Salut

“El sistema de rastreig no es pot perdre en cada onada”

El Col·legi de Metges reclama “la implicació de tothom” i que s’aprengui dels errors per evitar revifades de la Covid

Catalunya enfila avui la setmana que, sobre el paper, hauria de permetre doblegar de manera definitiva la corba de la cinquena onada. Amb el nombre de contagis ja baixant des de fa uns dies i el d’ingressos aplanant-se, les previsions indiquen que en les pròximes jornades s’hauria d’aturar el flux d’entrada de pacients greus a les unitats de cures intensives. A partir d’aquí, s’iniciarà una davallada lenta i progressiva que tindrà poc a veure amb la sobrevinguda pujada del volum de casos de l’últim mes. Per evitar tornar a caure en els mateixos errors, el vicepresident del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, Jaume Sellarès, recorda als responsables de gestionar la pandèmia la necessitat d’enfortir el sistema de control i seguiment de casos per evitar noves sorpreses. “No pot ser que en cada onada els mecanismes de rastreig es perdin”, lamenta.

Per Sellarès, les autoritats sanitàries haurien hagut d’enfortir i assegurar els mecanismes de seguiment i rastreig per tal de poder detectar els increments de circulació del virus i limitar onades explosives com aquesta cinquena. De fet, el vicepresident del Col·legi de Metges recorda que “des de l’atenció primària ja es van llançar els primers avisos que la cosa no anava bé, però com que el ritme de vacunació era alt i les UCI estaven bé, no es va prendre cap mesura, i ara ho estem pagant”.

El representant dels metges remarca que, a banda del menysteniment a aquestes alertes inicials llançades des de la primària, s’ha ofès el conjunt de la professió plantejant la suspensió de les vacances, una possibilitat que sembla allunyar-se gràcies a la millora de la pressió assistencial. “Aquest hauria de ser l’últim recurs. Per a nosaltres és difícil entendre que al matí hagis d’estar fent PCR sense parar o tractant malalts a l’UCI i sense fer vacances, però que a la tarda te’n puguis anar de festival o de concert. Sembla que els únics que hàgim de lluitar contra la pandèmia siguem els sanitaris. Si la situació és greu, tots hi hem de posar el coll, i si això implica tancar l’oci nocturn i els restaurants o prendre les mesures que calgui, s’ha de fer”, diu Sellarès.

El COMB celebra la capacitat d’autocrítica que té el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, però posa en relleu que, a més d’admetre els seus errors com ha fet, “també estaria bé posar-hi remei i que no tornés a passar”. “Després de quatre onades, ja teníem prou experiència per activar els mecanismes de control abans”, hi afegeix.

LA FRASE

Sembla que els únics que hàgim de lluitar contra la pandèmia siguem els sanitaris
Jaume Sellarès
Vicepresident del Col·legi de Metges de Barcelona

Les vacunes han evitat més de 2.500 morts al país

La vacunació ha evitat que més de 2.500 catalans perdessin la vida per la Covid aquest any, segons els càlculs del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC. La líder del Biocomsc, Clara Prats, va explicar ahir en una entrevista a RAC1 que sense la campanya d’immunització les defuncions diàries a Catalunya es multiplicarien per set i hi hauria unes 1.200 persones ingressades a l’UCI. La investigadora defensa allargar “unes setmanes més” les mesures, perquè la situació encara és complicada, tot i que aquest cap de setmana s’està doblegant la corba d’ingressos i la de les UCI ja és més a prop de fer-ho. “En aquesta onada hem arribat a incidències del virus que no havíem vist mai. Ara, prop de l’1% dels catalans són potencialment contagiosos”, calcula Prats.

Ahir, després de tres dies de davallada, es va registrar un nou augment de 79 persones més hospitalitzades, fins a un total de 2.227 malalts Covid a planta. També n’hi ha set més a les UCI (567). La incidència acumulada en set dies al conjunt del país ha baixat a 387, ja per sota del llindar de 400 casos que el govern utilitza per seleccionar els municipis on ha d’aplicar el toc de queda nocturn. Els indicadors de risc de rebrot i la velocitat de propagació també baixen (a 727 i 0,78, respectivament), mentre que s’han notificat 26 defuncions més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona