Salut

JAUME PADRÓS

PRESIDENT DEL COL·LEGI OFICIAL DE METGES DE BARCELONA

“Hi ha hagut metges que ja han ajornat les seves vacances”

“No ha estat majoritari, però em consta que ha passat”

“Hi ha un divorci entre el que viuen els professionals sanitaris i com es comporta part de la societat”

“Catalunya ha de poder decidir quants especialistes necessita, i això no té res a veure amb la unitat d’Espanya”

Hi hauria d’haver una discriminació positiva en favor de qui segueix les normes
Sense la vacuna, la cinquena onada hauria estat una hecatombe amb milers de morts
Els TAR serveixen per al que serveixen. De vegades fallen i no poden servir com un passaport
Tothom té dret a guanyar-se la vida i a passar-ho bé, però el dret a la vida és més important

Enmig de la convulsió pandèmica, com a president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), el doctor Jaume Padrós (Barcelona, 1959) no només ha vetllat pels interessos del col·lectiu mèdic, sinó que també ha impulsat accions per combatre la pandèmia. Ara, després d’un curs molt intens que ha acabat amb la seva reelecció al capdavant del COMB, descansa uns dies a la vall de Baztan (Navarra), des d’on ha atès aquest diari per reflexionar sobre el que ha viscut i el que ha de venir.

Com estan els professionals després de l’arribada d’una cinquena onada més gran de la prevista?
Els metges, com la resta de professionals sanitaris, sobretot els que fan atenció directa al pacient, tenen sensació d’esgotament físic i, sobretot, psicoemocional. Malgrat que hi havia previsions que apuntaven a una repuntada, aquesta cinquena onada ha arribat per una manca de previsió dels experts, errors de càlcul admesos fins i tot pel mateix conseller, i la combinació de finals de curs, festes, viatges i festivals amb la variant delta. S’ha produït un cert divorci entre el que estan vivint els professionals sanitaris i com es comporta una part de la societat, que pensa que això ja ha passat. Això no només augmenta la pressió sobre l’atenció primària, que ja està esgotada i ha de deixar de fer altres coses, sinó que augmenta la pressió hospitalària amb ingressos de persones més grans i amb més risc. Es repeteix el cicle per cinquena vegada.
Ja pot ben dir-ho. Sembla que això no tingui final...
Recordem, però, que som la generació d’europeus que ha viscut millor de tota la història. Fins ara no sabíem què era una epidèmia o una guerra. Fins fa poc, cada trenta anys n’hi havia alguna. La gent té moltes ganes de sortir, però s’ha d’entendre que, tot i que el comportament del virus és el que és, hi ha coses que sí que podem controlar, com el nostre comportament. I sort que hem disposat de la vacuna, perquè sense ella aquesta cinquena onada hauria estat l’hecatombe, amb milers i milers de morts.
Què pensa de l’administració de la tercera dosi que ja comença a planar sobre l’ambient?
És possible que es pugui plantejar a les persones més vulnerables o amb una resposta immunitària a les dues primeres dosis que no hagi estat suficient. Però és molt difícil determinar de qui estaríem parlant. La prioritat, més que la tercera dosi, és vacunar el màxim de gent possible. No només a Catalunya, sinó a Europa i al món.
No li grinyola que estiguem vacunant adolescents quan en altres països està morint gent?
Jo no soc expert en això, però el que faig és seguir les recomanacions de l’Agència Europea del Medicament i dels grups d’experts independents. Si haguéssim hagut de vacunar per criteris de transmissibilitat, hauríem hagut de començar pels joves. Però es va introduir el criteri ètic de protegir els més vulnerables, totalment encertat. La qüestió és que aquesta decisió no depèn de nosaltres i, si la disponibilitat de vacunes és la que és i són aquí a la nostra disposició, s’han de fer servir.
Alguns països obliguen els sanitaris a vacunar-se. Hi està d’acord?
Més enllà del problema legal, ja que tots sabem que la vacunació no és obligatòria, jo no soc partidari d’obligar i no conec cap metge que no s’hagi vacunat. Em consta que n’hi ha, però és molt excepcional. El problema no el tenim tant en els metges sinó en altres professionals sanitaris i altres treballadors que estan més temps amb el pacient, com els auxiliars o gent de manteniment, per exemple. Crec que és un error focalitzar el debat sobre els metges i que les organitzacions i les empreses que contracten aquests professionals també tenen alguna responsabilitat. En tot cas, Catalunya és dels països del món amb els índexs de professionals sanitaris vacunats més alts, i s’ha fet sense obligar ningú. Abans de fer-ho s’ha d’esprémer més la seducció i la informació. Amb tot, és possible que, en funció de l’evolució de la pandèmia, això es pugui arribar a convertir en una obligació. Per això, com a president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, he demanat que hi reflexionem a fons i ens pronunciem, no només per servir d’exemple, sinó per protegir els professionals i els pacients més vulnerables.
Com ens en sortirem, d’aquesta?
Primer, no hem d’autoenganyar-nos. Hem de ser coherents, i si complim les normes en públic, també ho hem de fer en l’àmbit privat. Les pandèmies van associades a dos conceptes molt importants: responsabilitat i solidaritat. Res del que fem individualment pot tenir conseqüències sobre tercers. Dit això, la recerca i la inversió en el coneixement és el que ens ajudarà a sortir d’aquí, juntament amb la responsabilitat ciutadana.
La pandèmia ens ha permès veure que cal enfortir el sistema de salut.
I tant. Ens hem de preparar d’una altra manera, el sistema sanitari necessita una reorganització i s’hi ha d’invertir, perquè primer vam estar al límit dels recursos materials i darrerament ens ha passat amb els humans.
Fins al punt que les vacances dels sanitaris han perillat. Amb el descens de casos dels darrers dies, creu que aquesta possibilitat ja s’ha esvaït?
Hi ha hagut companys i companyes que ja han hagut d’anul·lar les seves vacances. I a nosaltres ens va doldre moltíssim, perquè això passava mentre es deixaven fer els festivals. El que no podem fer és que el pes de la pandèmia recaigui sobre el sistema sanitari i els seus professionals. El control de la pandèmia és de la població, dels governs, de tots els departaments. La gent ha d’entendre aquesta corresponsabilitat, perquè, al final, sembla que els dolents de la pel·lícula que no deixen fer activitats o que les limiten són els sanitaris. Nosaltres el que fem és protegir el sistema sanitari perquè pugui seguir protegint la població. S’ha d’entendre que això no és una defensa gremial, que d’altra banda podria ser legítima. Som conscients que hi ha sectors que ho passen molt malament des del punt de vista econòmic. Però la nostra feina és protegir la vida dels ciutadans, especialment la dels més vulnerables.
Diu que s’han anul·lat vacances, però Salut només ha reconegut la cancel·lació de permisos o dies lliures...
A mi em consta que ha passat, perquè els conec. Però no tinc dades concretes i no ha estat majoritari. Quan van saltar les alarmes, els responsables de serveis i els gerents no estaven disposats a fer suspendre vacances, però sé de gent que voluntàriament ha canviat les vacances a última hora per reforçar les atencions. Pensa que els hospitals grans han tingut molts problemes per obrir nous espais, però no tant per falta de metges com per falta d’infermeres.
Per això és important planificar el relleu generacional de la professió, no?
Exacte. La generació del baby boom s’està jubilant. Necessitem que el govern pugui planificar quants professionals necessita. I el problema és que no se n’estan formant prou. Fa quinze anys que el col·lectiu més important de nous afiliats al Col·legi de Metges de Catalunya són estrangers extracomunitaris que no han fet formació de pregrau ni de postgrau al país.
Per això és rellevant que, com sembla que s’està negociant amb l’Estat, Catalunya pugui gestionar la formació amb la disponibilitat de places MIR, oi?
Absolutament, Catalunya necessita poder acreditar les unitats docents i determinar el nombre d’especialistes que necessita. Això s’hauria de descentralitzar i no hauria de ser un motiu de polèmica política. Ho pot fer Catalunya, Andalusia o qualsevol altra comunitat. Ens manquen especialistes. En aquest moment, Madrid té un 40% més d’oferta de formació d’especialitats que no són medicina familiar i comunitària que Catalunya, i això que nosaltres tenim un nombre similar de metges en actiu i un milió més d’habitants. És obvi que això cal que sigui revisat. Ja sé que hi ha gent interessada en atiar polèmiques i apel·la a la unitat d’Espanya i la germanor, però tot això no és el fons del debat. Les comunitats que tenen el sistema sanitari traspassat han de poder determinar el nombre de places que necessiten ara i en el futur i acreditar les unitats docents.
La ministra Darias deia l’altre dia que això ja ho poden escollir.
Però està limitat perquè, al final, és Madrid qui acaba decidint, i això s’ha de dotar econòmicament. Aquí el ministeri sempre hi té alguna cosa a dir. La Generalitat ha de tenir capacitat plena per acreditar unitats docents i tenir els recursos per finançar aquestes places.
Tornant a la gestió més immediata de la pandèmia, la generalització dels tests d’antígens ràpids (TAR) pot ser un problema, veient com han fallat en els protocols dels festivals de música?
Els TAR serveixen per al que serveixen. Hi ha hagut una certa infantilització en el discurs sobre el seu ús. Són útils per detectar els positius, però no són un passaport. Hi ha molta gent que surt negativa i en realitat és positiva o ho serà en unes hores i va contagiant sense saber-ho. El TAR és útil per quan algú té símptomes lleus o clars. La gent ha de tenir clar que el millor control és mascareta, distància i ventilació. I el que passa amb els festivals és que, a més, si la gent beu alcohol o pren altres coses hi ha una acció desinhibidora, es perd la sensació de perill, la gent s’abraça... Això és el que va fer emprenyar als sanitaris. Tothom té dret a guanyar-se la vida i a passar-ho bé, però el dret a la vida és més important. Responsabilitat i solidaritat. Si fóssim en una dictadura, el problema estaria resolt, però apel·lem que som, per sort, una societat democràtica i per això el nivell de corresponsabilitat és fonamental.
En canvi, creu que el ‘passaport Covid’ podria ser una eina més útil per recuperar la normalitat?
Si hi ha una minoria que pensa que això del coronavirus no va amb ells, per negacionistes o per irresponsables, crec que hi ha d’haver una discriminació positiva en favor de la gent que sí que pren les mesures adequades d’acord amb l’evidència de cada moment. Fins ara hem guanyat algunes batalles, però no la guerra, i el virus fa tota la fila de quedar-se amb nosaltres com un virus estacional. El món s’ha fet petit i la salut és global. Ja veurem com ens va amb la variant delta i les que puguin venir.
Per cert, felicitats per la renovació com a president del col·legi de metges.
Gràcies. El fet que no s’hagi presentat cap alternativa és un reconeixement que fa la professió al que hem fet durant aquest temps. Hem estat a l’altura donant resposta als professionals però també plantant cara davant la pandèmia, fent una campanya molt potent ajudant els centres sociosanitaris que no tenien mitjans de protecció i tenint la serenor de, després de la primera onada, impulsar l’elaboració de les trenta mesures que són el full de ruta del sistema sanitari.
Per què s’han avançat les eleccions al COMB?
Al juny, quan la cinquena onada no s’havia presentat, vam decidir programar-les per al setembre per evitar fer-les en ple hivern, ja que no es podia saber què passaria amb el virus, les variants, amb la grip i amb l’esgotament dels professionals i la necessitat d’emprendre accions importants.
Què espera del seu nou mandat?
Ara tenim al davant l’obligació d’atendre totes les necessitats dels metges, parar atenció a la long Covid i l’impacte en la salut mental. També incidirem perquè els governs posin a la pràctica i a l’agenda aquestes propostes de la comissió d’experts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mobilitat

Tarragona torna a canviar la regulació de l’aparcament a Joan XXIII

Tarragona
MEMÒRIA

ERC urgeix a restituir el faristol malmès de ‘la casa dels horrors’

barcelona
salut

Detecten un centenar de càncers de còlon i recte en deu anys

palamós

Reobren parcialment les dutxes dels equipaments esportius municipals

Gavà
educació

Denuncien més agressions verbals i físiques a docents als centres de Sant Adrià de Besòs

SANT ADRIÀ DEL BESÒS

Diversos municipis del Gironès i la Selva superen els 50 litres de pluja

girona
judicial

Condemnats quatre mossos per detenir il·legalment, vexar i agredir un jove pel toc de queda

BARCELONA

La Generalitat adjudica les obres de construcció del tercer CAP

Castelldefels
VIDRERES

Comencen les obres de millora de la seguretat viària a la C-63

VIDRERES