Salut

La incidència a Olot de la soca britànica és poc clara

Salut ha detectat un 30% d’aquesta variant a les aigües residuals i n’està estudiant la relació amb l’elevat nombre de contagis

Ahir es van iniciar cribratges massius a cinc centres educatius

El 30 per cent del coronavirus detectat a les anàlisis de les aigües residuals d’Olot són de la variant britànica. Ara per ara, però, això no es pot relacionar directament amb l’increment del nombre de contagis a la Garrotxa, amb un índex d’incidència dels més elevats del país i alguns dies, com ahir, el més elevat, amb un risc de rebrot de 2.138 punts. Al conjunt de la comarca, el risc era de 1.872 punts.

El director del CatSalut a Girona, Miquel Carreras, va detallar que no és fàcil determinar el tipus de variant del virus, perquè es necessita un utillatge que no tenen tots els hospitals i, a més, cal analitzar altres elements com ara la velocitat de contagi i rèplica, l’exposició dels brots, la comparació amb altres brots arreu de Catalunya i la pressió hospitalària. “A Olot, tenim un índex acumulat a 14 dies molt alt, però caldrà veure si això es tradueix en la pressió hospitalària en els propers 10 o 15 dies”, va indicar. A més, va insistir que, sigui quina sigui la soca, cal continuar aplicant les mesures de prevenció vigents i no relaxar-se.

Carreras va explicar que tot plegat justifica els cribratges massius iniciats ahir a cinc centres educatius d’Olot, on s’han registrat uns elevats percentatges de contagis. Aquests cribratges van començar a l’institut La Garrotxa d’Olot, i continuaran a l’institut Bosc de la Coma, i a les escoles Pla de Dalt, Sant Roc i Pia.

El director dels serveis territorials d’Educació a Girona, Martí Fonalleras, hi va afegir que, a la Garrotxa, hi ha confinats un 10% dels poc més de 400 grups dels centres educatius –la mitjana al país és del 6%–, però va afirmar que, ara per ara, descarten tancar centres.

Miquel Carreras va avançar també que sotmetran a proves PCR –són més fiables a l’hora de detectar positius asimptomàtics– tot el personal de les residències geriàtriques i centres de dia de la Garrotxa. Fins ara, s’alternaven setmanalment amb tests ràpids. Els centres d’atenció a la gent gran han estat un altre dels focus importants d’incidència del coronavirus.

Cribratges als polígons

A més, i d’acord amb la comissió de seguiment constituïda per fer un seguiment de la pandèmia, s’està estudiant la possibilitat de fer cribratges massius als polígons industrials de la comarca. Es tracta de punts on es concentren moltes persones i això permetria, com en els casos anteriors, detectar i tallar les cadenes de transmissió. Es faria una primera prova pilot en un dels polígons, encara per determinar, i se’n beneficiarien els treballadors de petites i mitjanes empreses.

Salut està treballant també amb altres opcions que s’aniran concretant els propers dies d’acord amb la declaració de la Garrotxa com a zona de control prioritari pels índexs de contagi de les últimes setmanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia