Salut

Cap a la vacunació massiva

El Palau de Fires de Girona obre com a punt de vacunació amb capacitat d’administrar fins a 10.000 dosis

640 inscrits el primer dia

Catalunya rep 193.000 vaccins aquesta setmana i les pròximes de maig

En el primer dia al Palau de Fires es va administrar AstraZeneca

La Maria Loreto Moradell, de 67 anys i de Porqueres (Pla de l’Estany), era una de les persones que feien cua ahir a les quatre de la tarda, en una de les entrades laterals del Palau de Fires de Girona, que dona al parc de la Devesa, esperant rebre la dosi de vacuna d’AstraZeneca. Responia amb un somriure i un “tot positiu” quan se li demanava per la vacunació. “De moment bé; primer no les tenia totes, però s’ha de fer”, explicava l’Antònia Soriano, de 69 anys, que acabava de sortir després de rebre el vaccí. El marit, Jordi Perea, de 72 anys, esperava que li truquessin. I desitjava vacunar-se com més aviat millor, perquè explicava que era persona de risc. A dins, en un dels espais habilitats amb cadires on les persones que havien rebut el vaccí s’asseien els 15 minuts que els recomanen els professionals sanitaris, hi havia en Jaume Buixeda, de 66 anys, i la Júlia Majoral, de 67, matrimoni de Santa Coloma de Farners (Selva): “Ho esperàvem. Estàvem convençuts que ens havíem de vacunar. És per tots. Ha sigut molt ràpid.”

Tot i les cues que es veien des de l’exterior, el dispositiu que el Departament de Salut a la regió sanitària de Girona va desplegar ahir en l’obertura del punt de vacunació massiu del Palau de Fires de Girona feia que el ritme de vacunacions fos àgil. Així, dels vuit boxs amb cues independents habilitats per administrar el vaccí, només estaven en funcionament tres. En aquesta primera jornada al Palau de Fires de Girona, de tres a set de la tarda, estava previst vacunar 640 persones inscrites amb la vacuna d’AstraZenca. Avui i demà es vacunarà matí i tarda, de 9 h a 14 h i de 15 h a 19 h. D’altres grans espais del país, com La Farga de l’Hospitalet de Llobregat, Fira de Cornellà o el pavelló Onze de Setembre de Lleida funcionen de manera semblant, però encara a mig gas.

El director del sector de CatSalut a Girona, Salvador Campasol, va explicar que el punt de vacunació massiu del Palau de Fires dona cobertura a la població de la ciutat de Girona, amb l’administració de dosis de Pfizer, però també serveix de punt de vacunació massiu d’AstraZeneca a escala supramunicipal. Campasol va destacar que el dispositiu realitzat per Salut al Palau de Fires permet vacunar entre 1.800 i 2.000 persones cada dia i pot arribar al màxim de 10.000 dosis diàries administrades “en funció del nombre de vacunes que tinguem”. “Una de les característiques de la vacunació contra la Covid-19 és que no en queden per posar; és a dir, un cop arriben, es posen”, va assenyalar Campasol. I va recordar que les vacunes Pfizer tenen una vida de cinc dies, un cop descongelades. El Palau de Fires de Girona va entrar en servei ahir com a “punt B” però amb la previsió que es converteixi en “punt C”: “Que en la nomenclatura de Salut vol dir que a mesura que els CAP vagin recuperant la seva activitat normal i haguem alliberat espais, arribarem al moment de capacitat màxim de 10.000 vacunes al dia.”

Campasol va insistir que la finalitat del punt del Palau de Fires, “com el de tots els centres de vacunació, és vacunar el màxim nombre de persones amb el mínim temps possible i en funció del nombre de dosis que ens arriben”. En el cas de Girona, s’ha escollit el Palau de Fires perquè “compleix tots els requisits”: “És gran, ens permetrà arribar a 10.000 vacunes dia, que són moltes, 50.000 a la setmana. També té totes les instal·lacions, és climatitzat, té wi-fi… des del punt de vista estratègic, del dispositiu.” Protecció Civil i Creu Roja de Girona ajuden a gestionar les cues. La regidora de Salut de l’Ajuntament de Girona, Eva Palau, va destacar també que l’equipament reuneix totes les característiques per fer-lo un emplaçament adequat per iniciar la campanya de vacunació massiva. També va demanar als veïns de Girona d’anar al Palau de Fires caminant o amb transport públic, per evitar les aglomeracions de vehicles, ja que no s’habilitarà el parc de la Devesa per a aparcament excepcional. Palau va fer una crida a vacunar-se per “recuperar aquella normalitat perduda ara farà més d’un any” i respectar els mecanismes de franges d’edat per vacunar-se, establerts pel Departament de Salut, “perquè és la llum per recuperar la normalitat”. Eva Palau va agrair la participació, al punt de vacunació del Palau de Fires, d’equips d’infermeres voluntàries i jubilades que ja van tenir un paper clau en la campanya de vacunació a les residències. D’altra banda, l’habilitació del punt de vacunació massiu al Palau de Fires no afectarà l’espai temporal per atendre persones sense sostre de la ciutat, que s’allargarà fins al 9 de maig. “Hem treballat conjuntament amb Serveis Socials per no interferir i hem trobat la manera de fer conviure els dos projectes durant 15 dies sense que interfereixi”, va explicar Eva Palau.

