Salut

La Covid fa caure un 25% els tractaments per drogues

La xarxa d’atenció es va mantenir activa i els centres de tractament oberts durant els mesos de confinament

L’alcohol es manté com la substància addictiva per la qual es demana més ajuda mèdica

Durant l’any 2020 a Catalunya es van iniciar un total d’11.353 tractaments per abús o dependència de les drogues en els 63 centres d’atenció i seguiment de les drogodependències (CAS), segons l’informe anual del sistema d’informació de la subdirecció general de Drogodependències. Aquesta xifra de tractaments és un 25% inferior a la del 2019, quan n’hi va haver 15.079, i cal atribuir-ho a l’impacte de la Covid-19. Malgrat el descens, l’informe assenyala que el 2020 es va aconseguir mantenir l’activitat assistencial de la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències (XAD), tenint en compte els efectes de la pandèmia. Els CAS, eix central del tractament de les addiccions, es van mantenir oberts durant els mesos de confinament i van atendre les demandes urgents, oferint alternatives com l’atenció telemàtica.

L’alcohol, amb un 41,4% de sol·licituds de tractament i 4.700 casos, es manté com la droga amb més inicis de tractament i la gran majoria de les persones que inicien teràpia per aquesta substància són homes, amb una mitjana d’edat de 47 anys. Tres de cada deu estan a l’atur i el 45% no s’havien sotmès a cap tractament previ per consum d’alcohol. La segona droga que té més inicis de tractament en els serveis especialitzats és la cocaïna, amb el 24% i 2.735 casos. Una altra de les drogues importants, l’heroïna, suposa el 12% de sol·licituds d’inici de tractament, un percentatge estabilitzat des del 2000.

En canvi, el cànnabis continua en alça i és la droga més consumida, i ha generat el 14% dels inicis de tractament, 1.628 casos. El seu consum està molt estès, tant que l’11% de la població d’entre 15 i 64 anys afirmava que havia consumit cànnabis en els últims 30 dies. Encara més preocupant és l’addició entre els joves, ja que un 23% dels estudiants de secundària d’entre 14 i 18 anys asseguren que n’han consumit en l’últim mes.

El tabac també continua present com una droga a combatre i de la qual és molt difícil despendre’s. En aquest sentit, un 3% dels inicis de tractament de deshabituació l’han sol·licitat els fumadors, encara que des de Salut indiquen que cal tenir en compte que la majoria de tractaments del tabaquisme es duen a terme des d’altres àmbits, com l’atenció primària. D’altra banda, l’edat mitjana de sol·licitud de tractament varia segons la droga, i el cànnabis és la droga per la qual la gent més jove inicia tractament, amb uns 29 anys, tant en dones com en homes. Les drogues per les quals es demana un tractament amb una edat més avançada són el tabac i l’alcohol, perquè als addictes els costa més reconèixer la seva addicció a una droga normalitzada.

LA XIFRA

23
per cent
dels estudiants d’entre 14 i 18 anys diuen que han provat el cànnabis durant l’últim mes.

La cinquena onada ja fa baixada

La pressió hospitalària va baixar ahir per tercer dia consecutiu pel que fa als malalts de Covid ingressats als hospitals catalans, que ara ja són 2.080 (62 menys que ahir). El pic d’ingressos es va superar el cap de setmana passat, 21 dies després del punt àlgid de contagis i, per tant, més tard del que s’esperava tenint en compte el que havia passat en les onades precedents. Aquesta diferència, segons els experts, és deguda al perfil clarament més jove dels nous infectats, que tenen més resistència al virus. De fet, una altra especificitat d’aquest embat de la Covid és que el pic d’ocupació a les UCI, per contra, podria arribar abans del previst. Cada cop és menys probable que s’arribi als 700 malalts greus que pronosticava Salut. Ara n’hi ha 576, després de dues jornades de lleu descens. La resta d’indicadors també baixen, però el virus encara circula amb força, amb una mitjana de 3.500 casos diaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró