Salut

Identifiquen una proteïna que genera resistència al tractament del càncer de mama

Un estudi liderat per investigadors de l’Hospital del Mar, de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i del CIBER d’Oncologia (CIBERONC) ha demostrat el paper d’una proteïna, la Neuregulina, en la generació de resistència al tractament més habitual en el càncer de mama HER2 positiu, un dels més agressius.

El treball, publicat a la revista Clinical Cancer Research, ha identificat que en les pacients amb alts nivells d’aquesta proteïna, el nivell d’èxit amb l’anticòs monoclonal Trastuzumab, un medicament de primera línia per tractar el càncer de mama, disminueix.

No obstant això, si es combina amb Pertuzumab, un altre anticòs monoclonal, es reverteix la situació i es recuperen els nivells de resposta patològica completa.

El treball ha analitzat dades in vitro i ha confirmat els seus resultats amb mostres de tumors de pacients.

Els resultats mostren que en aquells casos amb nivells alts de Neuregulina, l’abordatge només amb Trastuzumab no assoleix la remissió completa de les cèl·lules tumorals, en generar-se resistència al tractament, però si s’afegeix un segon medicament, el Pertuzumab, els resultats canvien.

La Neuregulina és una proteïna que s’uneix a un dels receptors presents en les cèl·lules tumorals, l’HER3.

Aquesta unió es combina amb un altre receptor, l’HER2, formant una parella que és la que té més capacitat de proliferació i d’invasió tumoral dins de les possibles vies d’activació del càncer de mama HER2 positiu.

Aquest tipus de tumor representa entre el 15 i el 20% dels càncers de mama i, en gairebé la meitat dels casos, no s’aconsegueix una resposta patològica completa.

El present estudi estableix la correlació entre els alts nivells d’aquesta proteïna, presents en el 13,2% dels tumors analitzats, i el descens en l’èxit del tractament amb Trastuzumab, així com el paper del Pertuzumab per revertir aquesta situació.

Joan Albanell, autor principal de l’estudi i cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital del Mar, ha explicat que la investigació servirà per “optimitzar quines pacients es poden beneficiar del Pertuzumab, estadificar millor quines necessiten el doble bloqueig amb Trastuzumab i Pertuzumab, i maximitzar-ne el benefici”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins