Salut

La pressió hospitalària obliga a desprogramar fins a un 30% de l’activitat

Salut anuncia una organització territorial per coordinar l’atenció per Covid i les intervencions més urgents

S’han invertit 2.160 milions d’euros el 2020

La tensió hospitalària és preocupant amb un nivell d’ocupació a les UCI que ahir superava els 700 llits. I les previsions no poden ser pitjors davant l’increment de contagis diaris, que podria portar a l’ocupació per a pacients crítics de fins a 800 llits. “Això obliga a fer canvis rellevants per donar resposta a la malaltia que ens obliga a alternar activitats i programació”, indicava el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, abans de la presentació de la reorganització del sistema hospitalari amb l’objectiu de coordinar decisions i trasllats de pacients malalts de Covid o que necessiten d’intervencions urgents. Com reconeixia ahir el responsable de Salut, la situació “excepcional” d’aquesta tercera onada, agreujada per l’impacte que poden tenir les variants del virus, fa pensar que, si no es penen mesures, el sistema està “amenaçat” perquè centrar-se en la lluita contra la Covid obligarà a desplaçar molta altra activitat.

Segons indicaven des del Departament de Salut, fins ara s’ha desprogramat entre un 25% i un 30% de l’activitat, sobretot en intervencions de cirurgia ambulatòria, operacions de cataractes, varius i pròtesis de malucs.

“Necessitem recursos per prioritzar l’atenció als malalts de Covid, però s’ha de reorganitzar tot el que no és Covid” deia Comella, que veu en el treball en xarxa dels centres una bona sortida per donar resposta de manera equitativa al territori i per descongestionar aquells hospitals que estan més “assetjats” i evitar que es demorin intervencions més o menys greus. Aquest cap de setmana es van poder recol·locar 60 pacients en altres hospitals gràcies a aquest nou sistema de coordinació on cada centre compartirà les dades tenint en compte els equips de direcció assistencial, mèdica i d’infermeria i els responsables de la UCI i del SEM.

Els cinc àmbits són Nord-Lleida (Vall d’Hebron com a coordinador), Barcelona Dreta Litoral i Anoia (hospital de Sant Pau), Nord-Girona (Can Ruti), C-17 (amb el Clínic com a coordinador) i Sud-Tarragona (Bellvitge).

Les xeringues de Pzifer, a punt

Als problemes amb el subministrament de les vacunes no s’hi haurà d’afegir el de les xeringues específiques que es necessiten per administrar la vacuna de Pzifer. Segons va explicar ahir el director del CatSalut, Adrià Comella, Catalunya té garantit l’aprovisionament d’aquesta xeringa, que té un vial diferent de les que es fan servir habitualment i, per tant, “no hi ha problema”. Des de l’inici de la pandèmia s’han invertit 2.106 milions per fer front al virus el 2020, dels quals uns 500 milions s’han destinat al personal. Per la compra del material de protecció d’EPI s’han gastat 329 milions i 288 milions per fer els tests de diagnòstic. Aviat s’aniran ampliant cinc hospitals i s’obriran espais amb 50 mòduls, que es posaran als CAP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona