Salut

L’OMS celebra el suport de Biden a la suspensió de patents davant la “decepció” de les farmacèutiques

La Federació Internacional de Fabricants i Associacions Farmacèutiques considera que la liberalització de les patents no augmentarà la producció de dosis

Les farmacèutiques europees considera que la proposta és “inefectiva” i “posa en perill tot el progrés fet” contra el virus

El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha celebrat aquest dijous el suport del president dels EUA, Joe Biden, a una suspensió de les patents de les vacunes contra el coronavirus, fet que ha considerat “clau en la lluita contra la Covid-19”.

L’anunci de Biden, que dona suport així a una proposta presentada l’octubre de 2020 per l’Índia i Sud-àfrica que durant mesos ha trobat l’oposició entre els països desenvolupats, “és un gran exemple de lideratge nord-americà a l’hora d’afrontar desafiaments sanitaris globals”, ha destacat Tedros.

L’Índia i Sud-àfrica, que han rebut el suport de nombrosos països en desenvolupament, defensen la suspensió de les patents en vacunes, tests i tractaments contra la Covid-19 amb l’objectiu que aquests fàrmacs puguin produir-se més i en més països i això faciliti el combat contra la pandèmia.

L’anunci de Biden ha estat acollit amb fortes caigudes de les accions de les farmacèutiques Pfizer i BioNTech, a més de Moderna i Novavaz a la Borsa de Wall Street.

Precisament la Federació Internacional de Fabricants i Associacions Farmacèutiques (IFPMA) ha qualificat l’anunci de Biden de de “decepcionant” i consideren que “no augmentarà la producció de dosis”.

“Molt al contrari, pot portar a la desorganització”, ha assegurat en un comunicat la federació global de farmacèutiques, que ha assenyalat que han de solucionar-se altres limitacions a la producció de dosis “com l’eliminació de barreres comercials o de colls d’ampolla en el subministrament de matèries primeres i altres ingredients”.

“L’única forma de garantir un ràpid augment de les vacunes i un accés equitatiu d’aquestes per a tots segueix sent un diàleg pragmàtic i constructiu amb el sector privat”, afegeix IFPMA.

Per la seva banda, la Federació Europea d’Indústries i Associacions Farmacèutiques (EFPIA) ha avisat aquest dijous que l’aixecament temporal de la propietat intel·lectual de les vacunes contra la covid-19 farà “més difícil la lluita” contra el virus. En un comunicat, EFPIA titlla “d’inefectiva” i “amb poca visió de futur” la proposta després que els Estats Units hagin canviat de posició i hagin donat suport a la suspensió temporal de les patents i que Brussel·les s’hagi obert a “debatre-la”. Per les farmacèutiques, la decisió de l’administració de Joe Biden “posa en perill tot el progrés fet” contra el virus.

“L’augment de la capacitat d’entrega de dosis als ciutadans a tot el món necessita l’habilitat i el coneixement tècnic dels desenvolupadors de vacunes”, apunten les farmacèutiques, que remarquen que “no es pot aconseguir aquesta capacitat d’expansió amb l’aixecament de les patents” perquè la producció de vacunes és un “procés complex”.

“Si s’aprova a l’Organització Mundial del Comerç, la suspensió acabarà amb els incentius de les companyies per continuar amb la recerca sobre noves variants, nous diagnòstics, tractaments i vacunes contra el coronavirus”, argumenten.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona