Salut

Festival de contagis

Els cribratges previs als macroconcerts del juliol no van ser efectius i el risc d’encomanar-se per als assistents es va doblar

Vida, Canet Rock i Cruïlla deriven la responsabilitat a la variant delta

Van ballar i van cantar, però també es van contagiar. L’estudi del Departament de Salut sobre l’impacte dels festivals en el creixement de la cinquena onada ha determinat que, malgrat no tenir un efecte superdisseminador de la Covid-19, sí que hi va haver una transmissió viral molt per sobre del que s’esperava que va contribuir a empitjorar la situació.

En concret, de les 49.570 persones que van assistir, entre l’1 i el 10 de juliol, a aquestes tres cites, almenys 2.279 es van contagiar i van ser detectades en el seguiment posterior, que va durar catorze dies. L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha comparat aquestes dades amb el que va passar els mateixos dies en un grup de control demogràficament similar, però que no va assistir als festivals. El resultat és que entre el públic dels tres esdeveniments hi va haver 842 contagis més dels que es podien esperar i un 76% més dels que es van presentar en població similar però que no hi va anar.

Això posa en relleu que el protocol de seguretat que van seguir els festivals (l’establert pel govern a partir de les proves pilot que s’havien fet amb l’oci nocturn) va resultar clarament insuficient. Tant és així que Salut ha detectat 271 persones que, malgrat haver donat positiu en els dies previs, es van saltar l’aïllament domiciliari obligatori en aquests casos i no van ser detectats com a tals amb els tests d’antígens ràpids (TAR) que eren necessaris per accedir al recinte.

Per festivals, el Vida de Vilanova i la Geltrú va tenir el cribratge menys efectiu i s’hi van comptabilitzar 466 positius i el risc de contagi va ser 2,4 cops superior al normal. Al Canet Rock es van produir 956 casos amb un risc de contagi d’1,8 i el Cruïlla de Barcelona, tot i tenir el cribratge més efectiu, no va evitar 857 contagis i un risc 1,6 cops superior al normal.

Ara ja estan prohibits

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, valorava ahir que, al marge de la incapacitat dels TAR per detectar els positius, la durada dels festivals va fer que es relaxés l’ús de la mascareta “per cansament o per altres circumstàncies”. De fet, les primeres imatges que ho evidenciaven van dur el conseller Argimon a plantejar-se una suspensió immediata, però finalment el govern va modificar la normativa més endavant i actualment ja no es poden fer.

Els responsables dels tres festivals en qüestió van treuen ferro a les dades, adduint que la irrupció de la variant delta també hi va tenir molt pes o que en activitats que sí que estan permeses, com anar en transport públic o menjar en restaurants, el risc possiblement sigui igual o superior.

LA FRASE

Els festivals poden haver contribuït de manera delimitada a l’augment de casos. Ara ja no se’n fan
Carmen Cabezas
Secretària de Salut Pública

LA XIFRA

271
assistents
havien donat positiu els dies previs però es van saltar el confinament i els TAR no els van detectar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona