Salut

Mataró reclama a Salut solucions per a l’hospital, cada cop més tensionat

Els treballadors acusen la Generalitat de deixadesa i volen finançament per ampliar i renovar les instal·lacions

Atenció molt dispar als CAP de la ciutat

La pandèmia ha agreujat encara més la situació de precarietat que l’hospital de Mataró arrossega de fa anys. D’aquí que tots els grups municipals de l’Ajuntament mataroní hagin subscrit una declaració institucional en què insten la Generalitat a “resoldre el problema crònic de finançament” que pateix aquesta instal·lació i el Consorci Sanitari del Maresme (CSdM).

Poc després de ser inaugurat, el 1999, l’hospital de Mataró ja justejava de recursos per a la població que tenia de referència. Des de llavors, l’augment demogràfic de la zona ha anat traient a la llum limitacions evidents de plantilla, instal·lacions i finançament. Això s’ha traduït en una atenció cada cop més precària a la població que té com a referència: uns 270.000 habitants del Maresme central (i 450.000 de tota la comarca en matèria de salut mental). A més, l’hospital de Mataró ha anat generant i acumulant un dèficit que va dur la Generalitat a intervenir el centre, però sense gestionar-ne el dia a dia, com es va fer en el seu moment amb l’hospital de Sant Pau. Malgrat aquesta intervenció, a finals del 2015, la situació econòmica no ha canviat. La darrera auditoria, del 2019, va xifrar les pèrdues dels darrers vint anys en gairebé 62 milions d’euros.

Els professionals del centre, esgotats per haver sumat l’atenció a la crisi pandèmica a la precarietat quotidiana, reclamen una vegada més a la Generalitat que “augmenti el pressupost i retorni el deute històric”. Des del comitè de treballadors del CSdM es recorda que l’hospital de Mataró és, dins del seu nivell, el centre de Catalunya amb “la població de referència més alta, a la qual la Generalitat no dota del pressupost mínim que permeti una assistència sense retards ni derivacions a altres hospitals, que normalment són centres amb ànim de lucre”.

Els treballadors volen que el govern aturi “aquesta maleïda intervenció que encara ens ha empobrit més”. Per la seva banda, l’Ajuntament exigeix al Departament de Salut que presenti el calendari per a l’ampliació de l’actual hospital (els terrenys on anirà ja fa temps que van ser cedits pel consistori) i que concreti un pla funcional per al nou hospital de Mataró.

Una dualitat significativa

Mataró té centres d’atenció primària gestionats per l’Institut Català de la Salut (ICS) i d’altres que depenen del CSdM. Als primers, un metge de família té una ràtio d’entre 1.300 i 1.500 pacients, mentre que els segons n’han d’assumir 1.800, segons el comitè de treballadors del CSdM. Això implica que els pacients coberts per centres de l’ICS poden gaudir de visites de 12 minuts, mentre que els del CSdM, només de sis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona