Salut

A tocar de la incidència zero en residències i hospitals

Gràcies a la vacunació només hi ha 5 sanitaris i 42 residents amb infeccions actives

Argimon demana a l’Estat que ampliï l’edat per rebre el compost d’AstraZeneca fins als 65 anys com a mínim

Els efectes de la vacunació són cada cop més apreciables en els sectors més immunitzats. A les residències, on el coronavirus s’ha acarnissat amb més de 8.700 morts, actualment només hi ha 42 infeccions actives entre els ingressats. Els residents ja tenen una cobertura vacunal d’un 94% i els treballadors, d’un 76%. “Tendim a la incidència zero”, anuncia el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, veient que els casos cauen en picat setmana rere setmana. Això representa un “canvi de paradigma” que ben aviat permetrà recuperar certa normalitat en aquestes institucions pel que fa a les sortides i les visites, atès que les persones que hagin estat completament vacunades deixaran de considerar-se un contacte estret en cas de coincidir amb algun cas positiu, d’acord amb un nou protocol que Salut publicarà aquesta setmana. “Esperem que, amb aquests canvis, ben aviat podran tenir unes condicions més dignes”, diu Argimon.

L’altre gran col·lectiu protegit és el dels sanitaris. Un 80% han rebut la primera dosi i un 60% també la segona. Això ha propiciat que des del gener la incidència en aquest col·lectiu s’hagi reduït tretze cops. Ara la incidència entre sanitaris és de només cinc casos i la possibilitat de brots en centres de salut sembla llunyana.

A banda, també han rebut la primera dosi un 50% dels grans dependents, un 39% dels treballadors essencials i gairebé un 12% dels majors de 80 anys.

Justament per accelerar la vacunació entre el personal de més risc i evitar que “una mestra de 32 anys estigui vacunada i una de 62, no”, el secretari de Salut Pública ha demanat a l’Estat que ampliï la franja d’ús de la vacuna d’AstraZeneca “com a mínim fins als 65 anys”. Argimon ja defensava aquesta posició quan va arribar la vacuna i considera que ara ja hi ha prou evidència científica per adoptar aquesta mesura. Itàlia ja ho ha fet i França l’ha elevat fins als 75. Salut confia que en les reunions tècniques d’aquesta setmana es podrà arribar a un consens amb l’Estat i descarta fer aquest pas de manera unilateral “per evitar confusió i conflictes estèrils”.

Sense contagis electorals

La variant britànica del coronavirus ja és la predominant al país. Actualment representa un 60% dels casos, però hi ha territoris com ara Lleida on ja suposa un 80%. L’extensió d’aquesta variant més contagiosa ha estat més ràpida del que preveien els especialistes de salut pública. En paral·lel, s’han detectat casos aïllats de la soca brasilera i també de la sud-africana, que té avantatges competitius que la podrien fer dominant a llarg termini. On els tècnics de Salut no han fallat és en el disseny de les mesures de seguretat per als 18.000 membres de les meses electorals en les eleccions al Parlament. Segons les dades del mateix departament, deu dies després dels comicis s’havien confirmat 37 positius entre els participants, sense possibilitat de saber en quin moment van contraure el virus. En un grup de control amb població d’edat i procedència similar, els infectats van ser 43. “Res que no s’esperés”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona