Salut

Alarma a la Unió Europea per la tercera onada

El Centre Europeu per al Control de Malalties demana restriccions més estrictes per les noves soques del virus

Les fronteres no es tancaran per ara, però es desaconsellen els viatges no essencials

La tercera onada de la pandèmia aixafa les esperances d’Europa per un inici d’any més prometedor que el 2020. La ressaca de Nadal i les noves soques de la Covid-19 han tornat a portar el Vell Continent a un estat d’alarma màxim. “La situació és greu”, va admetre ahir el president del Consell Europeu, Charles Michel, després de la reunió d’alt nivell entre els líders europeus en què es va decidir reforçar les restriccions i desaconsellar els viatges no essencials.

Poc abans de la trobada, el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) elevava d’“alt” a “molt alt” el risc de propagació del virus per les noves variants. En principi no són més perilloses, però sí més contagioses i, per tant, poden posar al límit els sistemes sanitaris just quan ha començat la primera etapa de vacunació. Per això l’ECDC va demanar ahir a les autoritats que es preparin per aplicar “mesures més estrictes” i afrontar “una escalada de la demanda” als hospitals i les UCI.

Gran part d’Europa ja està notant el fort embat de la tercera onada amb alts índex d’infeccions. Alguns països, com Alemanya o els Països Baixos, arrosseguen el repunt de casos que van tenir a mitjan desembre, si bé sembla que s’estan estabilitzant pels forts confinaments.

En canvi, la xifra de contagis a l’Estat espanyol s’ha disparat aquests últims dies i s’hi ha registrat el creixement més gran de la incidència del virus a la Unió Europea. En només una setmana, les infeccions per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies han augmentat fins a un 60%, un 40% en el cas de Catalunya. Amb una incidència de 804, l’Estat encara no atrapa Irlanda (1.444), la República Txeca (1.362), Portugal (1.215) i Eslovènia (1.132), però ja és el cinquè que està pitjor en el club europeu.

Amb aquestes pèssimes dades es va reunir ahir telemàticament el president espanyol, Pedro Sánchez, amb els seus homòlegs europeus per discutir la resposta del bloc a l’enèsima recaiguda d’aquesta pandèmia. Sobre la taula hi havia un controvertit nou tancament de fronteres al preuat espai de lliure circulació europeu.

Els experts de l’ECDC van desaconsellar ahir els viatges no essencials per contenir la propagació de les tres noves soques procedents del Regne Unit, el Brasil i Sud-àfrica. Sobretot van recomanar limitar la mobilitat amb “mesures proporcionades” a aquells estats que no siguin capaços de distingir les noves variants de la Covid-19 “seqüenciant els casos”. És a dir, a pràcticament tots els països europeus.

Seguint el seu consell, els líders europeus van descartar el tancament generalitzat de les fronteres internes. “És important evitar disrupcions al mercat europeu”, va defensar Michel. Tanmateix, van fer una crida per reduir els desplaçaments innecessaris a Europa amb “restriccions específiques”. Per fer això, Brussel·les planteja afegir una nova zona de risc de “vermell fosc” per als territoris on hi ha un alt nivell de transmissió i on cal imposar mesures més fortes.

Problemes per vacunar

La previsible saturació dels hospitals per la tercera onada no és l’únic obstacle en el tortuós camí de la vacunació. Segons fonts diplomàtiques europees, a la cimera d’ahir els caps d’estat i de govern van debatre intensament els problemes de subministrament i l’endarreriment de les entregues de Pfizer i BioNTech, ara mateix els principals proveïdors de vacunes.

La Comissió Europea s’ha compromès a pressionar les companyies per tenir més “predictibilitat” i “estabilitat” en el calendari de distribució. “Les farmacèutiques han de respectar els seus compromisos d’entregues”, va avisar ahir el president del Consell Europeu, Charles Michel, en nom dels governs europeus.

LES FRASES

La situació és greu
És important evitar disrupcions al mercat europeu
Charles Michel
PRESIDENT DEL CONSELL EUROPEU

L’Església suspèn totes les misses a Portugal

La Conferència Episcopal portuguesa va decidir suspendre les misses a tot el país per evitar la propagació de la Covid, tot i que el model de confinament al país permet les cerimònies religioses.

Macron vol classe presencial un dia a la setmana

El president francès, Emmanuel Macron, va donar suport ahir al fet que els universitaris puguin tornar a les aules de forma presencial un dia a la setmana a partir del pròxim semestre d’aquest curs.

S’incendia la principal fàbrica de vacunes índia

Almenys cinc persones van morir en un incendi, ahir, a les instal·lacions de l’Institut Serum de l’Índia, el fabricant més gran de vacunes del món i que produeix la vacuna Oxford i AstraZeneca.

La Junta demana no sortir de casa a partir de les vuit

El conseller de Salut, Jesús Aguirre, ha demanat als andalusos que “de forma solidària i voluntària” es quedin a casa seva a partir de les vuit del vespre, després que el govern estatal ho hagués rebutjat.

Merkel vol evitar que es propaguin noves soques

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va fer una crida ahir a centrar tots els esforços a impedir la propagació de mutacions del coronavirus per evitar la tercera onada de la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat