Salut

El TC alemany aplana el camí al fons de recuperació

Brussel·les confia que les primeres ajudes europees per la Covid-19 arribin al juliol

Merkel aposta per donar més poders a la UE en política sanitària

El club europeu recupera la il·lusió en la remuntada econòmica ara que es treu de sobre l’enèsim obstacle al fons de recuperació. El Tribunal Constitucional alemany va aplanar ahir el camí al paquet anticrisi de la Unió Europea rebutjant una petició de mesures cautelars contra la llei de recursos propis que ha de permetre finançar-lo amb deute comú.

La demanda d’un grup d’economistes de l’entorn d’un exlíder ultradretà havia posat en alerta les capitals europees les últimes setmanes pel risc que l’alt tribunal amb seu a Karlsruhe paralitzés la ratificació de la llei a Alemanya i, de retruc, a tot el bloc. El TC alemany va admetre ahir que les queixes “no són infundades” i que és “possible” que la llei sigui inconstitucional, però es va decantar per impedir cautelarment al Bundestag que l’aprovi.

“Les conseqüències de no acceptar el requeriment cautelar si després s’arriba a la conclusió que la llei és anticonstitucional són menys severes que les conseqüències d’acceptar-lo i que les queixes resultin infundades”, defensava el TC alemany en un comunicat.

Un detall important, perquè Karlsruhe encara no s’ha pronunciat sobre el fons del cas. És a dir, no es pot descartar que, més endavant, declari inconstitucional l’operació financera per crear el fons de recuperació.

Intentant no pensar en el pitjor escenari de futur, a Brussel·les i Berlín estan molt contents amb la decisió que hauria de facilitar la posada en marxa a temps de les ajudes europees. Encara falten unes quantes pantalles per arribar-hi, però.

Esperant deu països

Queden uns deu països per ratificar completament la llei sobre recursos propis, i els governs europeus han d’enllestir els plans de reforma necessaris per rebre les transferències. La Comissió Europea els ha donat fins a la setmana vinent per entregar-los, però ja insinua que els donarà més marge. El govern espanyol insisteix que enviarà el pla dins del termini marcat.

Un cop l’executiu validi les reformes, les passarà a mans de tots els estats membres per si hi tenen alguna objecció. Si els 27 hi donen el vistiplau, les primeres bestretes arribarien al juliol, segons els càlculs de la Comissió Europea, que veu factible el calendari previst.

“Estem a la recta final”, deia ahir esperançada la cancellera alemanya, Angela Merkel. Quan queden pocs mesos per tancar un pla històric per sortir de la crisi de forma conjunta a la UE, la dama de ferro europea ja apunta al pròxim pas del projecte d’integració: la salut.

Merkel està oberta a reformar els tractats per donar més competències a Brussel·les en sanitat. “Europa necessita més poders en política sanitària”, va dir. Berlín veu amb preocupació els danys causats per la mala coordinació dels estats durant la pandèmia i admet que hauria calgut “una estratègia europea comuna per a les restriccions i els confinaments”.

LA FRASE

Estem a la recta final
Angela Merkel
Cancellera alemanya

Sense mascareta ni distàncies entre els vacunats

Les trobades entre vacunats amb la pauta completa es poden fer sense mascareta ni distàncies. És la recomanació del Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès), que ahir va publicar la primera guia per a la desescalada a mesura que avança la vacunació. Una persona no vacunada contra la Covid-19 també es pot treure la mascareta quan estigui amb persones totalment immunitzades, opinen els experts europeus. En canvi, si es tracta d’una reunió amb més d’una persona desprotegida, recomanen mantenir les mesures. “Les mascaretes i la distància s’han de mantenir en espais públics i en grans reunions, independentment de l’estat de la vacunació”, afegeix l’ECDC, que també aconsella el seu ús en zones “amb una alta circulació de variants preocupants”.

Un altre avantatge per als vacunats que els epidemiòlegs europeus avalen són els viatges sense restriccions. L’ECDC dona via lliure als governs europeus per eximir-los de tests PCR o quarantena quan es desplacin per la Unió Europea. Una decisió que està en mans de cada estat.

Per fer “una relaxació més forta de les mesures” caldrà un “desplegament ràpid i eficaç” de la vacunació. “Confiem que l’augment de la cobertura de la vacunació tindrà un impacte positiu i directe a l’hora de tornar a la vida normal”, va defensar ahir Andrea Ammon, directora de l’ECDC.

Ara que la vacunació comença a agafar empenta a la UE, han sortit a la llum parts del contracte amb Pfizer-BioNTech que estaven censurades. La Vanguardia va revelar ahir que el pacte marca un preu de 15,50 euros per cada dosi i que les companyies seran indemnitzades en cas d’efectes secundaris que no siguin provocats per defectes de fabricació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona