Salut

Bon resultat d’un assaig de fàrmac contra el virus

La ivermectina redueix la càrrega viral en pacients amb Covid lleu i sembla que escurça la durada d’alguns símptomes

La ciència ha avançat a velocitat vertiginosa per trobar vacunes contra la Covid-19, però la recerca per trobar fàrmacs capaços de tractar la malaltia no ha avançat tant i per prevenir les infeccions, encara menys. Ara, un estudi pilot amb una base molt reduïda de pacients suggereix que l’administració primerenca d’ivermectina, un fàrmac antiparasitari, pot disminuir la càrrega viral i la durada dels símptomes en pacients amb Covid-19 moderada. I això, de retruc, podria ajudar a reduir la transmissió del virus. La recerca forma part del projecte SAINT i ha estat liderada per Carlos Chaccour, investigador de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i metge la Clínica Universidad de Navarra, on es va dur a terme l’experiment.

Chaccour ja havia estudiat àmpliament els efectes de la ivermectina en la malària i va voler avaluar si la dosi màxima aprovada a Europa d’aquest medicament pot tenir un impacte sobre la transmissió del virus quan s’administra ràpidament, tan bon punt apareixen els símptomes. Aquest fàrmac antiparasitari havia demostrat in vitro que redueix la replicació del SARS-CoV-2, tot i que en concentracions molt més elevades que les recomanades per a ús humà, i a molts països de l’Amèrica Llatina es va començar a utilitzar sense gaire evidència científica, a partir dels resultats d’un estudi preliminar en humans que va usar dades d’origen dubtós i no es va arribar a publicar en cap revista científica. L’equip investigador va administrar una sola dosi d’ivermectina o placebo a 24 pacients amb infecció confirmada i símptomes moderats en les 72 hores següents a la seva aparició.

Tot i que els resultats obtinguts no mostren cap diferència en el percentatge de pacients positius per PCR al cap de set dies del tractament, la càrrega viral mitjana en el grup tractat amb ivermectina sí que va ser menor (tres vegades menor passats quatre dies i fins a 18 vegades menor als set dies del tractament). Amb tot, els investigadors admeten que no es va assolir una diferència estadísticament significativa i reclamen que s’estudiï en un nou assaig clínic amb una base més àmplia.

Els pacients en el grup tractat també van mostrar una reducció en la durada d’alguns símptomes (del 50% en la pèrdua de l’olfacte i el gust i del 30% en la tos). Tots els pacients van desenvolupar anticossos IgG davant del virus però, de nou, el valor mitjà dels anticossos en el grup tractat va ser menor que en el de placebo. “Això podria ser el reflex d’una menor càrrega viral,” considera Chaccour.

El fet que no hi va haver diferències en la durada dels símptomes o els marcadors associats a la inflamació suggereix que la ivermectina pot estar actuant per mitjà d’un altre mecanisme que no té a veure amb un possible efecte antiinflamatori. Els autors sospiten que podria estar interferint l’entrada del virus a les cèl·lules, com suggereix també un estudi en hàmsters dut a terme per l’Institut Pasteur. “Tot i que és un estudi petit i encara és aviat per establir conclusions, les tendències observades en la reducció de càrrega viral, la durada de símptomes i els nivells d’anticossos resulten encoratjadores”, diu l’investigador del centre impulsat per la Fundació La Caixa.

LA XIFRA

24
pacients
és la base, molt reduïda, que va tenir aquest estudi, d’aquí que se’n vulgui fer un d’abast molt més gran.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona