Salut

Els metges desaconsellen la celebració dels comicis

Els experts dubten que es pugui garantir la seguretat durant les votacions

Padrós insta el govern espanyol perquè escolti els sanitaris i extremi les restriccions, incloent-hi confinaments domiciliaris

Metges i experts en epidemiologia mostren reticències, quan no rebuig, a la imminent celebració d’eleccions al Parlament i, tot i que declinen fer consideracions polítiques, sí que expressen molts dubtes sobre les garanties sanitàries que es poden oferir als votants. Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona, admet que “no hi haurà un moment dolç per celebrar unes eleccions, ni ara, ni tampoc podem assegurar que d’aquí uns mesos tindrem les condicions idònies”. Padrós, però, ajornaria les eleccions ja que s’albiren setmanes difícils pel que fa a hospitalitzats i crítics a les UCI, i subratlla les contradiccions entre el dret de votar i el que diu la prudència sanitària. “Estem demanant restriccions molt més importants des d’abans de Nadal, i fins i tot hem tornat a proposar un nou confinament domiciliari.” Pel president dels metges barcelonins, “el sistema està patint i estem al límit, no pas d’estructures, però sí de recursos humans”. Amb tot, Padrós és conscient que el govern poc hi pot fer: “Veient quines són les competències de la Generalitat, el reclam ja el faig al govern espanyol, perquè decreti el lockdown” i que imiti els països europeus ajudant els sectors afectats.”

Per la seva banda, Benito Almirante, cap de malalties infeccioses del Vall d’Hebron, assenyala que per celebrar unes eleccions cal un volum de transmissió tan baix com sigui possible, i que ara per ara l’evolució de la pandèmia és incerta. Un cop resignats a fer les votacions, considera, “s’han d’optimitzar les mesures habilitant espais grans com fan altres països, com ara pavellons d’esports o espais oberts; pensar que si fa mal temps caldrà protegir la gent que s’esperi al carrer i evitar, per exemple, que persones de risc estiguin en una mesa de votació”.

Els mateixos i encara més inconvenients hi troba Clara Prats, que lidera el grup de biologia computacional en sistemes complexos de la UPC. D’entrada, que la quantitat de gent en quarantena, entre positius i contactes, serà molt alta i, també, que “mobilitzar milions de persones en un sol dia és augmentar el nombre d’interaccions socials i el perill que hi hagi un gran volum de contagis que el sistema de rastreig no podrà assumir. Entre les seves propostes hi ha la d’allargar el termini de votacions més d’un dia i posar com més barreres millor als contactes i a l’acumulació d’aerosols.

LES FRASES

Els condicionants són epidemiològics i sanitaris; la decisió, en canvi, és política
Jaume Padrós
PRESIDENT DEL COL·LEGI OFICIAL DE METGES DE BARCELONA
S’ha de fixar criteris d’exclusió estrictes per triar les persones que estiguin a les meses
Benito Almirante
cap de malalties infeccioses de l’hospital vall d’hebron
Caldria pedagogia perquè l’acte de votar fos segur, i sabem que el risc mai serà zero
Clara Prats
grup de biologia computacional en sistemes compleXos de la UPC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona