Salut

L’EMA conclou que la vacuna d’AstraZeneca és “segura i eficaç”

L’Agència Europea del Medicament no troba evidències de la relació del preparat amb els casos de trombosi

La directora del regulador europeu, Emer Cooke, recorda que “la pandèmia costa vides” i “cal utilitzar aquestes vacunes”

L’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) ha avalat aquest dijous la seguretat del vaccí d’Astrazeneca, que diversos governs europeus han deixat d’administrar davant els dubtes sobre els eventuals efectes adversos.

“El Comitè de Seguretat de l’EMA (PRAC) ha arribat a la conclusió que la vacuna d’AstraZeneca és segura i eficaç”, ha assegurat la directora de l’agència, Emer Cooke en la roda de premsa on s’han presentat els resultats de l’estudi sobre els casos de trombosi detectats en persones que havien rebut recentment la vacuna contra la Covid-19 desenvolupada per la Universitat d’Oxford i la farmacèutica AstraZeneca. Cooke ha subratllat que “no hi ha evidència clara” que el preparat “tingui relació amb els casos de trombosi”. I és que els experts de l’organisme no consideren que la vacunació estigui “associada amb el risc general de patir” aquests problemes de coagulació sanguínia, és a dir, que les evidències científiques no indiquen que sigui un efecte secundari del preparat.

“Jo em feria vacunar demà mateix”, ha assegurat Cooke.

La presidenta del Comitè d’Avaluació de Riscos de Farmacovigilància, Sabine Strauss, ha volgut deixar clar “els beneficis de la vacuna contra la Covid-19 superen amb escreix els riscos”. Ha afegit que l’EMA recomanarà actualitzar la fitxa del medicament amb una advertència, ja que aquest risc “encara no es pot descartar definitivament” fins que no es faci una investigació addicional per excloure del tot aquesta possibilitat.

En total, s’han detectat 7 casos de coagulació intravascular disseminada a Alemanya, 3 a Itàlia, 2 a Noruega, 1 a Espanya i 3 al Regne Unit. Strauss ha explicat que els casos “són predominants en dones joves”, amb edats al voltant de la trentena, tot i que ha advertit que aquesta és una “conclusió molt precipitada” i “cal analitzar més les dades”.

En aquest sentit, i a preguntes dels periodistes, ha admès que hi podria haver relació entre els casos de coàguls i “la presa de píndoles anticonceptives”.

L’EMA també ha estat rotunda en descartar que hi hagi cap problema de fabricació que hagi afectat algun lot determinat del fàrmac britànic.

Cooke ha rebutjat fer cap valoració sobre la decisió de diversos països de la Unió Europea (UE) de suspendre l’administració del vaccí a l’espera que l’EMA es pronunciés sobre la seva seguretat. La directora del regulador europeu del medicament ha remarcat que “és molt important que les autoritats tinguin la base científica per prendre les seves decisions. Nosaltres proporcionem les dades”.

En tot cas, ha advertit que “aquesta pandèmia costa vides i aquesta vacuna és segura”. “Necessitem utilitzar aquestes vacunes”, ha reblat.




[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot

Comença l’espectacle

Barcelona
VIDRERES

Tres grans illes de contenidors als accessos d’Aiguaviva Parc

VIDRERES
Equipaments

Reclamen a Collboni un casal d’avis als jardins de Pedralbes

Barcelona
Patrimoni

Jornades sobre el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Barcelona
Urbanisme

Obre el primer tram d’un carril bici a la travessera de les Corts

Barcelona