Salut

Vacunes caducades per una previsió massa optimista

Salut admet que té dosis inutilitzades, però no especifica quantes

Esperava tornar al mig milió de punxades setmanals, però ara no són ni 150.000

Avança la tercera dosi a les residències

Un error de càlcul del Departament de Salut ha provocat que diversos vials de la vacuna contra la Covid-19 hagin caducat abans d’arribar a ser inoculats. Els models prospectius i les interpretacions dels tècnics anticipaven que, un cop superada la davallada de l’agost, la vacunació es reactivaria al setembre. Les previsions més optimistes del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, eren punxar dos milions de dosis aquest mes. La realitat, però, ha estat ben diferent. La demanda no s’ha recuperat per més esforços que s’hi han dedicat i el mig milió de punxades setmanals ha quedat en una utopia: els darrers set dies han estat 147.011 i algunes vacunes, inicialment tan cobejades, s’han començat a fer malbé.

Els vaccins afectats són els d’ARNm, que necessiten ultracongelació. Un cop es descongelen, les dosis de Pfizer i Moderna només poden conservar-se 31 dies a la nevera. D’acord amb aquestes previsions, se’n van descongelar més de les que realment han acabat fent falta, de manera que alguns vials han caducat ja i d’altres estan a punt de fer-ho. Salut ho va reconèixer ahir, però sense detallar-ne la quantitat.

La secretària de Salut Pública de la Generalitat, i responsable del programa de vacunació, Carmen Cabezas, va admetre ahir que els condicionants de conservació de les vacunes han estat un dels elements que han estressat i condicionat més els professionals durant aquest procés, que –malgrat la contínua davallada de la demanda (dijous es van posar 16.700 vacunes, i el dijous anterior 27.550)– ha deixat Catalunya amb un grau de cobertura vacunal força important. Un 79,3 de la població de més de 12 anys (la que pot rebre la vacuna) ja ha rebut la pauta completa i un 82,5 té la primera dosi.

“Són xifres boníssimes”, assenyala la doctora Cabezas. Però també hi ha marge de millora. En el grup d’edat de 20 a 29 anys no s’arriba al 60% de vacunats amb pauta completa i en els menors de 12 a 15 anys, el darrer que es va obrir, el percentatge és del 52,7%. D’aquí que renovi la crida a la vacunació: “Fem de tot, però si la gent no va a vacunar-se, és molt difícil.”

Fonts de Salut explicaven ahir que la caiguda de la demanda “segurament està vinculada als alts percentatges d’immunització poblacionals”, i asseguraven que la disfunció que s’ha generat és una situació “compartida amb la resta de comunitats i que ha comportat la recent aturada de compra de vacunes per part de l’Estat”.

Encara no es llencen

Salut ha comunicat el problema de les dosis caducades a l’Agència Espanyola del Medicament i, de moment, les mantindrà a les neveres en espera de veure què en pot acabar fent. Ara mateix, la inoculació no es planteja per motius obvis, però podria tornar a estar damunt la taula si canviessin les instruccions d’ús dels compostos. De fet, això ja va passar al maig, quan es va ampliar de 5 dies a 31 el temps màxim que les vacunes podien estar a les neveres (a entre 2 i 8 graus) en comptes d’ultracongelades (entre els -60 i -90ºC).

Amb aquest panorama i amb la urgència d’evitar que més vaccins es malmetin, Salut va engegar la inoculació de la tercera dosi a les residències de gent gran ahir al matí, en comptes de la setmana vinent com tenia previst inicialment. Una de les primeres a rebre-la va ser Josefa Pérez, la ingressada a la residència la Feixa Llarga de l’Hospitalet de Llobregat, que va ser la primera persona a vacunar-se al país. La dosi addicional va arribar també a un grapat de residències més i els pròxims dies es generalitzaran entre el miler de centres del país. Salut confia que això “contribuirà positivament a l’equilibri del flux de subministrament, distribució i administració de vacunes”.

LA XIFRA

1
milió de vacunes
té Salut sense administrar (concretament 1.084.918), entre les quals algunes de caducades.

La IA14 baixa per sota del llindar de 100 casos

La mitjana de nous casos diaris continua baixant, ara ja a 490, i la incidència acumulada de casos a 14 dies per cada 100.000 habitants (IA14) ja és de 98,8, una xifra que no es veia des de mitjans de juny. Els ingressats als hospitals per Covid són 17 menys que ahir (629 en total) i a les UCI hi ha 216 malalts greus. La mitjana de morts diaris ha baixat a nou, d’acord amb les dades de la darrera setmana.

Denuncien retallades de drets a les residències

Familiars de les persones en residències per a la gent gran denuncien que el nou pla sectorial “torna a restringir els drets dels residents”. Lamenten que els ingressats quedaran confinats si són contacte d’un cas positiu de Covid, sense rebre visites, participar en activitats o sortir al carrer, mentre que els treballadors en la mateixa situació continuaran treballant mentre les proves surtin negatives.

L’arrencada del curs acaba amb 2.381 confinats

La primera setmana de curs s’ha tancat amb 2.235 alumnes i 146 professors i personal dels centres educatius confinats per la Covid. Els darrers deu dies, aquest entorn ha tingut 918 positius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona