Salut

Sanitat suspèn temporalment la vacunació amb AstraZeneca

El Consell Interterritorial de Sanitat pren la decisió en una reunió convocada d’urgència aquesta tarda

Més d’una desena de països europeus adopten la mateixa mesura a l’espera que l’Agència Europea del Medicament es pronunciï sobre l’eventual relació entre el vaccí amb alguns casos de trombosi

El Consell Interterritorial de Salut ha acordat aquest dilluns aturar l’administració de la vacuna contra la Covid-19 d’AstraZeneca a l’espera que l’Agència Europea del Medicament (EMA) anunciï les seves conclusions sobre l’eventual relació entre aquest fàrmac i diversos casos de trombosi en persones que havien rebut recentment el vaccí.

La ministra espanyola de Sanitat, Carolina Darias, ha confirmat la decisió després de la reunió d’urgència que el Consell ha celebrat aquesta tarda amb qüestió damunt la taula. “Anuncio la decisió de suspendre cautelar i temporalment la vacunació fins que el PRAC [el Comitè de Seguretat de l'Agència Europea del Medicament] es pronunciï”, ha anunciat en la roda de premsa posterior a la trobada.

Darias ha volgut transmetre un “missatge de tranquil·litat a la ciutadania”. A més, ha recordat que entre la primera i la segona dosi del vaccí hi ha de 10 a 12 setmanes, “un termini que es pot allargar”, i que la resta de vacunes se segueixen administrant sense variació.

La ministra ha estat acompanyada a la roda de premsa per la directora de l’Agència Espanyola del Medicament, María Jesús Lamas, i pel director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón.

Tots dos han destacat que 11 casos sobre 17 milions de persones vacunades arreu d’Europa vol dir que n’apareix 1 per cada 1,5 milions, una xifra que converteix en “molt baixa” la probabilitat que una persona vacunada pugui patir un cas de trombosis d’aquest tipus. Per aquest motiu també era “molt difícil” que, si l’anomalia està vinculada a la vacuna, s’hagués pogut detectar en assajos que abasten grups poblacionals molt menors.

Lamas ha explicat que els 11 casos de trombosi han aparegut en un termini d’entre 3 i 14 dies després de la inoculació de la primera dosi d’AstraZeneca. Ha relatat que els símptomes són maldecaps molt intensos, vòmits, dificultats a la visió o sagnats irregulars. Aquest tipus de trombosi té una freqüència d’1,3 casos per cada 100.000 persones i any, més alta en les dones que en els homes. És per això que es considera que els 11 casos detectats estan per sobre d’aquesta incidència, i és un dels motius que ha fet saltar les alarmes.

Amb l’Estat espanyol, ja seran més d’una desena els països europeus que han optat per congelar el pla de vacunacions amb aquest preparat a l’espera de l’informe de l’EMA. Mentre aquest organisme no es pronuncia, les vacunes d’AstraZeneca restaran emmagatzemades a les seves instal·lacions, per ser distribuïdes posteriorment si el seu informe així ho aconsella.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

INSTITUCIONS

Accessos oberts al port de Barcelona per primer cop, durant tres dies

BARCELONA
ADMINISTRACIONS

Un paquet de projectes socials seran finançats amb 11,1 milions de la taxa turística a Barcelona

bARCELONA

La Setmana de l’Activitat Física i la Salut acaba amb més de 6000 participants

salt

Acaben les obres de substitució del col·lector a la riera d’Arbúcies

arbúcies
societat

Funcionaris de presons protesten per l’acord laboral amb quatre sindicats

Barcelona
societat

Activada l’alerta per pluges intenses a Barcelona i Tarragona

Barcelona

Nova iniciativa a la Garrotxa per garantir el relleu agrari

olot

Cristóban Colon i Carina Sild, honoris causa de la UdG

girona
societat

Condemnada una advocada per enganyar l’Associació d’Avis del Bon Pastor

Barcelona