Salut

La pandèmia s’hauria frenat si s’hagués actuat abans

Un comitè impulsat per l’OMS retreu la inacció de l’organisme internacional i dels estats quan va sorgir la Covid-19

L’informe insta a reformar el sistema per afrontar les pròximes crisis sanitàries

El Comitè Independent de Preparació i Resposta a Pandèmies, impulsat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i format per experts i personalitats que van examinar durant vuit mesos els errors en la gestió de la pandèmia de Covid-19, va concloure ahir que s’hauria pogut frenar la pandèmia si s’haguessin pres les mesures necessàries durant els primers mesos d’aparició del virus. Segons l’informe, el sistema que el món tenia per afrontar pandèmies és inservible i s’ha de reformar per afrontar la pròxima que arribi.

La principal conclusió del comitè és que globalment el món va demostrar que no havia après res de crisis passades i que la tragèdia sanitària, econòmica i social causada per la Covid-19 s’hauria pogut evitar. El comitè, copresidit l’expresidenta de Libèria Ellen Johnson Sirleaf i l’ex-primera ministra de Nova Zelanda Helen Clark, considera que va haver-hi una responsabilitat compartida en l’extensió del virus i que cal una gran reforma internacional en la qual els països han de comprometre recursos i voluntat política per evitar repetir errors.

“El temps transcorregut des de la notificació d’un grup de casos de pneumònia d’origen desconegut a mitjan desembre fins a la declaració d’una emergència de salut pública internacional [30 de gener del 2020] va ser massa llarg”, sosté el comitè en l’informe que va presentar ahir. Clark va remarcar que l’emergència mundial s’hauria pogut declarar el 22 de gener, després de la primera reunió del Comitè d’Emergència de l’OMS, que valora la gravetat d’una amenaça sanitària i recomana si s’ha de considerar una emergència internacional, i no esperar que aquest mateix grup es reunís un segona vegada.

L’informe matisa, però, que si l’OMS no va actuar en algun moment com calia va ser perquè no té els poders que es requereixen en una situació d’aquesta gravetat. “L’OMS ha de tenir els poders necessaris per investigar brots que preocupin, de manera ràpida i amb garanties que hi tindrà accés, i disposar de la capacitat de publicar informació sense esperar l’autorització de l’estat membre”, va reivindicar Clark, en una referència velada als esculls que va posar la Xina.

Pel que fa a l’actuació dels diferents països, el comitè els acusa d’haver-se “esperat a veure el que passava” i de no haver començat a prendre mesures “fins que van començar a veure que les unitats de vigilància intensiva s’omplien”. Aleshores –diuen els experts– “ja era massa tard”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona