Salut

Darias descarta un nou toc de queda o el tancament general de l’oci nocturn

Sanitat no preveu endurir les mesures i confia en les que prenguin les autoritats autonòmiques

La ministra subratlla la importància de vacunar i destaca que l’Estat ha invertit 4.000 milions d’euros en antídots

La ministra espanyola de Sanitat, Carolina Darias, ha descartat implantar noves mesures d’obligat compliment per aturar l’augment de contagis de coronavirus registrat els darrers dies. Després que alguns governs autonòmics hagin demanat recuperar el toc de queda nocturn per frenar la cinquena onada, Darias ha considerat que les comunitats ja disposen d’un “ampli ventall” d’eines per aconseguir revertir la situació.

A la reunió del Consell Interterritorial de Salut (CIS), els consellers han posat sobre la taula la seva preocupació pel “ràpid” canvi de tendència de la pandèmia, amb l’explosió de contagis que afecta sobretot joves de 12 a 29 anys.

En la roda de premsa posterior al Consell, Darias ha afirmat que donarà suport a les comunitats autònomes en les decisions que prenguin. Algunes, com Catalunya, han fet marxa enrere en la reobertura de l’oci nocturn, considerat per l’Administració i els experts sanitaris un dels principals focus de dispersió de contagis.

La titular de Sanitat, però, ha descartat un nou estat d’alarma o un tancament general de l’oci nocturn. El govern espanyol no contempla prendre cap nova mesura unificada per atacar el virus més enllà de les que ja s’han acordat al CIS. Darias s’ha remès a les “nombroses” eines que els governs autonòmics tenen al seu abast, com l’“ampli ventall” de documents, protocols i plans que s’han aprovat els darrers mesos.

“Seran les comunitats les que decideixin”, ha subratllat la ministra, que ha valorat les mesures que estan adoptant les autoritats autonòmiques adaptant-les cadascuna a la seva situació epidemiològica.

També ha defensat la decisió d’eliminar l’obligatorietat de dur mascareta a l’exterior sempre que hi hagi un metre i mig de distància. “Es tracta d’aplicar bé la norma”, ha indicat.


Darias ha subratllat la importància de la vacunació perquè les dades mostren que allà on el virus té més presència, és entre el col·lectiu no vacunat. “Vacunar i vacunar, i que cap dosi quedi a la nevera, totes al deltoides”, ha emfatitzat.

D’altra banda, ha informat que, fins ara, l’Estat ha invertit 4.000 milions d’euros en vacunes contra la Covid-19, sumant-hi els contractes fins al 2023.

A més, ja subratllat la importància de la detecció precoç. És per això que el seu departament ha posat a disposició de les comunitats autònoms cinc milions de test d’antígens per incriminar els cribratges i ha ofert els rastrejadors de l’Exèrcit, que ja han sol·licitat les Illes Balears, Canàries, Castella i Lleó i el País Valencià.

Segons Darias, atès que els afectats són més joves, de moment el gir de la corba no s’està notant en les hospitalitzacions, en les unitats de crítics ni en la mortalitat, però sí a l’Atenció Primària. Per això ha reiterat que cal “no abaixar la guàrdia”.

És per això que ha demanat als joves “un altre esforç” i que col·laborin també en els rastrejos, atès que moltes de les infeccions són asimptomàtiques o lleus.

Més de 17.000 nous contagis

Redacció

El conjunt de l’Estat espanyol ha tornat aquest dimecres al risc extrem de transmissió de la Covid-19, amb una incidència mitjana a 14 dies de 252,1 casos per cada 100.000 habitants. Aquesta xifra es dispara fins als 814 casos en la franja d’edat de 20 a 29 anys i a 729 en la de 12 a 19 anys.

Sanitat ha notificat aquest dimecres 17.384 en 24 hores, la xifra més alta des de l’11 de febrer, a la baixada de la quarta onada. El total de contagis s’eleva a 3.897.996 des de l’inici de la pandèmia i la de morts a 80.969, 17 més que a l’anterior actualització.

L’augment d’infeccions continua sense tenir reflex en l’ocupació de les unitats de cures intensives (UCI), que continuen amb una pressió del 6,5% (dues dècimes menys que ahir).  L’ocupació a planta es manté en el 2,3%, la mateixa que ahir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

INSTITUCIONS

Accessos oberts al port de Barcelona per primer cop, durant tres dies

BARCELONA
ADMINISTRACIONS

Un paquet de projectes socials seran finançats amb 11,1 milions de la taxa turística a Barcelona

bARCELONA

La Setmana de l’Activitat Física i la Salut acaba amb més de 6000 participants

salt

Acaben les obres de substitució del col·lector a la riera d’Arbúcies

arbúcies
societat

Funcionaris de presons protesten per l’acord laboral amb quatre sindicats

Barcelona
societat

Activada l’alerta per pluges intenses a Barcelona i Tarragona

Barcelona

Nova iniciativa a la Garrotxa per garantir el relleu agrari

olot

Cristóban Colon i Carina Sild, honoris causa de la UdG

girona
societat

Condemnada una advocada per enganyar l’Associació d’Avis del Bon Pastor

Barcelona