Salut

La UE afegeix el Japó a la llista de països sense restriccions de viatges i en deixa fora el Regne Unit i els EUA

Londres descarta afegir les Balears o Canàries de la seva “llista verda” i n’exclou Portugal

La meitat dels adults britànics han completat la vacunació i el 75% han rebut almenys una dosi

La Unió Europea (UE) ha deixat fora el Regne Unit i els Estats Units d’Amèrica (EUA) de la llista de països sense restriccions de viatges.

El Consell de la UE només ha acordat aquest dijous afegir el Japó a la llista de països als que els Estats membres haurien d’aixecar gradualment les restriccions sobre els viatges no essencials.

El Japó s’afegeix així al reduït nombre de països extracomunitaris que tenen les portes obertes a la UE per als viatges no essencials. A més del país asiàtic, la llista inclou Austràlia,  Israel, Nova Zelanda, Ruanda, Singapur, Corea del Sud, Tailàndia i la Xina (en aquest ultim cas, subjecte a la reciprocitat per part de Pequín). El Consell també ha recomanat aixecar les restriccions de viatge a les regions autònomes xineses de Hong Kong i Macau, una recomanació també vinculada a la reciprocitat.

El Consell ha recordat que els residents a Andorra, Mònaco, San Marino i el Vaticà hauria de ser considerats residents a la UE en relació amb aquestes indicacions sobre viatges. A més dels 27 socis de la UE, també participen en la recomanació els països tercers associats al tractat d’Schengen: Islàndia, Liechtenstein, Noruega i Suïssa.

La llista de països tercers sense restriccions de viatges a la Unió es revisa cada dues setmanes per actualitzar-la, si és el cas. L’anterior actualització va ser el 20 de maig. Entre els criteris per determinar quins països s’hi inclouen hi ha la situació epidemiològica i la resposta general a la Covid-19, així com la fiabilitat i la disponibilitat de la informació.  Malgrat elevar el llindar epidemiològic, els 27 han tingut en compte altres factors com les variants, la campanya de vacunació i les mesures de prevenció a cada país.  

La llista europea per reobrir fronteres és només una recomanació, ja que és competència de cada estat membre decidir a quins països aixeca les restriccions d’entrada. Per exemple, l’Estat espanyol no només permet els viatges no essencials des del Regne Unit, que queden fora de la llista europea, sinó que també eximeix els turistes britànics de PCR i quarantena.

El Regne Unit treu Portugal de la “llista verda”

Agències

De la seva banda, el Regne Unit ha decidit que retirarà Portugal de la “llista verda” de destinacions internacionals a les quals els britànics poden viatjar sense haver de complir una quarantena de deu dies a la seva tornada, segons ha avançat aquest dijous la cadena pública BBC.

Portugal era l’únic país de la UE que el govern britànic considerava fins ara com una destinació segura per als seus ciutadans en base al nivell de contagis de Covid-19, el desenvolupament del programa de vacunació i la prevalença de noves variants del coronavirus. De fet, el passat cap de setmana milers de britànics es van desplaçar a Porto amb motiu de la final de Champions del passat 29 de maig entre el Manchester City i el Chelsea.

El país atlàntic passarà a la “llista ambre”, en la que també figuren Espanya, Grècia o França. Aquesta classificació obliga els viatgers que hi tornen a aïllar-se al seu domicili durant deu dies i passar tres test de coronavirus: un abans de volar al Regne Unit i dos més durant la quarantena obligatòria. En el cas dels països en vermell, els viatgers han de realitzar una quarantena en hotels assignats pel govern i fer-se càrrec de les despeses.

L’executiu del conservador Boris Johnson demana als ciutadans que no viatgin als països classificats com a “ambre”, si bé el desplaçament no està prohibit, ni als de la “llista vermella”.

Malgrat les especulacions dels últims dies sobre la possible inclusió d’illes com les Balears o Canàries a la “llista verda”, Londres ha decidit no afegir per ara cap territori en aquesta categoria, segons la BBC.

El govern del Regne Unit està especialment preocupat per la possible importació de variants del coronavirus que puguin presentar certa resistència a les actuals vacunes.

L’avenç de la variant Delta, detectada per primera vegada a l’Índia, més contagiosa que la predominant fins ara al Regne Unit, ha posat en dubte els últims dies el full de ruta per a la desescalada de Johnson, que preveu retirar totes les restriccions per la pandèmia el pròxim 21 de juny.


La meitat dels adults, vacunats
La meitat dels adults al Regne Unit ja han completat la pauta de vacunació contra la Covid-19, segona han informat les autoritats sanitàries britàniques. El govern ja va comunicar ahir que el 75% de la població adulta ha rebut almenys una dosi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot

Comença l’espectacle

Barcelona
VIDRERES

Tres grans illes de contenidors als accessos d’Aiguaviva Parc

VIDRERES
Equipaments

Reclamen a Collboni un casal d’avis als jardins de Pedralbes

Barcelona
Patrimoni

Jornades sobre el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Barcelona
Urbanisme

Obre el primer tram d’un carril bici a la travessera de les Corts

Barcelona