La responsable d’infermeria d’atenció primària de l’ICS i l’IAS i responsable de la vacunació a les comarques gironines, Montse Canet, va remarcar que esperen un volum més gran de persones per vacunar que les 640 previstes ahir: “Són relativament poques, però fins avui a mig matí no han arribat les noves dosis, i era el nombre que teníem.” Canet va recalcar que no es barrejaran les vacunacions d’AstraZeneca i de Pfeizer “per no desorientar la població, generar conflictes entre les cues i per millorar la seguretat dels usuaris”. Així, segons el dispositiu, es preveu que les diferents vacunes s’administrin per torns. “Al matí podem vacunar amb AstraZeneca i a la tarda, amb Pfeizer; això ens pot passar.” En el dispositiu al Palau de Fires de Girona hi ha una trentena de professionals d’infermeria i d’administració. Ahir també es posava en marxa un nou sistema informàtic que permetrà fer una vacunació més àgil.

La vacunació massiva seria impossible sense augmentar el nombre de vaccins rebuts per part de les farmacèutiques. En aquest sentit, ahir començava una etapa que podria accelerar el procés, tenint en compte que l’Estat espanyol preveu rebre 1,7 milions de dosis setmanals de Pfizer des de la setmana que ve i durant tot el mes de maig. Ahir en van recepcionar 1,2 milions per aquesta setmana, de les quals 193.050 corresponen a Catalunya. Salut hi sumarà les 56.700 d’AstraZeneca demà, de manera que igualarà el ritme de vacunació de la setmana passada, que va batre rècords diaris. El ritme podria incrementar-se quan es desbloquegin les 146.000 dosis de Janssen emmagatzemades en espera de la resolució d’avui de l’Agència Europea del Medicament.

En total a Catalunya hi ha 1.572.518 persones que han rebut la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19, 535 més que en l’últim balanç. A més, 501.375 persones han rebut la segona. Així, un 20,2% de la població catalana ha rebut la primera dosi; el 6,4%, la segona, i el 6,7%, la pauta completa. Salut entén per pauta completa haver rebut les dues dosis o bé només una en el cas de ser menor de 66 anys i haver passat la Covid.

LES XIFRES

L’objectiu és vacunar el màxim nombre de persones en funció del nombre de dosis
Salvador Campasol
director catsalut a Girona
No es barrejaran les vacunacions d’AstraZeneca i Pfeizer; cada una tindrà franja horària
Montse Canet
RESPONSABLE de vacunació
20,2
per cent de catalans han rebut la primera dosi; un 6% més, la segona, i un altre 6%, la pauta sencera.
1,7
milions de vacunes arribaran a l’Estat a partir de la setmana que ve i durant tot el maig.

La vacuna d’Hipra seria de dues dosis

El projecte de vacuna de la farmacèutica catalana Hipra serà de dues dosis i es podria anar adaptant si apareixen noves variants, cosa que s’haurà de confirmar en els assajos clínics que començaran aquest juny a l’hospital Clínic de Barcelona i al Trueta de Girona. Així ho va afirmar en declaracions a RAC1 Èlia Torroella, directora d’investigació i desenvolupament d’Hipra. Si tot va bé, aquesta vacuna podria rebre l’autorització de l’Agència Europea del Medicament a final d’aquest any i el 2022 la mateixa farmacèutica produiria 400 milions de dosis.

D’altra banda, el Consell de l’Audiovisual (CAC) va recomanar als mitjans de comunicació contextualitzar les eventuals reaccions adverses de la vacuna. El CAC recorda que els mitjans tenen la funció d’informar “veraçment” sobre la seguretat i eficàcia dels vaccins, i afegeix que poden contribuir a lluitar contra la desinformació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona