Salut

El TSJC ordena la vacunació de policies i guàrdies civils

Exigeix a Salut que, “sense excuses”, en deu dies el nombre d’agents vacunats sigui com al cos de Mossos: el 77%

Argimon nega la discriminació i alerta que això endarrerirà la protecció dels majors de 70 anys

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va ordenar ahir al Departament de Salut que, “sense excuses ni dilacions”, emprengui la vacunació contra la Covid-19 dels agents pendents de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil destinats a Catalunya, i que en un termini de deu dies el percentatge sigui el que té el cos de Mossos d’Esquadra: el 77%.

El TSJC accepta així la mesura cautelar, sol·licitada pel sindicat Jupol i l’associació Jucil, i avalada per la fiscalia superior de Catalunya, que sosté que “hi podria haver discriminació” si es confirmen els punts denunciats.

En la resolució, la sala contenciosa administrativa sosté que “hi ha aparença de discriminació” en observar les xifres aportades pel mateix Departament de Salut. En concret, s’indica que el 24 de març hi havia vacunats un 77% d’efectius dels Mossos d’Esquadra, un 69% de les policies locals i un 78% de la Guàrdia Urbana de Barcelona, mentre que en el cas dels agents de la policia espanyola i els de la Guàrdia Civil, els percentatges eren del 3,6% i el 2,8%, respectivament.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, assegura que el departament complirà l’ordre del TSJC tot i considerar-la “ridícula”, i reitera que no hi ha hagut cap discriminació. Remarca que la professió dels vacunats li importa “un rave” i atribueix la diferència de vacunació entre cossos a l’arribada tardana de la llista d’agents estatals i al posterior canvi de criteri d’ús per a AstraZeneca. A més, el doctor lamenta que la judicialització de la vacunació compliqui encara més un procés ja prou determinat per molts altres factors. “Potser demanaré al jutge quina vacuna vol que els posi”, ironitzava.

El TSJC sosté que aquesta mesura cautelar “no s’ha de traduir en un perjudici per a altres grups de població”, perquè –indica– han arribat remeses de dosis a Catalunya i perquè són un grup “reduït” (en total, hi ha uns 7.300 agents espanyols). “No sembla raonable mantenir relegat el contingent d’agents de la Policía Nacional i de la Guàrdia Civil a Catalunya, quan el gros dels cossos policials catalans han estat vacunats”, clou el TSJC.

Argimon, però, ho rebat. La vacunació del personal essencial es va iniciar abans del que hauria tocat perquè era l’únic ús permès amb el vaccí d’Oxford. Ara el criteri establert per Sanitat es basa en l’edat (el principal factor de risc) i vacunar els policies implicarà endarrerir la protecció del col·lectiu de majors de 70 anys. A banda que col·lectius com els bombers també volen ser protegits i no ho seran.

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, assenyala que la vacunació es va aturar per ordres del govern espanyol en suspendre les vacunacions d’AstraZeneca i que va afectar tots els col·lectius essencials. “Una vegada més, els tribunals interfereixen en la gestió de la pandèmia, i aquest cop en una estratègia de vacunació que és estatal. No l’hem decidida nosaltres.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona