Salut

El TSJC avala mantenir el límit de sis persones en les trobades socials

Les mesures del govern entren en vigor a partir de diumenge amb la fi de l’estat d’alarma

Ratifica la prohibició de consumir en grup aliments o begudes al carrer fora de bars o restaurants i restringeix al 50% l’aforament en actes religiosos i cerimònies civils

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat la limitació de les reunions a sis persones i al 50% d’aforament en els actes religiosos i cerimònies civils que planteja el Govern per controlar el coronavirus un cop decaigui l’estat d’alarma el 9 de maig.

A més, el tribunal també ratifica la prohibició de consumir en grup aliments o begudes al carrer fora de bars o restaurants. Pel que fa als actes i cerimònies civils, es fixa un màxim de 500 persones, o bé un miler si hi ha bona ventilació o l’esdeveniment es produeix a l’aire lliure. La resolució conté un vot particular signat per dos magistrats, però és concorrent amb la línia principal del tribunal.

La sala contenciosa administrativa del TSJC , d’acord amb el criteri de la Fiscalia, ha donat llum verda aquest divendres a les restriccions de la Generalitat que necessiten aval judicial perquè afecten drets fonamentals.

La resolució subratlla que la petició ve avalada per un informe de l’Agència Catalana de Salut Pública del que es desprèn “amb claredat” que l’estat de la pandèmia, tot i mostrar signes evidents de remissió, segueix presentant elements preocupants que aconsellen evitar que la fi de l’estat d’alarma “pugui desembocar en una desescalada abrupta i incontrolada, susceptible d’invertir la corba descendent actual”.

Segons el tribunal, les mesures per a les quals es demana ratificació, “en terme generals comporten un cert relaxament en comparació amb les adoptades en períodes anteriors”. “La seva textura i grau d’intensitat han estat dissenyats amb el propòsit de garantir la tendència a la baixa de la pandèmia i la funcionalitat dels serveis sanitaris i hospitalaris disponibles”, continua.

Alerta amb anar més enllà

Al seu parer, la repercussió d’aquestes mesures en els drets fonamentals és “molt lleu”, i per això es poden emparar en la Llei de mesures especials de Salut Pública. El tribunal alerta aquí que això potser no hagués estat possible en cas de mesures restrictives de més calat.

També recorda que la llei que regula la llibertat religiosa també estableix com un dels límits per al seu exercici la salvaguarda de la salut. Per tot plegat, el TSJC conclou que la Generalitat “ha acreditat la legalitat, la necessitat, la idoneïtat i la proporcionalitat de les dues mesures”, sense prejutjar el q es pugui resoldre si s’impugnen en seu contenciosa administrativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp