Salut

La cinquena onada de la pandèmia creix sense control a Catalunya i es comença a notar als hospitals

Salut informa de 8.021 nous contagis, 71 noves hospitalitzacions, 15 ingressos a les UCI

La Generalitat engega cinc punts de cribratges massius per detectar positius en monitors del lleure educatiu

La cinquena onada del coronavirus creix sense control a Catalunya, amb 8.021 nous positius (diagnosticats per proves PCR o TA) aquest dissabte, i la pujada es comença a reflectir en la pressió assistencial, amb l’atenció primària que continua al límit i més ingressats als hospitals.

Segons les dades actualitzades aquest dissabte pel departament de Salut, avui hi ha 717 persones hospitalitzades amb Covid-19, 71 més que ahir. A les unitats de cures intensives (UCI) hi ha quinze persones més i el total ja s’eleva a 157.

Els casos confirmats per tot tipus de proves des de l’inici de l’epidèmia ascendeixen a 771.908 a Catalunya, 8.402 més que a l’anterior actualització. En els últims set dies s’han registrat 37.739 noves infeccions, és a dir, una mitjana de 5.391 diàries, una xifra que no era tan alta des d’octubre de 2020 i que s’ha multiplicat per deu en quinze dies.

El risc de rebrot (EPG) segueix descontrolat i ha escalat fins als 1.828 punts, 75 més que ahir, un índex mai vist en tota l’epidèmia, on el rècord d’aquest indicador va ser de 1.044 punts el 23 d’octubre de l’any passat, si bé cal recordar que en la primer onada de la pandèmia hi havia molta menys capacitat diagnòstica.

El total de morts a Catalunya per Covid des de l’inici de la pandèmia s’eleva 22.282, dues defuncions més que a la darrera actualització. La mortalitat comença a créixer lleugerament, per bé que segueix sent baixa, amb 13 morts en els últims set dies, una mitjana d’una mica més d’un òbit al dia.

La mitjana d’edat mitjana dels nous infectats, més d’un 60 % d’ells amb la nova variant Delta, puja lleugerament i afecta sobretot els més joves.

Davant aquest augment dels contagis, que han baixat la mitjana d’edat dels positius als 27,6 anys, la Generalitat ha engegat cinc punts de cribratges massius per detectar casos entre els monitors de l’àmbit de l’oci educatiu, per garantir la màxima seguretat possible de les activitats en les quals participen cada estiu milers de nens i adolescents.

Els cribatges amb test d’antígens ràpids, d’adscripció voluntària, van dirigits al col·lectiu de 1.800 monitors de les entitats i empreses de l’oci formatiu, que participin en activitats que incloguin alguna pernoctació.

En declaracions als periodistes, el secretari d’Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra, ha destacat que, amb aquesta campanya intenten respondre a la “preocupació” que existeix davant l’actual explosió de contagis entre els més joves.

De fet, centenars de persones han estat desallotjades aquesta nit de diverses places, passejos i platges de Barcelona en la primera nit en la qual han tornat a tancar els locals d’oci nocturn a conseqüència del repunt de casos de coronavirus.

Primària “al límit”
L’adjunta a la direcció assistencial d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut, Ariadna Mas, ha advertit que l’atenció primària rep cinc vegades més visites per Covid-19 que fa dues setmanes, i han passat d’assumir 8.000 visites diàries a 41.000.

“Respondrem com ho hem fet sempre, però ja són cinc onades i els professionals estan molt cansats”, ha avisat en una entrevista a Rac-1. Mas ha advertit que amb aquesta xifra tan elevada de casos és “impossible” rastrejar amb la “mateixa intensitat i eficàcia” que ho feien fins ara. És per això que ha demanat controlar la situació amb aïllament.

El cap del servei de malalties infeccioses de l’Hospital del Mar, Robert Güerri, ha instat a prendre mesures per tallar els contagis descontrolats d’aquesta cinquena onada i s’ha mostrat partidari de generalitzar l’ús de la mascareta i evitar els actes massius.

“Ha de ser tot molt quirúrgic però el que no podem fer és quedar-nos quiets perquè el que estem veient és que això es pot descontrolar, i si alguna cosa hem après és que el virus ens guanya sempre”, ha advertit en una entrevista a Tv3.

Segons Güerri, l’actual explosió de casos positius aconsella “fer marxa enrere” en algunes decisions d’aixecar restriccions, recuperar l’ús generalitzat de la mascareta i regulant “les grans aglomeracions descontrolades”.

A més, ha rebutjat la mesura adoptada per la Generalitat de no fer test i de no demanar als contactes estrets de positius que facin quarantena si estan vacunats, ja que creu que es perd el control de les infeccions.

El responsable del servei de malalties infeccioses de l’Hospital del Mar s’ha mostrat preocupat per la possibilitat que el virus pugui acabar per escapar de les vacunes si continua mutant. I és que ha alertat que el virus mutarà més com més gran sigui el descontrol dels contagis.

Güerri ha assegurat que l’afectació de la pandèmia a l’Hospital de Mar ha canviat “dràsticament” en només dues setmanes, ja que ara comencen a arribar persones de 40 anys amb quadres de pneumònia que abans només es veien en les de 80. És per això que ja es planteja modificar l’atenció sanitària global per atendre la nova punta de malalts de la Covid-19.

Desallotjaments a Barcelona en la primera nit de tancament de l’oci nocturn

ACN

Centenars de persones, moltes turistes, s’han concentrat aquesta nit de divendres a dissabte als carrers del Born de Barcelona per fer botellón sense mantenir les distàncies i sense mascaretes. També hi ha hagut grups, alguns nombrosos, que s’han aplegat per beure a les platges tot i que de forma més espaiada.

Ha estat en la primera nit amb l’oci nocturn tancat de nou en locals interiors, una mesura adoptada pel govern aquesta setmana per intentar contenir l’explosió de contagis de la Covid-19 a Catalunya, sobretot entre les persones de 15 a 29 anys.

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha desallotjat el passeig del Born cap a dos quarts de 2 de la matinada i els congregats s’han dispersat pels carrers del voltant.
Segons fonts properes a l’operatiu policial, el desallotjament a les platges estava previst per més tard i que els aspersors ruixessin la zona després per evitar que es tornés a omplir.

L’Ajuntament de Barcelona va anunciar que reforçaria el dispositiu per reduir concentracions nocturnes a platges i places el cap de setmana davant de la cinquena onada de la pandèmia a Catalunya, amb un ritme de contagi molt elevat, amb un increment de casos vertical. Fins a les 2 de la matinada, el dispositiu era similar al que s’havia vist en nits anteriors a la zona del Born i les platges.

Segons van explicar des del consistori, els equips de neteja, després que Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra buidin certes zones, ruixaran el terra i la sorra de la platja perquè no es tornin a omplir de gent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Acord per ampliar el festival Roses de Reus

Reus
FIGUERES

Restauraran la façana i els elements patrimonials del Teatre el Jardí

FIGUERES
Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona
societat

Barcelona vol limitar l’horari d’obertura a l’entorn del carrer Tuset

barcelona
BADALONA

Els usuaris de Can Bofí Vell, condemnats a viure de nou al carrer

BADALONA
Albanyà

Bassegoda recupera el sant Miquel vandalitzat fa més de 20 anys

Albanyà
infraestructures

Posen en marxa els ascensors de l’estació de Mollet Sant Fost

MOLLET DEL VALLÈS
SALT

Els patinets han estat involucrats en una vintena d’accidents els últims sis mesos

SALT
GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA