Salut

Vall d’Hebron i Clínic assagen administrar Pfizer als vacunats amb AstraZeneca

Un estudi clínic analitza en voluntaris menors de 60 anys la possibilitat de combinar sèrums

Es busquen alternatives per evitar el risc de trombosi

L’hospital Vall d’Hebron i el Clínic de Barcelona col·laboren en un assaig clínic en què també participa l’Institut de Salut Carlos III i que es va presentar ahir per observar en una mostra de 600 persones la possibilitat d’administrar una segona dosi de la vacuna de Pfizer als que ja n’han rebut una d’AstraZeneca.

Així ho va expressar la directora de l’Institut de Salut Carlos III, Raquel Yotti, en la presentació de l’assaig, denominat Combivacs. Yotti va explicar que es tracta de “generar evidència científica” per constatar la seguretat de combinar altres vacunes amb AstraZeneca després de suspendre’s la segona dosi en menors de 60 anys per suposat risc de trombosi. Yotti hi va afegir que els experts s’han llançat “de manera urgent” a buscar una evidència científica que resulti d’utilitat “per fonamentar la presa de decisions en relació amb possibles alternatives als immunitzats amb una dosi d’AstraZeneca”, després de suspendre la vacunació amb aquest sèrum en persones de menys 60 anys.

L’experta va comentar que l’estudi serà coordinat, promogut i finançat per la plataforma de recerca clínica de l’ISCIII, al capdavant de la qual hi ha Jesús Antonio Frías Iniesta, coordinador de la xarxa i cap del servei de farmacologia de l’hospital madrileny de La Paz, però que l’assaig es farà en cinc hospitals, entre els quals hi ha el Vall d’Hebron i el Clínic de Barcelona; a Madrid hi participen l’esmentat La Paz i el Clínico, i també hi participa el de Cruces, a Bilbao.

Inici immediat

Segons Yotti, l’assaig públic començarà la setmana vinent, tot i que encara no s’han reclutat els voluntaris, que se seleccionaran de manera aleatòria. Aquests hauran de tenir menys de 60 anys i haver rebut ja la primera dosi d’AstraZeneca, i han d’haver passat com a mínim vuit setmanes des de la seva vacunació. L’assaig es durà a terme en dos grups, un de 400 persones, que rebran una segona dosi de Pfizer, i un altre de 200 que no rebran cap vacuna en espera dels resultats. Si aquests ho aconsellen, se’ls administrarà Pfizer al cap de 28 dies. L’eficàcia de l’assaig es mesurarà pel nombre d’anticossos que s’aconsegueixin: els que rebin la segona dosi hauran d’incrementar el nombre d’anticossos de forma significativa en relació amb els que no la rebin, i això es comprovarà al cap de 14 dies. Els resultats definitius de l’estudi se sabran a final de maig.

Les mútues podran posar vacunes

El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, va avançar ahir que les mútues d’accidents de treball podran vacunar contra la Covid-19 si les comunitats autònomes així ho decideixen. En una entrevista televisiva, Escrivá va explicar que el govern espanyol signarà un conveni amb les mútues i la Fundació CEOE per posar aquesta possibilitat a disposició de les comunitats autònomes, si aquestes “volen utilitzar les capacitats logístiques i de personal sanitari de les mútues d’accident de treball per vacunar en els pròxims mesos”. Els diferents territoris podran optar per recórrer a les mútues “si a les autoritats sanitàries autonòmiques els encaixa”, va dir Escrivá, que tanmateix va dir que no s’autoritzarà les empreses perquè comprin vacunes pel seu compte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Reobren el rocòdrom municipal després d’estar un any tancat

FIGUERES
Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS