Salut

Simón no preveu un relaxament ampli de les restriccions fins a l’estiu

La incidència acumulada de la Covid-19 a l’Estat baixa per sota dels 800 punts

El director del CCAES admet que l’evolució “és favorable” però avisa que la xifra encara està “molt per sobre de l’objectiu”

Gairebé 600.000 persones ja han completat la pauta de la vacuna

La incidència acumulada de contagis de Covid-19 ha baixat  aquest dijous per sota dels 800 punts per primera vegada en dues setmanes.

La darrera actualització de les dades de la pandèmia facilitada pel ministeri de Sanitat eleva a 2.913.425 el total de contagis, 29.960 més que ahir. En les darreres 24 hores s’ha diagnosticat 11.388 nous positius, 1.156 menys que els notificats ahir, i en les darreres dues setmanes han estat 368.334, 15.314 menys.

La incidència acumulada en 14 dies cau així fins als 783,2 casos per 100.000 habitants, 32,5 punts menys que ahir. També baixa lleugerament la taxa de positivitat de les proves diagnòstiques realitzades els últims set dies, fins al 13,29%, dues dècimes menys.

La pressió hospitalària es manté estable, amb certa tendència a la baixa. El total de persones hospitalitzades amb el coronavirus aquest dijous és de 29.276, 980 menys que ahir, que suposen el 22,78% dels llits ocupats (-0,77%). A les unitats de cures intensives (UCI) la pressió continua essent molt alta. Tot i que avui hi ha 13 ingressats menys en aquestes unitats, els 4.823 llits ocupats per pacients Covid suposen el 44,36% de la capacitat de les  UCI (-0,08%).

Des de l’inici de la pandèmia ja han mort amb el coronavirus  60.902 persones, 432 més que ahir. En els últims set dies s’han notificat 1.883 defuncions


Restriccions almenys fins a l’estiu
A la roda de premsa on ha valorat les darreres dades, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha admès que l’evolució de la pandèmia és “favorable” però ha avisat que la incidència acumulada encara es manté “molt per sobre de l’objectiu final, que és zero òbviament, o dels objectius intermedis, que estan al voltant dels 50, 100, 200 i 250, com a llindar de màxim risc”.

En qualsevol cas, ha insistit que fins a l’estiu, quan es calcula que hi hagi almenys un 70% de la població vacunada, no és convenient que hi hagi un relaxament important de les mesures.

En relació amb la soca britànica, el portaveu ha calculat que cap a finals de febrer o principis de març ja pot suposar el 50% de les infeccions a l’Estat, una fita que podria arribar abans en alguns territoris. De moment hi ha 449 casos confirmats.

Més de mig milió de persones completen la pauta de la vacuna

Redacció

Al conjunt de l’Estat espanyol ja han rebut almenys una dosi de les vacunes de la Covid-19 1.865.342 persones, xifra que suposa el 84% de les 2.218.755 lliurades a les comunitats autònomes fins al 4 de febrer (2.131.155 de Pfizer / BioNtech i 87.600 de Moderna).

Les persones que ja han completat la pauta (dues dosis) de la vacuna de Pfizer, la primera que es va començar a inocular, ja arriba aquest dijous a 586.122. Simón ha detallat que suposen el 31,42% de les dosis totals administrades.

El portaveu de Sanitat ha destacat que d’ençà de l’inici de la campanya de vacunació la velocitat amb la que baixa la incidència de la malaltia en persones més grans de 65 anys que viuen a residències és “moltíssim més ràpida” que en les persones de la mateixa franja d’edat que no estan ingressades.

I és que el nombre de brots a residències notificats la primera setmana de gener va ser de 140, mentre que la setmana passada va ser de 73.

Simón ha apuntat que això no constitueix una “prova concloent” que la vacuna tingui efecte, però ha indicat que “si no és la vacuna, alguna cosa està passant d’ençà que vam començar a vacunar”.

No obstant això, ha demanat cautela amb aquests estudis perquè en l’evolució “aparentment en descens” tant dels brots com dels casos en residències geriàtriques hi poden tenir a veure “factors de confusió”.

Simón ha calculat que amb les dosis que s’espera rebre de Pfizer i Moderna es pot complir l’objectiu de tenir el 80% de la població de més de 80 anys vacunada a finals de març o principis d’abril i el de tenir un 70% de la població total vacunada a l’estiu.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat