Salut

L’EMA veu prematur dir si caldrà una tercera dosi de Pfizer

La farmacèutica ha anunciat avui que demanarà l’autorització als reguladors de la UE i els EUA per a una punxada de reforç

L’FDA també refreda les presses per establir la necessitat de la nova dosi

L’Agència Europea de Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès) ha assegurat aquest divendres que és “massa aviat per a confirmar” si cal una tercera dosi de les vacunes de la Covid-19 perquè “no hi ha suficients dades” per a calcular la durada real de la protecció, tot i que Pfizer ja ha anunciat la seva intenció de demanar l’autorització per a una tercera dosi de reforç.

Una font del regulador europeu ha assenyalat a l’agència Efe que en aquest moment “encara no hi ha prou dades de les campanyes de vacunació i els estudis en curs per a entendre quant temps durarà” realment la protecció de les vacunes disponibles contra la Covid-19, i això fa que sigui “massa aviat” parlar de la necessitat d’una tercera dosi.

No obstant això, la farmacèutica Pfizer i la seva sòcia BioNTech han anunciat avui que demanaran autorització a l’Administració d’Aliments i Fàrmacs (FDA) dels Estats Units perquè es pugui injectar una tercera dosi de reforç de la seva vacuna per tal d’oferir una major protecció contra la Covid-19.

En un comunicat, totes dues companyies han defensat que han vist “dades encoratjadores” d’una prova en curs de la vacuna de reforç i han afegit que proporciona nivells d’anticossos neutralitzadors de cinc a deu vegades més alts quan s’administra sis mesos després de la segona dosi.

L’EMA ha explicat que està en contacte amb els desenvolupadors de les quatre vacunes que autoritzades actualment a la Unió Europea (UE) –Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen- per a establir plans que permetin “generar dades (suficients) per donar suport a la dosi de reforç” i que aquestes “es revisaran a mesura que estiguin disponibles”.

“Això hauria de garantir que els passos reglamentaris per permetre la possibilitat d’administrar un reforç es puguin emprendre al més aviat possible si això fos necessari”, ha promès l’agència.

Preguntada per l’eficàcia d’aquests preparats contra la variant Delta, la font de la EMA ha assegurat que “sembla que les quatre vacunes protegeixen contra totes les soques que circulen a la UE” en aquest moment. Segons la mateixa font, això “ressalta la importància d’una pauta completa” de la vacunació.

Pfizer ha argumentat avui que, “com es veu en les dades del món real publicats pel ministeri de Salut d’Israel, l’eficàcia de la vacuna per a prevenir infeccions i malalties simptomàtiques ha disminuït sis mesos després de la vacunació, encara que l’eficàcia per prevenir malalties greus continua sent alta”.

La farmacèutica també ha revelat que treballa per començar a l’agost els assajos clínics d’una vacuna modificada dirigida específicament a prevenir la variant Delta del coronavirus, en cas que sigui necessària, tot i que insisteix que que una tercera dosi de l’original podria ser una millor opció.

La comissària europea de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides, ha assegurat aquest divendres que la UE està preparada, a través del pla d’adquisició de vacunes, per al cas que calgui una tercera dosi de reforç de Pfizer, però ha precisat que la decisió haurà d’estar avalada per la ciència.

Després de l’anunci de Pfizer als Estats Units, l’agència del medicament nord-americana, l’FDA, ha emès una declaració en la que minimitza la necessitat d’una dosi de reforç. A més, ha destacat que està en marxa un “procés rigorós basat en la ciència” per determinar si caldrà una tercera dosi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona