Salut

Salut vol espaiar les dosis per vacunar més gent

La consellera proposarà avui al Consell Interterritorial prendre la decisió sobre Pfizer amb celeritat per immunitzar més persones majors de 70 anys

Donen per fet que no arribaran les Janssen previstes

La consellera de Salut, Alba Vergés, demanarà avui a la reunió del Consell Interterritorial de Salut que es pugui retardar l’administració de la segona dosi de les vacunes de Pfizer. “L’objectiu és vacunar com més gent millor en el menor temps possible”, va explicar Vergés ahir. La petició de la consellera va en la mateixa línia de la decisió que ja han pres països com ara França i Itàlia, que administren la segona dosi d’aquest vaccí al cap de 42 dies en comptes dels 21, com es fa ara a l’Estat, per tenir immunitzades un major nombre de persones. Aquesta decisió beneficiaria el col·lectiu de persones d’entre 70 i 79 anys, ja que els majors de 80 ja han rebut majoritàriament la segona dosi. A hores d’ara, Pfizer és la vacuna més nombrosa i la que arriba amb més regularitat a Catalunya, unes 193.000 setmanals durant l’abril, de les prop de 300.000 que s’inoculen.

La consellera reclama celeritat al govern espanyol a l’hora de debatre i prendre decisions i, en la seva compareixença a la roda de premsa, va recordar que aquesta setmana ja s’haurien de posar 40.000 segones dosis de Pfizer i 70.000 la setmana vinent, cosa que obligaria a frenar l’administració de primeres dosis i no permetria augmentar el ritme de persones immunitzades. “L’Estat espanyol s’ha mostrat poc àgil en les seves decisions i aquest cop no pot fallar”, va explicar fent referència a la falta de resposta sobre què cal fer amb les persones vacunades amb una dosi d’Astra Zeneca menors de 60 anys. “La setmana passada hi va haver el compromís del ministeri que es debatria què fer amb aquesta segona dosi i es prendria una decisió”, va indicar Vergés, i va recordar que el 26 d’abril acaben les 12 setmanes per administrar aquestes segones dosis. “Sigui quina sigui la decisió, l’hem de saber per poder explicar-la a la ciutadania amb total transparència per reduir els neguits”, va assegurar.

Pel que fa al ritme de vacunació, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, van detallar que avança a bon ritme i que es podrà mantenir si continuen arribant les vacunes previstes. En aquest sentit, van confirmar que el Ministeri de Sanitat ja els havia anunciat que avui no arribaran les 24.000 dosis de Jannsen previstes i que es tracta d’una decisió de la companyia, que ha optat per paralitzar la distribució a Europa arran dels 6 casos greus de trombosi detectats als Estats Units (més informació a la secció d’Europa-Món). No s’haurà d’anul·lar cap cita perquè encara no s’havia convocat les persones que s’havien d’immunitzar amb aquest vacuna.

A hores d’ara ja s’han administrat a Catalunya 1,8 milions de dosis i en l’última setmana han estat 300.000, de les quals 275.000 van ser primeres dosis. Dimecres passat es va batre el rècord de vacunes administrades en un sol dia amb pràcticament 86.000 persones punxades. La subdirectora de Promoció de la Salut va voler remarcar que els beneficis de les vacunes superen àmpliament els riscos i que els vacunats tenen un 45% menys de possibilitats d’ingressar a l’hospital, que es redueix l’aparició de casos greus i que on més s’ha notat el canvi de tendència ha estat a les residències, on el risc de morir per Covid-19 ha caigut un 98% després de rebre les dues dosis.

Les reticències a rebre la vacuna d’Astra Zeneca només han provocat que un 10% de les persones que havien estat citades no hagin acudit a vacunar-se. Tot i això, Josep Maria Argimon va matisar que aquest percentatge no només inclou les persones que puguin estan espantades pels possibles efectes secundaris de la vacuna, sinó també tots aquells que per altres motius no van poder acudir a la cita. Va explicar que se’ls tornarà a citar més endavant.

LA FRASE

L’objectiu és vacunar com més gent millor en el menor temps possible
Alba Vergés
consellera de salut

LA XIFRA

10%
de les persones
que havien estat citades per vacunar-se amb Astra Zeneca no han acudit a la cita.

Primer estudi sobre l’efectivitat de la Pfizer

Pfizer, gairebé 100%

Un estudi pioner impulsat per la Generalitat i investigadors de les universitats d’Oxford i Autònoma de Barcelona conclou que la vacuna de Pfizer ha reduït la mortalitat dels usuaris de les residències catalanes un 98%, i un 97% la possibilitat de ser hospitalitzat després de la segona dosi. L’estudi, que publica la revista científica The Lancet, és el primer treball mundial sobre l’eficàcia clínica de la vacuna de Pfizer en geriàtrics i el signen, entre d’altres, el catedràtic del Centre Estadístic en Medicina de la Universitat d’Oxford, Daniel Prieto-Alhambra; el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i la responsable de vacunació, Carmen Cabezas. L’estudi també demostra que l’efecte de la vacuna de Pfizer en treballadors de les residències ha suposat una baixada dels nivells de contagi d’un 95% en sanitaris, d’un 92% en personal resident, i d’un 88% en ancians. A més, s’especifica que la primera dosi ja genera una reducció d’infeccions d’entre un 50% i un 60%. La mostra estudiada inclou 28.594 usuaris de residències, 26.238 empleats d’aquests centres i 61.951 treballadors de la salut.

Alliberar les patents

Professionals de l’àmbit científic i sanitari, organitzacions de la salut global i diverses ONG van subscriure ahir la Declaració de Barcelona per l’alliberament temporal de les patents de les vacunes. Entre els impulsors hi ha Metges Sense Fronteres, Metges del Món, Oxfam Intermón i Amnistia Internacional, a més del Col·legi de Metges de Barcelona, l’Institut de Salut Global de Barcelona i l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Hi ha adhesions d’epidemiòlegs com ara Magda Campins, Rafael Vilasanjuan i Antoni Trilla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA