Salut

La quarta part dels contagis són en trobades evitables

Un 70% dels contagis entre l’octubre i el desembre van tenir l’origen als domicilis, segons un estudi impulsat per Salut

Dels 14.461 casos de coronavirus registrats l’últim trimestre del 2020 a Catalunya, un 69,3% van tenir lloc al domicili particular dels afectats, segons un estudi que ha impulsat el Departament de Salut a partir de les dades recollides pels gestors Covid que informen els contagiats del protocol a seguir i inicien el procés d’identificació de contactes. Més de la meitat d’aquests casos han reportat haver-se contagiat després que un familiar s’infectés en un entorn extern.

L’analítica de les dades permet concloure que un de cada quatre contagis és evitable, ja que un 14% de les infeccions tenen lloc en trobades socials extradomiciliàries i un 11% més, en rebre visites a casa. Les conclusions, per tant, són clares: cal reduir i fer amb seguretat les trobades socials amb familiars no convivents o amics.

En canvi, l’entorn laboral no sembla ser un focus especialment rellevant. L’informe hi situa 1.105 casos, un 7,5% del total, i l’escola encara té menys rellevància en la transmissió (un 5%). En un 1,2% dels casos no se n’ha pogut establir l’origen.

Aquest informe arriba en plena pujada de la tercera onada. Ahir es van reportar 20 morts i les dades consolidades de l’última setmana mostren 24.208 casos, 4.176 més que la setmana passada. El risc de rebrot ja és a 742 punts (el doble que fa quinze dies) i la IA14 és de 572, deu cops més de la recomanada per l’OMS. Per acabar-ho d’adobar, la lleu millora en la comparació de casos diaris respecte a la setmana passada, a la qual el secretari de Salut Pública al·ludia per ser mínimament optimista, no sembla consolidar-se.

Bona immunitat

Diversos estudis basats en els casos de la primera onada assenyalen que un 95% dels infectats generen algun tipus d’immunitat contra el coronavirus, i tot indica que serà útil contra les mutacions ja detectades del SARS-CoV-2 i que pot perdurar en el temps. De moment, ja s’ha certificat una durada de vuit mesos. Els experts, tot i això, recomanen reforçar aquesta immunitat amb la vacuna.

LA XIFRA

120.956
persones
ja han estat vacunades a Catalunya, el que suposa un 1,6% del total de la població.

Test d’antígens per visitar els avis

Tothom que vulgui visitar un familiar en una residència d’avis s’haurà de sotmetre a un test ràpid d’antígens i, si resulta positiu, no farà la visita i se’l derivarà al seu centre de salut per complir els protocols contra la Covid-19. Aquesta és una de les noves mesures de Salut per frenar els contagis, entre les quals també hi ha un cribratge amb PCR de mostra nasal per a tots els residents en asils o centres per a discapacitats. A banda d’això, es manté el cribratge setmanal als professionals d’aquests centres, que, en cas de detectar-se un positiu, implica fer un cribratge de tota la residència. A més, durant almenys 15 dies se suspenen les sortides de menys de tres dies.

Pel que fa a la vacunació, ahir hi havia 40.016 residents vacunats, un 61% d’aquest col·lectiu. Salut vol completar la vacunació a les residències durant aquesta setmana, tret de les que tenen algun brot important. El conjunt de vacunats al país ja voreja els 121.000, el que representa un 1,6% de la població total.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona
societat

Prop de 200 persones, a la III Jornada Gironina de Recerca per Residents

girona
societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona
infraestructures

S'inicien les obres de protecció de talussos a la N-260a entre Olot i Ripoll

olot
sequera

Dessaladores privades sense limitació i piscines com a refugi climàtic

barcelona

Salut i Ajuntament acceleren tràmits per fer els nous equipaments sanitaris

TERRASSA
medi ambient

Reus engega una prova pilot amb contenidors intel·ligents

REUS