Salut

Salut assegura que la vacuna de Janssen té “un major benefici que risc” en la franja de 40-49 anys

Cabezas admet que a partir del 60% de cobertura d’una franja d’edat costa més convocar les persones que falten

El departament encara estudia si per sota dels 40 anys la convocatòria serà general o es mantindrà per franges

La nova secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha subratllat aquest dijous que les agències reguladores de medicaments han valorat que la vacuna de la Covid-19 de Janssen té “un major benefici que risc” també per a les persones de 40 a 49 anys. Cabezas ha replicat així a les crítiques de l’epidemiòleg Oriol Mitjà a l’administració d’aquest preparat als menors de 50 anys pel risc de trombosi, després que Salut hagi incorporat el vaccí per a aquest tram d’edat, juntament amb els de Pfizer i Moderna.

En la roda de premsa d’aquest dijous per informar de la campanya de vacunació, la doctora ha recordat que la gran majoria de fàrmacs inclouen possibles efectes adversos i que la fitxa tècnica de la fórmula de Janssen contra el coronavirus ja recull la possibilitat “molt i molt infreqüent” de trombosi severa.

Cabezas ha explicat que la decisió d’incorporar Janssen a la immunització de les persones d’entre 40 i 49 anys, franja que s’ha obert aquesta setmana, es va prendre als grups tècnics del ministeri de Sanitat amb les comunitats autònomes, després de considerar la recomanació de l’Agència Europea de Medicaments (EMA), segons la qual també es podia indicar en aquestes edats.

L’estratègia de vacunació se centra en aquests moments en el grup de 50 a 59 anys, on el 62% d’aquest col·lectiu que ha rebut la primera dosi, i en les segones dosis d’altres grups i col·lectius. En aquests moments, a Catalunya, un 87,4% de les persones majors de 60 anys han rebut almenys una dosi de la vacuna de la Covid-19; un 79,3% dels majors de 50 anys.

La responsable de Salut Pública ha comentat que a partir del 60% de cobertura en una franja d’edat, cal fer “una tasca més fina” per anar a buscar les persones que falten per rebre la punxada.

Si les vacunes segueixen arribant al ritme actual, Salut confia es pugui baixar una dècada en les properes setmanes, si bé no han volgut especular sobre les dates. Encara no s’ha decidit, però, si s’obrirà la vacunació de la franja dels 30 als 39 anys o bé a partir del proper grup ja es farà una convocatòria general per als menors de 40 anys. Segons han explicat a la roda de premsa, aquesta és una qüestió que es discuteix a la ponència de vacunes, perquè les dues opcions tenen avantatges i inconvenients, han admès.

Una de les novetats d’aquesta setmana és que a través de la web de vacunació també es pot demanar cita per rebre la vacuna al centre d’atenció primària, a part dels punts massius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot

Comença l’espectacle

Barcelona
VIDRERES

Tres grans illes de contenidors als accessos d’Aiguaviva Parc

VIDRERES
Equipaments

Reclamen a Collboni un casal d’avis als jardins de Pedralbes

Barcelona
Patrimoni

Jornades sobre el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Barcelona
Urbanisme

Obre el primer tram d’un carril bici a la travessera de les Corts

Barcelona