Salut

Espanya s’oposa a la gratuïtat de les PCR per viatjar, però s’obre a discutir una rebaixa en el preu

Les capitals europees rebutgen la petició de l’Eurocambra per evitar la “discriminació econòmica” en el passaport covid

Espanya i una majoria de capitals europees s’oposen a la gratuïtat de les PCR per viatjar, però estan obertes a discutir una rebaixa en el preu en les negociacions sobre el nou passaport sanitari. Així ho ha avançat aquest dimarts el secretari d’estat per a la UE, Juan González-Barba Pera, després d’una reunió a Brussel·les.

Segons González-Barba, tres quartes parts dels 27 estats membres rebutgen la petició del Parlament Europeu per evitar una “discriminació econòmica” per aquells ciutadans que no s’hagin pogut vacunar, la majoria joves. En un sentit similar, la secretaria d’estat per als Afers Europeus de Portugal, Ana Paula Zacarias, ha avisat que la Unió Europea no pot “imposar un preu” per a les PCR perquè “és un mercat lliure”. “Només podem estudiar una rebaixa en els preus”, ha apuntat.

El govern espanyol diu que aquest estiu “encara seran necessàries moltes PCR” i creu que donar-les gratis seria “una gran càrrega financera”, especialment per estats turístics com l’espanyol. Aquesta és una de les grans reivindicacions de l’Eurocambra en les negociacions amb els estats sobre la creació d’un passaport Covid-19 que permeti demostrar la vacunació, haver superat el virus o ser negatiu per desplaçar-se per la UE.

Com a contraproposta, els governs europeus s’estan plantejant posar “uns topalls” al preu de les PCR “en funció del poder adquisitiu a cada país”, ha explicat González-Barba. “Hi ha fórmules per arribar a un compromís”, ha dit, mostrant-se segur sobre les possibilitats de tancar un acord amb la cambra per tal que el document de viatge es posi en marxa al juny.

Una línia vermella infranquejable per als estats en les converses és la creació d’un fre d’emergència per reimposar restriccions i controls fronterers en cas d’un repunt de contagis, per exemple, si hi ha una nova variant preocupant. “Hi ha una posició unànime dels estats sobre això”, ha remarcat González-Barba.

Zacarias veu amb bons ulls la proposta de l’Eurocambra per anomenar el document ‘Certificat Covid-19’. Segons ella, aquest nom “és millor” que el proposat per la Comissió Europea, ‘Certificat Verd Digital’.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona