Salut

Les UCI no noten la millora i arriben al pic del novembre

El risc de rebrot i la Rt continuen baixant però Salut preveu que la pressió als hospitals serà major que en la segona onada

Salut vacunarà també les residències vermelles que tinguin algun cas

La davallada dels principals indicadors sembla confirmar que aquesta setmana es començaran a veure els resultats de les mesures restrictives i que s’acabarà superant el pic de la tercera onada. Ahir el risc de rebrot va baixar 45 punts i es va situar en 709 i la velocitat de contagi va disminuir setze centèsimes fins a situar-se en 1,15. Tot i aquesta tendència decreixent, però, el nombre de pacients a les UCI, l’últim element a mostrar millora, va continuar augmentant fins a assolir els 590 malalts, pràcticament la mateixa xifra (quatre menys) del pic màxim d’ocupació de la segona onada. Els pacients ingressats, però, van baixar respecte al dia anterior i es van situar en 2.788, encara lleugerament per sota dels 2.811 que va haver-hi en el moment més àlgid de la segona onada. Salut compta, i així ho ha explicat el responsable de la unitat Covid, Jacobo Mendioroz, que encara que les dades puguin continuar baixant el descens de la part assistencial serà més lent “i se sobrepassarà el pic de la segona onada perquè el punt de partida era també més alt”.

L’evolució favorable de les dades es veu també si es mira el mapa per municipis on la majoria s’han situat per sota d’1 en la velocitat de contagi. A la llista que publica el departament amb els municipis de més de 20.000 habitants ja n’hi ha 13 que estan per sota d’aquest llindar. Entre els que tenen la Rt més baixa hi ha Sant Vicenç dels Horts, amb una Rt de 0,66; Puigcerdà, amb la Rt de 0,69, i Pineda, amb 0,78. En l’extrem oposat trobem municipis com ara Sant Feliu de Guíxols, amb una Rt de 2,52.

155.037 vacunes

Els vacunats amb la primera dosi són 155.037, 10.956 més que el dia anterior, i 394 persones ja han rebut la segona, el que representa un 2% de la població catalana.

Fins ara ja han rebut la primera dosi tots els residents, excepte els que estan en residències considerades vermelles. Ahir, però, segons va informar TV3, Salut va expressar la voluntat de començar a vacunar en algunes d’aquestes residències, sempre que tinguin pocs casos i el seu aïllament sigui fàcil. L’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) havia demanat fa un parell de dies un pla per començar a vacunar en aquests centres on encara hi ha unes 15.000 persones que encara esperen una primera dosi de la vacuna.

Ahir, el president de la Unió Catalana de Petites i Mitjanes Residències (Upimir), Vicente Botella, va assegurar en una entrevista a EFE que aquesta tercera onada ha agreujat la situació de molts centres i ha posat al límit el seu personal, que està “exhaust” i que afronta la situació en condicions precàries.

LA XIFRA

2
per cent de la població
catalana ja ha estat vacunada fins al moment. S’han injectat un total de 155.037 dosis.

El Pallars i Colau, pel confinament comarcal

Els alcaldes del Pallars i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, van reunir-se ahir per mirar de convèncer el govern perquè fixi un confinament comarcal o metropolità i no municipal, com fins ara.

La restauració parla de “desgast psicològic”

Insomni, atacs d’ansietat, depressió. Són alguns dels símptomes del “desgast psicològic” que expliquen diferents empresaris del Gremi de Restauració de Barcelona en un vídeo presentat ahir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp