Salut

Les persones amb Covid-19 operades d’urgència de cirurgia general i digestiva no tenen més mortalitat per la malaltia

La mortalitat elevada s’atribueix a què són pacients de més edat i amb pitjor patologia de base i estat preoperatori

Un estudi determina que les persones amb Covid-19 operades d’urgència de cirurgia general i digestiva no tenen més mortalitat per la malaltia, sinó que s’atribueix al fet que són pacients de més edat i amb una pitjor patologia de base i estat preoperatori. L’informe l’han elaborat 25 hospitals de l’Estat, entre ells el de Bellvitge, i es publica al “British Journal of Surgery”, després que alguns experts recomanessin retardar o evitar cirurgies a pacients positius de coronavirus sempre que això fos possible. Durant la primera onada de la pandèmia, el risc de morir després d’una complicació quirúrgica va augmentar del 12,8% al 19%, probablement a causa de la situació complicada dels hospitals.

Des de l’Hospital Universitari de Bellvitge es va coordinar un registre de totes les cirurgies generals i digestives urgents fetes de març a juny del 2019 i de març a juny de 2020, durant la primera onada de la pandèmia, a 25 hospitals espanyols. En total, es van estudiar més de 5.300 pacients.

El treball va comparar els pacients positius i negatius de Covid-19 intervinguts durant la pandèmia. Mitjançant un mètode estadístic anomenat “propensity-score matching”, que consisteix a emparellar pacients positius amb altres de negatius que presenten una similar edat, patologies de base i estat general en el moment de la cirurgia, es van aconseguir dos grups comparables.

El resultat va ser que la mortalitat d’aquests dos grups no va presentar diferències estadísticament significatives. Així doncs, “cal atribuir l’alta mortalitat observada en els pacients amb Covid-19 operats més a la seva edat, patologia de base i estat preoperatori que no a un hipotètic efecte Covid multiplicador de la mortalitat post­operatòria”, detalla el centre hospitalari en un comunicat.

“És evident que posposar una cirurgia urgent té els seus riscos, de manera que és molt important entendre bé de quina manera i fins a quin punt la infecció per Covid-19 augmenta la mortalitat post­operatòria”, assenyala el doctor Xavier Osorio, coordinador de l’estudi i cirurgià del Servei de Cirurgia General de l’Hospital Universitari de Bellvitge. En aquest sentit, subratlla que, segons els resultats de l’estudi, el fet que un pacient sigui positiu de Covid no s’ha de veure com un impediment absolut per operar-lo: “La valoració del risc de fer o de posposar la cirurgia s’ha de basar en el risc anestèsic individual del pacient i en el seu estat en el moment del diagnòstic, com s’ha fet sempre”, afegeix.

Un altre vessant de l’estudi va ser la comparació de l’estat de les patologies dels pacients operats l’any anterior a la pandèmia, el 2019, amb els pacients negatius de Covid-19 operats durant la pandèmia, per entendre l’efecte del confinament. Els resultats van constatar que durant la pandèmia els pacients no es van presentar amb una peritonitis més avançada ni amb uns paràmetres inflamatoris més elevats.

Així , la major mortalitat observada durant la pandèmia no es pot atribuir al fet que els pacients acudissin més tard als serveis de salut a causa del confinament, detallen els investigadors. L’estudi també va avaluar l’anomenat fracàs de rescat dels pacients, el percentatge de pacients amb complicacions postoperatòries que no poden ser rescatats i moren a conseqüència de la complicació.

Els autors van comparar el fracàs de rescat dels pacients negatius de Covid-19 durant la pandèmia i el dels operats abans de l’aparició del coronavirus, aplicant també el mètode “propensity-score matching”. El resultat va ser que els operats durant la pandèmia van tenir el mateix risc de presentar complicacions però més risc de morir a conseqüència de la complicació, un 19%, al costat del 12,8% dels operats en el mateix període del 2019.

Aquesta circumstància es va detectar als 25 hospitals participants, i probablement va ser deguda a la situació complicada dels centres en el context de la primera onada de la pandèmia. A banda, entre març i juny de 2020 es van fer un 22,6% menys d’operacions urgents que en el mateix període del 2019, a causa probablement de la menor afluència de pacients a Urgències durant la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Més punts de recàrrega als pàrquings d’Emili Grahit i la Devesa-Güell

GIRONA
Societat

Reclamen a Aragonès que destitueixi Ubasart i Calderó

Barcelona

Reobren el rocòdrom municipal després d’estar un any tancat

FIGUERES
Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat