins al 3% i ara ja és imperceptible.” Estem, doncs, en una situació crítica per saber “si la Rt segueix amb la projecció i supera la barrera d’1 o bé s’estabilitza i continua baixant”. Superar l’1 implicaria, segons Argimon, “més infeccions, de les quals un 15% acaben a l’hospital i entre un 6% i un 7%, a les UCI”. Argimon va recordar que la segona onada va començar amb 140 pacients a l’UCI. “En una tercera onada, si partim de 400 i en tenim 400 més en dues o tres setmanes, els nostres centres es convertirien en hospitals Covid”, va explicar. També el nombre de grups escolars confinats ha augmentat aquesta setmana, i ahir es va situat en 792, amb un total de 18.156 alumnes confinats, un 1,26% del total de l’alumnat.

Vull fer una crida clara i directa a no sortir avui [per ahir], a romandre a les nostres cases
Sergio Delgado
protecció civil
Amb l’inici de la desescalada esperàvem un cert repunt, però no amb aquesta rapidesa
Josep Maria Argimon
Tothom podrà anar a reunir-se amb els seus éssers estimats els dies assenyalats. Ho podem garantir
Alba Vergés
consellera de salut

“Parem un moment. Obrir més seria imprudent”

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va dir ahir ser molt conscient de les conseqüències econòmiques que té no passar de fase dilluns. “Som molt conscients que afecta més de 40.000 començos i altres activitats, però el contagi està relacionat amb la interacció social i per això estem demanant reduir-la i reduir també la mobilitat”, va subratllar.

Argimon, com altres experts, ja va admetre fa dies que si es va decidir obrir amb els indicadors per sobre del desitjable havia estat “perquè no hi ha diners per mantenir-nos tancats”. Amb les xifres actuals, tots els experts advoquen per la mobilitat estrictament imprescindible. I és el que intenten: “Parem un moment per veure si s’estabilitza o no. Obrir més seria imprudent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona